Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Farmer's Market στη Δράμα


Το πρώτο Farmer's Market θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στη Δράμα σε μια προσπάθεια στήριξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και ενίσχυσης των ντόπιων καλλιεργητών μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας στο πλαίσιο του θεσμού που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το πρώτο Farmer's Market στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη - κι ένα από τα πρώτα που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα - στοχεύει αφενός στο να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίσουν την τοπική αγροτική παραγωγή της Δράμας ώστε να την προτιμήσουν και αφετέρου να τους προσφέρει φθηνά οπωροκηπευτικά προϊόντα χωρίς την παρεμβολή μεσαζόντων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. αγκάλιασε αυτό το νέο θεσμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιλαμβανόμενη την ανάγκη τόσο των καταναλωτών ν' αγοράσουν φθηνά αγροτικά προϊόντα αλλά και την προσπάθεια των παραγωγών να προβάλουν τα προϊόντα τους, να τα αναδείξουν και να τα διαθέσουν άμεσα χωρίς μεσάζοντες κι εμπόρους.

Στο Farmer's Market Δράμας μέχρι στιγμής δήλωσαν συμμετοχή εξήντα περίπου παραγωγοί. Θα συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας που θα διαθέτουν σε τιμές χονδρικής προϊόντα που παράγονται μόνο στη Δράμα.

Η λειτουργία του Farmer's Market έχει οριστεί για κάθε Κυριακή πρωί από τις 09.00 έως τις 14.00 στο χώρο του πάρκινγκ του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες ακόμα και τους εργαζόμενους να επισκεφθούν την αγροτική αγορά στο κέντρο της πόλης και να γνωρίσουν τους ντόπιους παραγωγούς.

Τόσο ο κ. Ξανθόπουλος όσο και οι τοπικοί φορείς που στηρίζουν αυτή την πιλοτική δράση υπογραμμίζουν ότι αν οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι στο Farmer's Market υπάρχει άριστη ποιότητα προϊόντων σε χαμηλές τιμές τότε ο θεσμός θα στεφθεί με επιτυχία και θα έχει διάρκεια.

Με εντολή Σαμαρά ξεκινάει οικονομικός έλεγχος όλων των αγροτικών οργανώσεων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων και των μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Από πλευράς του, ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στην ηγεσία του Υπουργείου να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του με τους υπουργούς και από το Μέγαρο Μαξίμου θα "περάσουν" οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Υγείας.

Στο μεταξύ αποφασισμένος να προχωρήσει ο έλεγχος σε βάθος στις τριτοβάθμιες αλλά και τις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές να μην υπάρχουν ερωτηματικά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

«Είναι σαφής η εντολή του κ. Πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποιεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις «για να εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) και σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους.

Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο 1994 έως και το 2012 οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης διαβίβασε στη Βουλή και τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 1995 έως και το 2010, που συνολικά φθάνουν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη (ΝΔ), Γιώργου Κοντογιάννη, Κωνσταντίνου Κοντογεώργου (ΝΔ), Πάρη Μουτσινά (ανεξάρτητος) και Νίκου Σταυρογιάννη (ανεξάρτητος) για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των Τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, υποστήριξε με σθένος την αταλάντευτη θέση ότι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της κρυστάλλινης διαφάνειας σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Τσαυτάρης και υπογραμμίσει ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής: ο έλεγχος στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις πρέπει να προχωρήσει σε βάθος για ολόκληρη την περίοδο από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Όπως αναφέρει ο υπουργός, «βούληση της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων».

Ο κ. Τσαυτάρης ενημερώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις για την πρώτη πενταετία (2007-2011) και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που ζητήθηκε, θα εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ» γιατί «η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ελέγχει και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, κάτι που άλλωστε το έχουν ζητήσει και οι ίδιες εγγράφως».

Με το έγγραφο του ο υπουργός χαρακτηρίζει επίσης επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των ελέγχων τόσο στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους, το οποίο, επίσης, γίνεται.

Μάλιστα για την επιτάχυνση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές και όπως προειδοποιεί ο κ. Τσαυτάρης όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο ελληνικός λαός και πρωτίστως οι αγρότες αξιώνουν να πληροφορηθούν υπεύθυνα που διατέθηκαν τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι αγροτικές οργανώσεις.

Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας στη Ρητίνη

Τη νέα τους συνάντηση, η οποία θα είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, έχουν προγραμματίσει οι Νέοι Αγρότες Πιερίας, για τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 20.00, στην Ρητίνη. Η συνάντηση θα έχει θέμα την προώθηση των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης, «το μέλλον των Ελλήνων αγροτών, σε οποιονδήποτε αγροτικό τομέα ή αγροτικό προϊόν ή αγροτική δραστηριότητα ή αγροτική υπηρεσία (αγροτουρισμό) βρίσκεται μέσα στις συλλογικές προσπάθειες και ιδιαίτερα στον συνεργατισμό, ο οποίος είναι το κυρίαρχο εργαλείο της κοινωνικής οικονομίας, για τις ζωντανές κοινωνίες, όπως είναι ακόμα οι οργανικές αγροτικές κοινωνίες στην ύπαιθρο της Ελλάδας».

