Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΤΕΜΠΜΕ υποσχέθηκε στους κτηνοτρόφους η Κατερίνα Μπατζελή


Πολιτικές στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, με τη λειτουργία ενός αγροτικού ταμείου εγγυοδοσίας, τύπου ΤΕΜΠΜΕ, για τις κτηνοτροφικές επενδύσεις, προανήγγειλε η Κατερίνα Μπατζελή, απαντώντας στις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων είχαν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ται προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ, για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Η κ. Μπατζελή σημείωσε ότι τις επόμενες 15 ημέρες, θα προκηρυχθούν προγράμματα περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" και μεταξύ άλλων, αφορούν τα τρόφιμα, τη μεσογειακή διατροφή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και καινοτόμες πολιτικές στήριξης του αγροτικού εισόδήματος, όπως το ΤΕΜΠΕ των κτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να δοθεί μία διαφανής και οριστική λύση στο χωροταξικό πρόβλημα της διαχείρισης αγροτικής γης και διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους, πως σε ό,τι αφορά το 2009 οι βοσκότοποι που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, έχουν θεωρηθεί επιλέξιμοι και συνεπώς δε χάνουν τις επιδοτήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως η προωθούμενη χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων, απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς, όπως λένε, προσδιορίζει ως "δάσος", δασικές εκτάσεις, αποτελούμενες κυρίως από θάμνους και πουρνάρια, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η βόσκηση.

Σε νέες κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι


Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι, διαμαρτυρόμενοι - κυρίως - για τις νέες μειώσεις τιμών, που έχουν προαναγγείλει οι γαλακτοβιομηχανίες.
Η πιο πιθανή ημερομηνία της κινητοποίησης είναι η 21η Ιουνίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης.
Μεταξύ των αιτημάτων των κτηνοτρόφων, περιλαμβάνονται: άμεση πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης με ταμειακή διευκόλυνση, ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας, πληρωμή και έναρξη των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και στελέχωση των οργανισμών ΕΛΟΓΑΚ, ΕΦΕΤ ΕΛΓΑ ΕΘΙΑΓΕ και Διεπαγγελματική Φέτας, με μέλη της ΠΕΚ.
Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι ζητούν τη μη αποδοχή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών σβόλων, επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Καμπούρης, «η αποδοχή θα σημάνει τη μείωση των επιδοτήσεων, αφού πολλά βοσκοτόπια θα χαρακτηριστούν ως δασικές εκτάσεις».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...