Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

"Ξεπαγώνει" η αγορά του ελαιολάδου

"Ξεπαγώνει", από την Τρίτη, η αγορά του ελαιολάδου, και μάλιστα, από την τιμή με την οποία ... πάγωσε. Έτσι από σήμερα, η Ένωση Πεζών δέχεται ελαιόλαδο από τους παραγωγούς έναντι 2,60 ευρώ / κιλό, στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Από τη μία δηλώνει τη στήριξή της στους παραγωγούς που αναζητούν εναγωνίως μετρητά για να καλύψουν τις ανάγκες τους κι από την άλλη επιμένει στην τιμή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι μηδενική, ενώ στο εσωτερικό οι ιδιώτες αγοράζουν πιέζοντας για χαμηλότερες τιμές.

Προκειμένου η αγορά του ελαιολάδου να μη λειτουργήσει σε βάρος της τιμής, η Ένωση Πεζών ακολουθεί "τακτική", θέτοντας πλαφόν στους παραγωγούς, που θα μπορούν να πουλήσουν 200-300 κιλά ελαιόλαδο σε κάθε συναλλαγή τους με την Ένωση, ενώ οι συναλλαγές θα γίνονται, όχι συχνότερα από, ανά διήμερο.

Σε ότι αφορά την Ένωση αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ο πρόεδρος Αντ.Στρατάκης τηρεί σιγή ιχθύος, λέγοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν μετά την Τετάρτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ.Τσαυτάρη, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι πρόεδροι των Ενώσεων του νομού Ηρακλείου. Στη συνάντηση θα τεθεί το θέμα του ελαιολάδου αλλά και οι χρηματοδοτήσεις.
cretalive.gr

ΒΙΝΤΕΟ-Μπούτας: Δεν θα κλείσουμε τους δρόμους


«Δεν θα κλείσουμε τους δρόμους», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας και πρόσθεσε: «Εμείς δεν κλείσαμε κανέναν δρόμο, τα ΜΑΤ τον έκλεισαν».

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές των αγροτών με την πολιτική ηγεσία


Συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο είχαν εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων αγροτών την Τρίτη. Στο πλευρό τους τάχθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ. Διάλογο αντί για κινητοποιήσεις ζήτησε ο κ. Βενιζέλος.

Στη συνομιλία του με τους εκπροσώπους των αγροτών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε «φαντασία, σχεδιασμό και αποφασιστικότητα» στις κινήσεις του κλάδου, εφιστώντας την προσοχή σε τυχόν επικοινωνιακές παγίδες. Ο ίδιος παρατήρησε πάντως ότι η ασκούμενη πολιτική, όπως αυτή υπαγορεύεται από το Μνημόνιο, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

«Οι αγρότες, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ζητάει με αγωνία να μπορέσει να παράξει πλούτο. Οι αγρότες δεν είναι επαίτες, δεν ζητούν κάποια ψίχουλα, δεν ζητούν κάποια επιδότηση, δεν ζητούν όπως κάποιες άλλες εποχές όλα τα κιλά και όλα τα λεφτά, ζητούν τη δυνατότητα να μπορέσουν να παράξουν πλούτο, είναι παραγωγοί πλούτου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «οι μνημονιακές πολιτικές εξαναγκάζουν τον αγροτικό κόσμο στην ανέχεια, διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και μας οδηγούν μπροστά σε κρίση επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση».

«Είναι απαραίτητο, να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους. Αν ο αγρότης δεν έχει φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, επιστροφή φόρου, ρευστότητα, δεν θα μπορέσει να παράξει. Και η χώρα θα είναι αναγκασμένη ως αποικία χρέους να δανείζεται διότι δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ίσως αυτός να ήταν και ο στόχος, τελικά, των μνημονιακών επιλογών», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προτού προαναγγείλει το αίτημα διεξαγωγής προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αιτήματα των αγροτών.

Ευ. Βενιζέλος: «Αντί για κινητοποιήσεις, διάλογο και λύσεις»  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, διαμήνυσε ότι καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο. «Πιστεύουμε ότι αντί να έχουμε κινητοποιήσεις, θα έχουμε διάλογο και λύσεις» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα χωρίς δημοσιονομικό κόστος και άλλα θέματα, τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στην πρώτη συνάντηση που θα έχει με τους κυρίους Σαμαρά και Κουβέλη θα ζητήσει να παραστούν οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να δοθεί αξιόπιστη λύση για όσα θέματα είναι εφικτό και να ανοίξει ο διάλογος για τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει ωρίμανση.