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στην προηγούμενη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Σφενδάμη Πιερίας.

«Στην Σφενδάμη Πιερίας, στην πρόσκληση της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας σε συνεργασία με τον πρόεδρο της κοινότητας Χαράλαμπο Ιωσηφίδη, στην τακτική Δευτεριάτικη συνάντηση της ΕΝΑ Πιερίας, στις 18/2/2013, ανταποκρίθηκαν πολλοί και μεταξύ τους διακρίναμε τον Πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού κ. Διονύσιο Παπά, τον κ. Απόστολο Κούρτη, τον κ. Γιάννη Νταούκα, τον κ. Κώστα Στέφο, τον κ. Αθανάσιο Εσκίδη, τον κ. Ι. Τσιμπονίδη (δημοσιογράφο) κλπ
Ο κ. Δημήτρης Δαλαμήτρας, πρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας, παρουσίασε μερικές από τις πολλές δραστηριότητες ενεργοποίησης των Νέων Αγροτών την προηγούμενη χρονιά και υπογράμμισε τους προσεχείς στόχους της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επεσήμανε ότι
Αν για την αγροτική επιχειρηματικότητα προαπαιτούνται η αγροτική έρευνα, η αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και η Επιμελητηριακή υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα ο Νέος Αγρότης αισθάνεται παντελή έλλειψη και των τριών, με καταλυτική την απουσία συλλογικής δράσης, συλλογικών φορέων και συνεργατισμού.

Με μέσο κλήρο στην ΕΕ τα 2000 στρέμματα η μόνη δυνατότητα ο Έλληνας αγρότης (που ο μέσος κλήρος είναι 47 στρέμματα) να διαμορφώσει συνθήκες προοπτικής ισότιμης συμμετοχής είναι να συνεργασθεί. Η Διεθνής Συμμαχία Συνεργατισμού ορίζει ότι: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ είναι μια αυτόνομη οργάνωση προσώπων τα οποία συνδέονται εθελοντικά με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και επιδιώξεις τους μέσω μιας συμμετοχικής και δημοκρατικά ελεγχόμενης επιχείρησης. Και μεταξύ των συνεργατικών αρχών, η 5η, αναφέρεται στην εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και πληροφόρηση.
Στην Σφενδάμη Πιερίας η συνάντηση της Δευτέρας, 18/2/2013, εξελίχθηκε με τις ερωτήσεις-τοποθετήσεις-απαντήσεις σε ένα εργαστήριο ενημέρωσης και κοινωνικής ζύμωσης, που αν συνεχισθεί συστηματικά, όπως κάνει η ΕΝΑ Πιερίας κάθε Δευτέρα, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να δημιουργηθούν και κάποιες οικονομικού συμφέροντος συλλογικότητες.
Η έλλειψη έρευνας καθιστά τους αγρότες έρμαιους στις πειθώ πωλητών που τους ωθούν να γίνουν πειραματόζωα για «νέες καλλιέργειες», «νέα προϊόντα» και άγνωστες εκτροφές, αντιγράφοντας πιθανόν παρουσιαζόμενες ως πετυχημένες εκμεταλλεύσεις σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σήμερα πειραματικά αγροκτήματα, σε κάθε δήμο και το πρώην ΕΘΙΑΓΕ δεν πρόσφερε στους αγρότες επαρκή εφαρμοσμένη έρευνα για να μην πέφτουν θύματα «νέων επικερδών προτεινόμενων καλλιεργειών» ή «καινοτόμων» προϊόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς λειτουργίας των “Αγορών Αγροτών”


Το καθεστώς λειτουργίας των “Αγορών Αγροτών” θέτουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρουν:

"Σε πρόσφατες  δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου του να προωθήσει την ανάπτυξη των Αγορών Αγροτών (Farmer’s markets). Οι αγροτικές αγορές, θεσμός με μακρά παράδοση λειτουργίας τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφέρουν  σημαντικά οφέλη τόσο στη μείωση των τιμών των προϊόντων όσο και στην αύξηση του τελικού εισοδήματος των καλλιεργητών. Η συστηματική προώθηση τους όμως εναπόκειται και στη διαμόρφωση ενός σταθερού νομικού πλαισίου που θα προστατεύει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς .

