Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου - Αγροτική εκπαίδευση, Αλίαρτος Βοιωτίας


Φύτεψε τον σπόρο της επιχειρηματικότητας και δες τα έσοδα σου να μεγαλώνουν! Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου! Το έργο farmsUP έχει ως σκοπό να ενισχύσει την Ελληνική αγροτική οικονομία, ενθαρρύνοντας τους αγρότες να προσεγγίσουν την παραγωγή τους πιο επιχειρηματικά.

Πολλά λέγονται και γράφονται τελευταία για τον ρόλο και την προοπτική της αγροτικής οικονομίας. Ενδιαφέρον που δημιουργεί ερωτηματικά, ειδικά για τις προθέσεις όσων μέχρι χθες όχι μόνον αδιαφόρησαν για την απαξίωση των επαγγελμάτων της υπαίθρου, αλλά ουσιαστικά ανέχτηκαν ή συνέβαλαν στην πλήρη αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, καλλιεργείται πολύπλευρα η εντύπωση ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε οι αγρότες που δεν είναι «καλοί» επιχειρηματίες»

Στην ελληνική οικονομία, οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους μόνοι, καθώς δεν υπάρχει Αγροτικό Επιμελητήριο, ούτε τους δέχονται στα Επιμελητήρια.

Το έργο farms UP θα προσπαθήσει να βοηθήσει αγρότες και να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζουν την προώθηση της παραγωγής τους στην κατανάλωση, βοηθώντας τους να εκμεταλλευτούν την αναπτυσσόμενη αγροτική οικονομία της Ευρώπης και να αυξήσουν τις ωφέλειες.

Αυτό θα το επιτύχει το έργο FarmsUP προωθώντας 22 υλοποιηθέντα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους αγρότες απαραίτητα εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό, ώστε οι αγρότες να σκεφτούν περισσότερο σαν επιχειρηματίες και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εάν το επιτρέψει η ελληνική νομοθεσία.

Το έργο FarmsUP συντονίζεται από την ΜΙΛΗΤΟΣ Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες, με εταίρους τους: Copa-Cogeca, Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης και MSCOMM, ενώ συνεργάζονται στα τέσσερα εργαστήρια η Ένωση Νέων Αγροτών Βοιωτίας (Αλίαρτος, 17-5-2013, 11.00), η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας (Κονταριώτισα, 10-6-2013, 11.00), η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών, (Σέρρες, 12-6-2013,11.00) και η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας (Σκάλα, 5-7-2013, 11.00). Το έργο θα ολοκληρωθεί με Συνέδριο στο Ναύπλιο, 15-10-2013 (Ξεν. Αμαλία).
Στο πρώτο εργαστήριο στην Αλίαρτο Βοιωτίας, 17 Μαΐ 2013, στις 11.00, στην αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας κ. Βασίλης Κόλλιας (6949982924) επεσήμανε ότι το κύριο ενδιαφέρον θα εστιασθεί στην Αγροτική Εκπαίδευση & Κατάρτιση στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματικότητα είναι  η διάθεση ανάληψης δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες για την επίτευξη των στόχων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αγροτικής επιχειρηματικής δράσης είναι (1) να προσφέρεται επαγγελματική αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και άδεια ασκήσεως αγροτικού επαγγέλματος, (2) να υπάρχει εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και σύστημα διάχυσης της, (3) να λειτουργεί η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως λειτουργούν τα τοπικά Επιμελητήρια ή, αν χρειάζεται, νέα Αγροτικά Επιμελητήρια, και βέβαια (4) να «πουλάει» δηλαδή ο αγρότης να φροντίζει (και μέσω συνεργατών του) για την τυποποίηση, μάρκετινγκ και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Το χωράφι, ο στάβλος, η θάλασσα και το δάσος είναι  το φυσικό περιβάλλον που φροντίζει  ο αγρότης και ταυτόχρονα είναι η «επιχείρησή» του κάθε αγρότη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για δηλώσεις συμμετοχής email: georgakopoulos@militos.org, ή τηλεφωνικά 210 6762127 (κ. Στάθης Γεωργακόπουλος).Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΤΘ 50282, 54013 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ 2310 282682,  φαξ 2310 282482,

κιν 699 8282382,  email michaeld@otenet.gr

Απαγόρευση αλιείας σε όλα τα ποτάμια της Ηπείρου μέχρι τις 31 Μαΐου

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται η απαγόρευση αλιείας ψαριών (εκτός πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο, σε όλα τα ποτάμια, τους παραποτάμους και τις πηγές αυτών, καθώς και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1η Μαΐου έως 31 Μαΐου 2013.
Η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών και λοιπών υδρόβιων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω υδάτινα οικοσυστήματα.
Οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (άρθρο 11 και άρθρο 17 του Ν.Δ. 420/70, όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 9 παρ.2 και του 3 του Ν. 2040/92).
Για τις παραβάσεις των αλιευτικών διατάξεων ή αποφάσεων επιβάλλονται διοικητικές ποινές και ποινικές κυρώσεις, όπως επιβολή προστίμου, αφαίρεση άδειας αλιείας, κατάσχεση και εκποίηση των παράνομων αλιεμένων προϊόντων, κατάσχεση και εκποίηση ή καταστροφή (ανάλογα με την περίπτωση) αλιευτικών εργαλείων και συσκευών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...