Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Για την καθυστέρηση καταβολής ενισχύσεων σε αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δάσωσης γεωργικών γαιών»

"Το πρόγραμμα «Δάσωσης γεωργικών γαιών» εφαρμόζεται στη χώρα μας σχεδόν μια εικοσαετία. Εντάσσεται στις δράσεις εκείνες που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, στα πλαίσια κοινοτικών πλαισίων στήριξης, με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη των δασικών πόρων και την αειφόρο διαχείριση των δασών. Παράλληλα όμως αποτελεί και ευκαιρία για συμπληρωματικό εισόδημα σε τμήμα του αγροτικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και καθιερώνει την ορθολογική από περιβαλλοντική άποψη, διαχείριση του αγροτικού χώρου , με την επέκταση των δασωδών εκτάσεων."

Αυτό τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου και Νίκος Μιχαλάκης και επισημαίνουν:

"Από τις δασώσεις αγροτικών γαιών προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, όπως η ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής προστασίας, ο εµπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η άµβλυνση των πιέσεων που δέχονται οι φυσικοί πόροι και η βιοποικιλότητα από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας.
Οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Δάσωσης γεωργικών γαιών» αφορούν διάφορες φάσεις του προγράμματος :
α. Δαπάνες δάσωσης ανά εκτάριο.
β. Ετήσια πριμοδότηση ανά δασωμένο εκτάριο, για την κάλυψη της δαπάνης συντήρησης των εκτάσεων που δασώθηκαν, μόνο για τα πέντε (5) πρώτα έτη μετά τη φύτευση.
γ. Ετήσια πριμοδότηση ανά εκτάριο, για την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος των επενδυτών, λόγω της δάσωσης των γεωργικών εκτάσεων τους.

Στην Καρδίτσα ένα νομό με μεγάλη αγροτική δραστηριότητα το πρόγραμμα «δάσωσης γεωργικών γαιών» έχει βρει από την αρχή του μεγάλη ανταπόκριση και συμμετέχουν σε αυτό αρκετοί αγρότες.

Το 2012 όμως, για πρώτη χρονιά η καταβολή της ενίσχυσης-επιδότησης συντήρησης από το πρόγραμμα «δάσωσης γεωργικών γαιών» έχει καθυστερήσει να καταβληθεί στους δικαιούχους ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια όσοι ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα, το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη εισέπρατταν την επιδότηση για την καταβολή της οποίας αρμόδιοι ήταν και παραμένουν το δασαρχείο Καρδίτσας και ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).
Η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών δικαιούχων του νομού Καρδίτσας διαβεβαιώνει ότι κατέθεσαν ορθώς και εγκαίρως όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να λάβουν την ενίσχυση-επιδότηση από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, παρόλα αυτά τα χρήματα δεν τους έχουν πιστωθεί έως και σήμερα . Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των δικαιούχων αγροτών καλύπτεται πλήρως από την Ε.Ε και δεν έχουν επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το δασαρχείο Καρδίτσας, το πρόβλημα πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές αιτήσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, κάτι που παρότι συνηθιζόταν επί σειρά πολλών ετών (σίγουρα από το 2007) ικανοποιούνταν από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Φέτος, οι εκπρόθεσμες αιτήσεις αρχικά επεστράφησαν, από το δασαρχείο τις υπέβαλαν εκ νέου, αλλά δεν υπήρξε μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.
Δεν υπερασπιζόμαστε τη λογική της εκπρόθεσμης αίτησης που είναι λάθος έτσι και αλλιώς, αλλά το αίτημα των δικαιούχων του νομού μας στην νόμιμη καταβολή της επιδότησης που τους αναλογεί και την έχουν πραγματική ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση η μη καταβολή της φετινής επιδότησης στους δικαιούχους δεν εξορθολογίζει μια πραγματικά στρεβλή διαδικασία.
-Επειδή για πολλούς συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αγρότες του νομού μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, η καταβολή των ενισχύσεων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
-Επειδή τα χρήματα δίνονται απευθείας από την Ε.Ε και δεν υφίσταται καμία δικαιολογία επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού.
-Επειδή η ελληνική ύπαιθρος και ο νομός Καρδίτσας έχει χτυπηθεί σε πολλά επίπεδα από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κάθε νέα επιβάρυνση άμεση ή έμμεση των πολιτών είναι δυσβάσταχτη.
-Επειδή η μη καταβολή των επιδοτήσεων δεν εξορθολογίζει μια διαδικασία που επί χρόνια γινόταν λάθος, αλλά ζημιώνει άμεσα τους δικαιούχους.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :
-Για ποιον λόγο έχει καθυστερήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η καταβολή ενισχύσεων-επιδοτήσεων από το πρόγραμμα «δάσωσης γεωργικών γαιών» στους δικαιούχους;
-Έχουν καταβληθεί στη χώρα μας τα χρήματα για τις επιδοτήσεις « δάσωσης γεωργικών γαιών» από την Ε.Ε; Εάν ναι, που «κόλλησε» η πίστωση τους στους δικαιούχους; Ποιος ευθύνεται;
-Πρόκειται για παραλείψεις ή παρατυπίες κάποιων υπαλλήλων του Δασαρχείου Καρδίτσας ή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε ή κάτι άλλο;
-Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε και οι δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματα τους και από του χρόνου η διαδικασία να κινείται μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες οδυνηρές για όλους μας καταστάσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Νίκος Μιχαλάκης, Βαγγέλης Αποστόλου"

Εντονες οι διακυμάνσεις στις τιμές ελαιολάδου

Έντονες είναι οι διακυμάνσεις στις τιμές ελαιολάδου την περίοδο που διανύουμε ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών στον ΑγροΤύπο, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς θα παίξει η ρευστότητα στον κλάδο.

Αυτό το διάστημα οι τιμές ξεκινούν από 2,05 και φθάνουν 2,50 ευρώ/κιλό ενώ κατά μέσο όρο αυτές κυμαίνονται στα 2,20 με 2,30 ευρώ/κιλό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συμφωνία για την πώληση κρητικού ελαιόλαδου σε ιταλικές εταιρείες. Συγκεκριμένα ιταλική εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, προσέφερε για ποσότητα 59.000 κιλών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3, την τιμή των 2,425 ευρώ το κιλό στους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καβουσίου. Η τιμή αυτή θεωρείται ενθαρρυντική για τους ελαιοπαραγωγούς σε σύγκριση με τις περυσινές καθηλωμένες τιμές και δίνει νότα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Για τις εξελίξεις τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας καταγράφοντας την κατάσταση, λίγες μόνο ημέρες πριν την «εκπνοή» του 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ελαιώνας» - Πιστοποιημένα Αγροτικά Προϊόντα Γαργαλιάνων: «Η τελευταία τιμή πώλησης του Α.Σ. Ελαιώνας ήταν στα 2,50 ευρώ/κιλό καθαρά στον παραγωγό. Μέχρι πριν τις γιορτές υπήρξε μια τάση ανόδου. Στην περιοχή μας φέτος έχουμε υπερπαραγωγή, καλές αποδόσεις, χαμηλές οξύτητες και τουλάχιστον ο Α.Σ. μας έχει πάντα ποιοτικά ελαιόλαδα. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντα έχουμε καλύτερες τιμές. Δεν ξέρουμε αν οι αυξητικές τάσεις στην Ισπανία είναι πραγματικές. Εγώ θεωρώ ότι φέτος οι Ισπανοί ανεβάζουν τις τιμές διότι φέτος δεν είναι η χρονιά τους».


Πηγη εφημερίδα Ελευθερία

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...