Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ


ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2008 και βράβευσε για 4 συνεχόμενους διαγωνισμούς τα καλύτερα ελαιόλαδα  από κάθε μέρος της Ελλάδας. Αυτήν την χρονιά (1-3 Μαρτίου 2013) θα πραγματοποιηθεί ο 5ος Διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου. Στην 5η επανάληψή του αποφασίσαμε να διεθνοποιήσουμε τον διαγωνισμό-Χρυσό Αριστείον .

ARISTION - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με πολλές επιχειρήσεις από το εξωτερικό, ώστε να στείλουν προϊόντα τους-τυποποιημένες φιάλες ελαιολάδου-και μαζί με τις Ελληνικές συμμετοχές να διαγωνιστούν στο

5ο Χρυσό Αριστείον Διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου κατά τις μέρες λειτουργίας της 5ης Ελαιοτεχνία, έκθεση ελιάς και ελαιολάδου.

Το λογότυπο του διεθνή διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου θα δεικνύει από τώρα και στο εξής τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στην προσπάθειά μας για αξιόπιστο διαγωνισμό, αποφασίσαμε την δημιουργία 8μελούς οργανοληπτικής επιτροπής εμπείρων και εκπαιδευμένων δοκιμαστών με επικεφαλής τις:

Κα Έφη Χριστοπούλου και Κα Μαρία Λαζαράκη.

Χημικοί - διεθνείς γευσιγνώστριες ελαιολάδου, αναγνωρισμένες εκπαιδεύτριες από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Περιμένουμε και  την δική σας συμμετοχή. Στείλτε πίσω συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στο www.Eleotexnia.gr    Για λεπτομέρειες 2107568888   info@eleotexnia.gr

Έβρος-Κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ


Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» συνεχίζοντας τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας, με συμβολική κατάληψη των Γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, που θα γίνει την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και ώρα 11 το πρωί.



Πηγή: alexonline.blogspot.com

Ανανέωση αδειών στο ΓΕΩΤΕΕ

Αιτήσεις ανανέωσης αδειών άσκησης επαγγέλματος Γεωτεχνικών που λήγουν ώς τις 28 Φεβρουαρίου, με τριετή ισχύ. 

Η αίτηση υπογεγραμμένη πρέπει ν' αποσταλεί στο Επιμελητήριο μαζί με δήλωση στοιχείων απασχόλησης (τηλ.: 2310-236308, 2310-278817-8, εσωτ. 1, members@ geo-tee.gr)

Διημερίδα για αγρότες

«Σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον Αγροτικό Τομέα» τιτλοφορείται η διήμερη ανοιχτή εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 16 & 17 Φεβρουαρίου (έναρξη 9.30 π.μ.). 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν εκτενώς για τις προοπτικές αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, ψυχανθή, αροτραίες και δενδροκομικές καλλιέργειες, εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών, βιολογικά προϊόντα, μανιτάρια, κρεατοσκευάσματα, υδατοκαλλιέργειες κι αμπέλια αλλά και για ηλεκτρονικό εμπόριο προϊόντων.

Προσπάθεια να σωθεί η «Αρτα»

Με παραγωγή 12 εκατ. κοτόπουλα το χρόνο, η διοίκηση θέλει η εταιρεία να παραμείνει συνεταιριστική

Ομαλοποιείται η κατάσταση στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό «Αρτα», μετά την παραίτηση Μίχα, τη μείωση εξόδων και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ζητούμενο όμως είναι αν θα καταφέρει η εταιρεία να μπει στο άρθρο 99 και τι μέλλει γενέσθαι με την Αγροτική Τράπεζα, που είχε το 24,5% των μετοχών της εταιρείας.

Ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Αρτα», με 276 άτομα προσωπικό και 110 παραγωγούς, αντιμετώπισε ήδη το 2011 έντονα ζητήματα ρευστότητας εξαιτίας μεγάλων ανοιγμάτων που είχε.

