Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ν. Ράγιου για αποζημιώσεις των αγροκτηνοτρόφων

"Απ’ το ένα χέρι τους δίνει, απ’ το άλλο τους τα παίρνει" υποστηρίζει η βουλευτής της Ν.Δ. Νατάσα Ράγιου για τις αποζημιώσεις των αγροκτηνοτρόφων...

Μόνο … «αγροτοκτόνος» μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ν.3877/2010 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επιβάλλει την υποχρεωτική είσπραξη εισφορών από τους αγρότες χωρίς να παρέχει εγγύηση ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, στοχεύει στην εξόντωση των αγροτών όταν τους υποχρεώνει να υπογράψουν εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ προκειμένου να εισπράξει από προσωπικούς τους λογαριασμούς ασφαλιστικές εισφορές!

Είναι πρωτάκουστο, αγρότης να πληρώνει για ασφάλιση περίπου 40 ευρώ ανά στρέμμα, αναλόγως την καλλιέργεια και να εύχεται να …πάθει ζημιά για να πάρει πίσω τα χρήματά του!"

Οι Νέοι Αγρότες της Αττικής στα Μέγαρα

Για την ΚΓΠ και τα Σχέδια Βελτίωσης

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011, στις 20.00, στο Στρατουδάκειο Πνευματικό Κέντρο (απέναντι από το Κέντρο Υγείας), η Ένωση Νέων Αγροτών Αττικής προσκαλεί κυρίως τους Νέους Αγρότες, αλλά η πρόσκληση είναι ανοικτή προς όλους, σε συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 και για τα Σχέδια Βελτίωσης, που είναι σε εξέλιξη σήμερα.

Μετά από πολλά χρόνια (τουλάχιστον 4 χρόνια) η δημόσια διοίκηση κατάφερε να προκηρύξει την αξιοποίηση τμήματος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Η πρώτη εξαγγελία αποδείχθηκε γεμάτη λάθη ή παραλείψεις και η διόρθωσή τους έστειλε τα σχέδια ένα σχεδόν μήνα πίσω, ενώ μόλις προχθές ανακοινώθηκε ο τρόπος υπολογισμού του γεωργικού ελκυστήρα.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ προσκάλεσε εκπροσώπους της Ένωσης Γεωπόνων Μελετητών Ελλάδος Συμβούλων Επιχειρήσεων-ΕΓΜΕΣΕ για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων από κοινού, αναγνωρίζοντας τους διακριτούς ρόλους του καθενός, προσβλέποντας όμως και σε μια στοιχειώδη επαγγελματική δεοντολογία στον κοινό αγροτικό χώρο.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αττικής μετά από μακρύ αγώνα, μαζί με όλους τους αγρότες της Αττικής, πέτυχε την αναγνώριση των επαγγελματιών αγροτών της Αττικής, ως κομμάτι του αγροτικού κόσμου , και έτσι πέτυχαν για πρώτη φορά να αναγνωρισθούν από το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών και Νέοι Αγρότες της Αττικής και θα είναι η πρώτη φορά που θα μετέχουν σε Σχέδια Βελτίωσης.

Ταυτόχρονα η ΕΝΑ Αττικής, μετά από την επίσκεψη του κ. Α. Καρβέλα στις Βρυξέλλες (Οκτ 2010) και την ανανέωση του Διοικητικού της Συμβουλίου επιθυμεί την ενεργό συμμετοχή τόσο στις διαδικασίες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2013, που θα επηρεάσει μακροχρόνια την ζωή των Νέων Αγροτών, όσο και στην καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και την αναγνώριση του ρόλου της αγροτικής οικονομίας στην ανάπτυξη της Ελλάδος.

Οι αμέσως επόμενες δραστηριότητες της ΕΝΑ Αττικής, με έδρα στον ποιο αγροτικό δήμο της Αττικής, τα Μέγαρα, σχεδιάζονται να είναι:

11/5/2011, Μέγαρα, Στρατουδάκειο, 20.00, ΚΓΠ & Σχέδια Βελτίωσης

13/5/2011, Τεχνόπολις, 14.00, Αγρ. Επιχειρηματικ. & Αγροτουρισμός

14/5/2011, Τεχνόπολις, Αθήνα, 11.00, Αγρ. Επιχειρηματικότ στην ΠΡΑΞΗ

13-15/5/11, Τεχνόπολις, 10-22.00, Συμμετοχή στο 2ο AGRO Quality Φεστιβάλ

4/6/2011, Ναύπλιο, Αργολίδας, Η Επιστήμη και οι Νέοι Αγρότες

Σεπ 2011, Μέγαρα, Συμμετοχή στην Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ

9-11/9/11, Χίος, Συμμετοχή στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

1-2/10/11, Ορχομενός, Βοιωτίας, Η Επιστήμη και οι Νέοι Αγρότες

Η Ένωση Νέων Αγροτών Αττικής φιλοδοξεί να μπορεί να υποστηρίζει την ΠΕΝΑ στις επαφές της στο μέλλον στην Αθήνα όσο ποιο καλά μπορεί.