Συνάντηση των αγροτών με Π. Καμμένο

Μετά το προγραμματισμένο ραντεβού με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ,  συνάντηση είχαν οι αγροτοσυνδικαλιστές από την Πρωτοβουλία με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Δώστε μας το δικαίωμα να παράξουμε πλούτο. Χορτάσαμε από υποσχέσεις. Χωρίς φτηνό πετρέλαιο δεν είμαστε βιώσιμοι», ανέφεραν αγροτοσυνδικαλιστές από τις Σέρρες. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο να πληρωθούμε για το ροδάκινο. Είμαστε απλήρωτοι 7 μήνες», είπαν αγροτοσυνδικαλιστές από την Ημαθία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρουσία των βουλευτών Νότη Μαριά, Τέρενς Κουίκ και Κώστα Γιοβανόπουλο, υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τους αγρότες σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών και θα στηρίξει τον αγώνα τους, ενώ τους συνέστησε να προσέξουν την επικοινωνιακή προπαγάνδα, που τείνει να στρέψει άλλες ομάδες εναντίον τους.

Α. Παπαρήγα: καθαρή αναμέτρηση αγροτών-ΜΑΤ της κυβέρνησης 

Την ανάγκη για πανελλαδική, καθολική απάντηση απ’ όλους τους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες και για τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη από τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση με το Σύλλογο Υπαλλήλων των τέως Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Η Αλέκα Παρήγα μίλησε για καθαρή αναμέτρηση, διευκρινίζοντας ότι «από τη μια μεριά βρίσκονται οι αγρότες που έχουν δίκαια αιτήματα και από την άλλη μεριά υπάρχουν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, που έχει βάλει στοίχημα να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να απελευθερώσουν τους δρόμους».

Πρόσθεσε ότι «όσο ελεύθεροι και να είναι οι δρόμοι της χώρας, όταν ο λαός πεινάει και υποφέρει αυτή την ανελευθερία δε μπορεί να την ανεχθεί και αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα πληρώσει ακριβά».

Enhanced by Zemanta

ΟΓΑ: Νέα απογραφή για δικαιούχους συντάξεως χηρείας- ορφανείας

Ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανείας, (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους, και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς ταυτότητα.

2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.

3. Υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο.

4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.

5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

6. Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:

- Ενήλικα τέκνα

Πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.

- Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω)

Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα.

Η Διοίκηση του ΟΓΑ η οποία αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής επισημαίνει ακόμη, ότι εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.

Στηρίζει τις αγροτικές κινητοποιήσεις το ΚΚΕ

Την πλήρη και αμέριστη στήριξη του ΚΚΕ στις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε από τη Βουλή η γ.γ. του κόμματος. «Δεν πρόκειται για εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις, όπως τις εμφανίζει η κυβέρνηση. Ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς... έχει χάσει τα πάντα. Αντιμετωπίζει ένα μέλλον πολύ χειρότερο και οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες» επισήμανε η κ. Παπαρήγα.
Με αφορμή τη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βραζιλία, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι οι ισχυροί βιομήχανοι και τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν, ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις εξαγωγές μηχανημάτων και τα βιομηχανικά προϊόντα στη Βραζιλία, με αντάλλαγμα να γίνει ακόμα μεγαλύτερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τα οποία «βεβαίως και δεν ωφελείται η φτωχή αγροτιά της Βραζιλίας».

«Να λοιπόν τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες. Τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, τη χρεοκοπία, την καινούργια "θάλασσα" των εισαγωγών. Δικαιολογημένα, λοιπόν, βρίσκονται στους δρόμους και χρειάζονται τη συμπαράσταση των εργαζομένων, γιατί χωρίς τα είδη διατροφής δεν μπορούμε να ζήσουμε και να τρώμε και εισαγόμενα και ακριβά αμφιβόλου ποιότητας» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Ετοιμάζουν ομάδα παραγωγών κερασιάς στην Κρήτη


Γύρω από την καλλιέργεια κερασιών συσπειρώνονται οι δέκα παραγωγοί της Αγίας Βαρβάρας, του Δήμου Γόρτυνας, στο Ηράκλειο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από την ημερίδα για τις εναλλακτικές καλλιέργειες στην περιοχή.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής,  ανέλαβε να προγραμματίσει την επόμενη συνάντηση παραγωγών - γεωπόνου, ενώ ο Δήμος δια του αντιδημάρχου, δεσμεύτηκε να βρίσκεται δίπλα σε αυτή την πρωτοβουλία και να βοηθήσει με όποιο μέσω μπορεί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...