Παλαιές οφειλές-δάνεια, λανθασμένοι χειρισμοί διοικήσεων, δραματική άνοδος των τιμών ζωοτροφών και συμπίεση τιμών στην αγορά οδήγησαν την εταιρεία σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι έμειναν επί μήνες απλήρωτοι, ενώ αδυνατούσε να πληρώσει τις οφειλές προς προμηθευτές και ΔΕΚΟ.

Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 συζητήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2011 και έκτοτε δεν έχει παρθεί απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τωρινή διοίκηση με επικεφαλής τον πρόεδρο, Λεωνίδα Τσιαντή, που προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σχεδιάζει να παραμείνει η εταιρεία συνεταιριστική και υπάρχει γραμμή να μην καλυφθεί το πρόβλημα με πακέτο μετοχών σε ιδιώτη-επενδυτή. Η εταιρεία παράγει 12 εκατομμύρια κοτόπουλα το χρόνο και δίνει παραγωγή σε προμηθευτές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει business plan, έχει μειώσει δραστικά τις οφειλές προς τρίτους, προχωρεί σε διακανονισμούς με ΔΕΚΟ-Εφορία, ενώ απ' τον επόμενο μήνα γίνονται προσπάθειες για να εξοφλήσει σταδιακά χρωστούμενα σε εργαζομένους

Ιεράπετρα: Εδωσε ξανά στην τομάτα τη χαμένη της αθωότητα

Από τη ζωοδότρα θάλασσα δανείστηκε το στοιχείο που έλειπε, για να ξαναδώσει στην τομάτα τη χαμένη της... αθωότητα.

Ο 36χρονος Βαγγέλης Χρυσός καμαρώνει για τις τομάτες του Ο 36χρονος Βαγγέλης Χρυσός με την τομάτα-βελανίδι του, αν και θερμοκηπίου, μας ξύπνησε μνήμες περιβολιού, τότε που τα προϊόντα είχαν χρώμα, άρωμα και γεύση, κι αυτό, όπως λέει, ήταν το προσωπικό του στοίχημα.

Μικρασιάτης στην καταγωγή, οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών, μεγάλωσε στην Ιεράπετρα δίπλα στη θάλασσα. Ψαροντουφεκάς από κούνια, αν κι η μητέρα του είχε επαφή με το θερμοκήπιο, δεν του περνούσε απ' το μυαλό ν' ασχοληθεί με τα οπωροκηπευτικά. Ευτυχής συγκυρία, δεν έγινε δάσκαλος οδήγησης, ώσπου ένας φίλος του, ο Ηλίας Παπαδάκης, τον παρότρυνε ν' ασχοληθεί με τη γεωργία.

Ξεκίνησε με τομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα αλλά εδώ και τρία χρόνια ασχολείται μόνο με την κλασική θερμοκηπιακή παραγωγή βιολογικής τομάτας-βελανιδιού, μια ιταλική ποικιλία, και τελευταία και με την ποικιλία τιγρέ-βελανίδι. Ως γνωστόν, οι τομάτες θερμοκηπίου είναι «μοντέλα» στην εμφάνιση, αλλά συχνά υστερούν σε γεύση.

Ο έρωτάς του για τη θάλασσα τον ωφέλησε και στους πειραματισμούς που έκανε. Με τη συνεργασία των γεωπόνων, διαπίστωσε ότι το φύκι, που χρησιμοποιούνταν και για συμβατικά φυτοπροστατευτικά, θα μπορούσε να δώσει γεύση και στην τομάτα.

«Παιδεύτηκα πάνω από ένα χρόνο, αλλά με τη βοήθεια και των γεωπόνων, του Νίκου Χατζηαντωνάκη, του Κώστα Χατζάκη και του Μανώλη Ανδρουλιδάκη, προχώρησα στην παραγωγή βιολογικής τομάτας, με φυσικούς τρόπους θρέψης, με φυσικό λίπασμα και φύκι».