Πληροφορίες: Χ. Βρούβας-6977284776, Γ. Παπαβασίλης-6937216434
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Η Τριλογία της ταυτότητας της Σαντορίνης

Tuscany Vin Santo (holy wine) home made, the s...Image by letorrivacation via Flickr
Τελικά ότι η ταυτότητα μιας περιοχής καθορίζεται σχεδόν απόλυτα από τα παραγόμενα αγροτικά τοπικά προϊόντα της τα οποία μάλιστα αλληλεπιδρούν «στενά» με τον πολιτισμό της, φάνηκε έντονα στην εκδήλωση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων που έγινε στις 5 Μαΐου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ασύρτικο-Φάβα-Τοματάκι: η Τριλογία της Θηραϊκής γης» απέδειξε ότι η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος τους τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού είναι πολύ σημαντικά. Στοιχεία παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, ο καθ Σέρκο Χαρουτουνιάν (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) και ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ την εκδήλωσε χαιρέτησε ο Υπουργός ΑΑ&Τ κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Τονίστηκε η ανάγκη να προστατευθούν θεσμικά τα ποιοτικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. «Η Σαντορίνη είναι τα προϊόντα της και οι άνθρωποί της που τα καλλιεργούν». Στο τέλος προσφέρθηκαν πρωτότυπα εδέσματα με βάση την φάβα και το τοματάκι Σαντορίνης, όπως Καπουτσίνο φάβας με κάπαρη, τοματάκια με χλωρό τυρί Σαντορίνης & κάπαρη, Φάβα με χταπόδι, κεφτεδάκια με φάβα, ντοματοκεφτέδες κ.α.

Τα προϊόντα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων δηλαδή οι οίνοι “SantoWines” Ασύρτικο, Νυχτέρι, Vinsanto και τα παραδοσιακά προϊόντα “Santo”, ο μοναδικός τοματοπολτός τριπλής συμπύκνωσης, η σάλτσα με Vinsanto, το προδόρπιο Σαντορινιάς Τομάτας κ.α διατίθενται σε πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη πραγματοποιούνται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Η Ένωση έχει περίπου 1.100 μέλη, με δέσμευση να παράγει αυθεντικά Σαντορινιά προϊόντα υψηλής ποιότητας, σεβόμενη την παράδοση του νησιού, υπερασπιζόμενη το μοναδικό οικοσύστημα της Σαντορίνης και την αειφόρο ανάπτυξή του. Παρόντες ήταν με τον σημερινό Δ/ντή της Ένωσης κ. Μ. Δημόπουλο, ο βετεράνος αγρότης κ. Χρυστόφορος Ζώρζος και ο σχετικά Νέος Αγρότης κ. Χρυστόφορος Χρυσός, οι οποίοι δείχνουν ότι η παράδοση και ο δυναμισμός χαρακτηρίζουν την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων. Η Ένωση απέδειξε ότι η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της.

Τα προϊόντα που παράγει, συσκευάζει και εμπορεύεται η Ένωση είναι οι οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη, το μικρόκαρπο τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα καθώς και παραδοσιακά γλυκά όπως κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι, κ.α.

Η «Φάβα Σαντορίνης», είναι ΠΟΠ και προέρχεται από το φυτό Lathyrus Clymenum L. Που σπόροι του βρέθηκαν αποθηκευμένοι εντός πήλινων δοχείων στην υστερομινωική πόλη του Ακρωτηρίου, αποδεικνύοντας μια διαδρομή 3.500 χρόνων της καλλιέργειας πάνω στο νησί. Η "Φάβα Σαντορίνης" έχει ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η παραδοσιακή μέθοδος επεξεργασίας που περιλαμβάνει ωρίμαση σε υπόσκαφες κά(να)βες και ξήρανση στον ήλιο της, χαρίζουν αφρώδη, βελούδινη υφή και υπόγλυκη γεύση.

Το σαντορινιό τοματάκι μικρόκαρπο χοντρόφλουδο με καρπούς σαν κεράσι, έχει μοναδική γεύση, λόγω και του άνυδρου και ηφαιστιογενούς εδάφους. Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (Λυκοπένιο) για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το Ασύρτικο μόνο του ή σε συνδυασμό με το αρωματικό Αθήρι και το ντελικάτο Αηδάνι μεγαλουργεί στην ηφαιστειακή γη και δίνει τους οίνους: Σαντορίνη Ασύρτικο, Σαντορίνη Νυχτέρι και το Vinsanto, τον παραδοσιακό επιδόρπιο οίνο από λιαστά σταφύλια.

Μιλήσαμε με τον Υφυπουργό κ. Γ. Κουτσούκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίο, τον κ. Κ. Κωνσταντινίδη (Ηλιότοπος), τον κ. Δ. Ρουσσουνέλο και άλλους.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...