Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Καταγγελίες για «Χαράτσι» και από την ΕΑΣ Ρεθύμνου

Tην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού στο Σελλί Βασίλης Ορφανουδάκης, καθώς όπως υποστηρίζει παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Γεωργίας και της ΠΑΣΕΓΕΣ για την δωρεάν ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών, η ΕΑΣ με το πρόσχημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου επιβάλλει στους παραγωγούς να καταβάλλουν χρηματικά ποσά που  ξεκινούν από τα 20 και φτάνουν ακόμα και τα 200 ευρώ. Όπως επισημαίνει μάλιστα στην επιστολή του ο κ. Ορφανουδάκης, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χρειάζεται απόφαση γενικής συνέλευσης και όχι του Διοικητικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σελλίου αναφέρει: «Πριν από μερικές βδομάδες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε ότι κατά τη φετινή χρονιά η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων (αγροτικών επιδοτήσεων) θα γίνει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων παραγωγών, την οποία αναλαμβάνει το υπουργείο. Λίγες μέρες μετά, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ επιβεβαίωσε το υπουργείο, ενημερώνοντας ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ανέλαβε μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, η οποία θα γίνει μέσω των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) μελών της, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών.

Η ΕΑΣ Ρεθύμνου είναι μέλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο δε αξιότιμος πρόεδρός της κατέχει εξέχουσα θέση στο Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ (αντιπρόεδρος) και επομένως γνωρίζει και συναποφάσισε για τη συμφωνία της ΠΑΣΕΓΕΣ με το υπουργείο.

Όμως, η ΕΑΣ Ρεθύμνου λίγες μέρες μετά την υπογραφή της, μοναδική στην Κρήτη και ίσως και σε όλη την Ελλάδα αντί να σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός στο δοκιμαζόμενο αγροτικό πληθυσμό, την παραβιάζει και χρησιμοποιώντας «κομπογιαννίτικες» μεθοδεύσεις προσπαθεί να αφαιμάξει και το γλίσχρο εισόδημα που του έχει απομείνει δηλ. τις αγροτικές επιδοτήσεις, επιβάλλοντας υποχρεωτικό χαράτσι με κάθε αίτηση ενεργοποίησης που κυμαίνεται από 20 έως 200 ευρώ, το οποίο βάφτισε «αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ένωσης».

Ο χαρακτηρισμός «αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ένωσης» είναι καθαρά προσχηματικός και παραπλανητικός, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και όχι του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης γίνεται από τα μέλη των συνεταιρισμών (συνεταίρους) και τις Πρωτοβάθμιες Συν/κές Οργανώσεις και όχι τους οποιουσδήποτε τρίτους-συναλλασσόμενους (το75-80 τοις εκατό των δικαιούχων επιδότησης δεν είναι μέλη συν/σμών).

Επειδή είναι σαφέστατο ότι η απόφαση της ΕΑΣ Ρεθύμνου, να επιβάλλει οικονομική επιβάρυνση στους παραγωγούς για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, πέραν του ότι είναι ηθικά επιλήψιμη είναι και εντελώς παράνομη και επειδή παρά την ενημέρωσή της για την εκτροπή της δε συμμορφώθηκε, καλώ δημόσια:

Τον Εισαγγελέα Ρεθύμνου,

Τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ να παρέμβουν άμεσα για να εφαρμοσθεί ο νόμος και οι συμφωνίες,

Τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του νομού να παρέμβουν και να πάρουν θέση.

Ιδιαίτερα καλώ τον κυβερνητικό κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που είναι και μέλος της κυβέρνησης, να δείξει εάν οι ευαισθησίες του σε παρόμοια θέματα είναι επιλεκτικές ή όχι.

Πηγή: «Ρεθεμνιωτικα Νέα»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...