Την πρώτη φορά που έπιασε στα χέρια του την τομάτα-βελανίδι, συνειδητοποίησε ότι μάλλον τον κέρδισε η στεριά. «Το συναίσθημα που νιώθεις όταν βλέπεις ένα φυτό, που είναι τόσο μικρό, να ωριμάζει, μέχρι να το βάλεις στο στόμα σου να πάρεις τη γεύση, δεν περιγράφεται», λέει.

Το θερμοκήπιο έξι στρεμμάτων που διαθέτει έχει τετραπλάσια έξοδα από τη συμβατική καλλιέργεια, πέρα από τα εργατικά. «Η τομάτα-βελανίδι αποδίδει 7 τόνους ανά στρέμμα, όταν η συμβατική αποδίδει 25 τόνους. Υπάρχει ανταγωνισμός από τις εισαγόμενες και η τιμή δεν είναι πάντα καλή. Παρ' όλα αυτά έχω κατορθώσει να φυτεύω τέλος Αυγούστου και να κρατώ το φυτό ώς τον Ιούλιο», λέει.

Ασχολείται μαζί με την οικογένειά του σ' όλα τα στάδια της παραγωγής, την οποία διαθέτει σε αποκλειστικό συνεργάτη. «Υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν το προϊόν και νομίζουν ότι θα φάνε άλλη μια άνοστη τομάτα. Εγώ όμως δίνω βάση στη γεύση, και μάλιστα με τους πιο φυσικούς τρόπους. Χαίρομαι όταν τη δοκιμάζουν και δεν μπορούν να φάνε μόνο μία».

Παρά την κρίση, τολμά να ονειρεύεται για το αύριο. Η φράση που τον καθοδηγεί στη ζωή του είναι η συμβουλή ενός φίλου, μεγαλύτερης ηλικίας: Οτι μπορεί να ελπίζει απ' το πουθενά και να καταφέρει τα πάντα.

enet.gr

Η χρήση βιοκτόνων για προστασία από τα κουνούπια

Ο Γεωπόνος ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ
Οι καλλιέργειες γεωργικών προϊόντων προσβάλλονται από μεγάλο αριθμό ασθενειών κι εντόμων, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στο γεωργικό εισόδημα. 

Στη χώρα μας, λόγω του συνδυασμού της ποικιλομορφίας του τοπίου και των κατάλληλων συνθηκών, ευνοείται η ανάπτυξη μεγάλου αριθμού εντόμων, ιδίως τους θερινούς μήνες. Ειδικότερα για τα κουνούπια, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 60 είδη, πολλά από τα οποία είναι υγειονομικής σημασίας.

Εκτός από τη μετάδοση ασθενειών, ένα επιπλέον πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τα κουνούπια είναι η όχληση, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η έντονη παρουσία των εντόμων αυτών καθιστά προβληματική την τουριστική, αγροτική ή οικιστική αξιοποίηση ολόκληρων περιοχών.

Η ορθή αντιμετώπιση των κουνουπιών περιλαμβάνει σειρά ενεργειών πριν την οποιαδήποτε απόφαση επέμβασης με κάποιο εγκεκριμένο βιοκτόνο. Οι ενέργειες αυτές συνίστανται, μεταξύ άλλων, σε:

- Εγκαιρο σχεδιασμό και λήψη μέτρων νωρίς την άνοιξη.
- Παρακολούθηση (monitoring) του πληθυσμού των κουνουπιών.
- Επιλογή μέτρου ή του συνδυασμού των μέτρων που θα εφαρμοστούν.
- Καθορισμό του χρόνου επέμβασης.
- Ενημέρωση κι εκπαίδευση του κοινού.

Η ορθολογική διαχείριση των αρθρόποδων υγειονομικής σημασίας προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σπατάλη δημόσιου χρήματος και φαινόμενα αναποτελεσματικότητας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...