Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στις τάξεις των αγροτών της Λάρισας για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος, ωστόσο σειρά ζητημάτων που παραμένουν αδιευκρίνιστα δημιουργούν προβληματισμούς και πολλά ερωτηματικά –αυτό, τουλάχιστον, φάνηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής ημερίδας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ. Κύριο ζητούμενο είναι το «καθαρό» ετήσιο εισόδημα που τελικά προκύπτει για τον κάθε αγρότη που θα προχωρήσει στην επένδυση, η δέσμευση μέσω των τραπεζικών προϊόντων, καθώς και η διαφοροποίηση της τιμής της κιλοβατώρας από το 2011 και μετά.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τεχνικού συμβούλου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που πραγματοποίησε τη χθεσινή ενημέρωση στην ΕΑΣ, το κόστος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος εγκατεστημένης ισχύος 100 kW ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 300.000 ευρώ –το εύρος ξεκινά από περίπου 270.000 ευρώ και ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, όταν πρόκειται για συστήματα με πολύ καλό εξοπλισμό και μετακινούμενα πάνελς (που παρακολουθούν τον ήλιο).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ, Αθανάσιο Κοκκινούλη, ουσιαστικά, το ετήσιο εισόδημα για τον αγρότη που θα πραγματοποιήσει αυτή την επένδυση, κυμαίνεται περίπου στα 20.000 ευρώ (προ φόρων), εάν αφαιρεθούν τα ποσά για δόσεις ή μίσθωση, ενώ προκειμένου να ξεκινήσει κανείς τη διαδικασία, θα πρέπει να διαθέτει ένα δικό του κεφάλαιο, της τάξης περίπου των 30.000 ευρώ.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, εκτιμώντας ότι θα πρέπει η υπόθεση να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ σοβαρά από τους πιθανούς αγρότες-επενδυτές -«δεν είναι για …χόρταση», είπε χαρακτηριστικά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Πάρα πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς με βάση το νόμο, θα πρέπει ο αγρός στον οποίο θα εγκατασταθεί το φ/β σύστημα να ανήκει στον αγρότη, ενώ ο περιορισμός των 100kW υπάρχει για να μπορέσει ο επενδυτής να διατηρήσει την ιδιότητα του κατ’ επαγγέλματος αγρότη και να ωφεληθεί από τους όρους και τις προϋποθέσεις των προγραμμάτων που τρέχουν –πάνω από αυτό το όριο, αλλάζουν τα δεδομένα. Επίσης, δεν έχει τόση σημασία η συνολική έκταση, αλλά θα πρέπει το αγροτεμάχιο να χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με την εξακολούθηση της ασφάλισης στον ΟΓΑ, καθώς προβλέπεται πενταετία για την παραμονή στον ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, ενώ στη συνέχεια υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική υπαγωγή στον ΟΑΕΕ (επειδή υπάρχει επαγγελματική και όχι αμιγώς αγροτική δραστηριότητα, παρά το όριο των 100kW). Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της τιμής της «πράσινης» κιλοβατώρας, καθώς μετά τον Ιανουάριο του 2011 διαμορφώνεται στα 41,9 λεπτά και όχι 45 λεπτά που είναι σήμερα (μια μείωση είναι της τάξης του 7%, ενώ μετά τη σύνδεση με το δίκτυο η αναπροσαρμογή της τιμής είναι στο 25% του ετήσιου πληθωρισμού).
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Πάντως, από σήμερα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, στον 1ο όροφο θα υπάρχει συγκεκριμένος υπάλληλος ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να ενημερώνει αναλυτικά τους υποψήφιους αγρότες-επενδυτές τόσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και για τη διαδικασία που απαιτείται από την αρχή μέχρι το τέλος –όπως και για τα διαθέσιμα προγράμματα.