Ως γνωστόν οι πρώτες σχετικές αγορές έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην Πρέβεζα και στο Βύρωνα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Υπουργού γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση της ίδρυσης σε τέσσερεις ακόμη περιοχές της χώρας (Ηλεία, Δράμα, Κοζάνη και Χανιά). Σε μια περίοδο όμως, που τα αγροτικά εισοδήματα συμπιέζονται και το αίτημα καθιέρωσης χώρων άμεσης εμπορίας αγροτικών προϊόντων σταδιακά υιοθετείται από όλο και μεγαλύτερα αγροτικά στρώματα και συλλόγους της κοινωνίας των πολιτών οι περιορισμοί που θέτει το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές καθιστούν την θεσμοθέτηση των Τοπικών Αγορών Αγροτών επιτακτική και για περιοχές που λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων αδυνατούν να δημιουργήσουν λαϊκές αγορές.

Εξάλλου οι αγορές απευθείας διάθεσης τροφίμων, που ξεπηδούν παντού στην χώρα ως όρος επιβίωσης εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης, δεν μπορούν να περιμένουν την ευόδωση των πιλοτικών προγραμμάτων του Υπουργείου. Αυτές οι “αγορές των φτωχών”, που καλύπτουν τόσο τον παραγωγό που συνθλίβεται από τους μεσάζοντες, όσο και τον καταναλωτή που οι μνημονιακές πολιτικές του εξανέμισαν το εισόδημα, σήμερα αποτελούν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, που η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της. Η δίωξη και η καταστολή αυτού του αναδυόμενου αλληλέγγυου και συνεργατικού τομέα της οικονομίας, που παρατηρήθηκε στην άμεση διάθεση προϊόντων στο Φάληρο Θεσσαλονίκης (10/02/13), δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση του Υπουργείου σε μια κοινωνία που οργανώνεται για να επιβιώσει.

Επειδή από  τα παραπάνω προκύπτει  επιτακτικότατα η ανάγκη δημιουργίας του νομικού και θεσμικού πλαισίου που θα διέπει το καθεστώς των Τοπικών Αγορών Αγροτών και η διευκρίνιση του περιεχομένου του,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πότε προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε κατάθεση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τις Τοπικές Αγορές Αγροτών;
Θα δοθεί έμφαση στην τοπικότητα των αγορών αυτών, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να αποκλειστούν περιπτώσεις διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από άλλες περιοχές;
Σε ποιες περιοχές, με ποια κριτήρια και από ποιους φορείς θα είναι δυνατή η νόμιμη ίδρυση και λειτουργία των σχετικών αγορών και με ποιο τρόπο θα πιστοποιείται ότι σε αυτές θα συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο οι ίδιοι οι αγρότες;
Ποιες κατηγορίες προϊόντων θα διατίθενται προς πώληση και πως θα ελέγχεται ο τόπος προέλευσης τους;
Πώς θα ελέγχονται οι αγορές αυτές για θέματα υγιεινής και ασφάλειας;

Οι  ερωτώντες βουλευτές:  Σταθάκης Γεώργιος, Αποστόλου Βαγγέλης, Μπάρκας Κώστας"

Λαμία: «Για Μια Σύγχρονη, Ανταγωνιστική Αγροτική Οικονομία»


Η αγροτική οικονομία για την “κοινωνία αξιών” είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης  της ελληνικής οικονομίας, μια εθνική σταθερή αξία. Tην Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, 11:00 π.μ., η “κοινωνία αξιών” πραγματοποιεί ημερίδα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Φθιώτιδος (Πλατεία Ελευθερίας 3), με θέμα: «Για Μια Σύγχρονη, Ανταγωνιστική Αγροτική Οικονομία»

 Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της “κοινωνίας  αξιών”,  Δημήτρης Μπουραντάς και θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των στελεχών του τομέα αγροτικής ανάπτυξης κ. Νικόλαου Κοκκάρη, Οικονομολόγου, με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη – Πως Ξεκινάμε» και του  Δρ. Ιωάννη  Χαραλαμπόπουλου, Γεωπόνου, με θέμα « Η Αγροτική Οικονομία ως Πλατφόρμα Ανάπτυξης». Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Βάγια Τολιοπούλου, Επικοινωνιολόγος.

Στην ημερίδα θα αναδειχθούν οι άμεσοι  στόχοι και τα μέτρα για την τόνωση της παραγωγής,  προώθησης και  εξωστρέφειας  των αγροτικών προϊόντων  και θα σκιαγραφηθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Επίσης, θα αναδειχθεί ο σύγχρονος ιδεολογικός προσανατολισμός της “κοινωνίας  αξιών “, που εστιάζει στις τοπικές κοινωνίες και  στις ιδιαιτερότητες τους, στην καινοτομία, καθώς και στις συνέργειες της αγροτικής ανάπτυξης με το περιβάλλον, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την οικοτεχνία και τη βιομηχανία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...