Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

“Οσπρια στο τραπέζι σας μ' ένα κλικ”

Diversity in dry common beansImage via WikipediaΜ' αυτό τον τίτλο, στη σελίδα 38 της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” της Παρασκευής 4 Μαρτίου 2011, ξεκινάει το αφιέρωμα στην προσπάθεια που κάνουμε για την πώληση των αγνών αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά δική μας παραγωγής, κατευθείαν στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός εμπόρου ή μεσάζοντα, μέσω του ίντερνετ και της ιστοσελίδας μας www.kontogiannis.eu.

Το δημοσίευμα της δημοσιογράφου κ. Ελένης Βέργου, μέρος αφιερώματος για τους “αγρότες που μπήκαν στα χωράφια του ίντερνετ”, ξεκινάει λέγοντας πως ο κ. Χαράλαμπος Κοντογιάννης από τα Φάρσαλα είναι ένας από τους πρώτους αγρότες που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το… Διαδίκτυο ως εργαλείο στη δουλειά τους.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στους μεσάζοντες λέγοντας πως «Παλαιότερα οι αγρότες δεν μπορούσαν να πουλήσουν μόνοι τους το προϊόν τους. Πάντα υπήρχε ένας μεσάζοντας, που με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να παρακαμφθεί», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κοντογιάννης. Οπως αναφέρει ο καλλιεργητής, η πώληση αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς δεν συμφέρει μόνο τους ίδιους αλλά και τους καταναλωτές: «Εμείς μπορούμε να διαθέσουμε το προϊόν μας λίγο πιο ακριβά από ό,τι θα το δίναμε στους μεσάζοντες και οι καταναλωτές να το παίρνουν λίγο πιο οικονομικά από ό,τι από κάποιον έμπορο. Η παραγγελία τους πηγαίνει κατευθείαν στο σπίτι και τελικά όλοι είναι ευχαριστημένοι». Τέλος περιγράφει το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους καταναλωτές για να αγοράσουν προϊόντα μας “Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, το μεγαλύτερο…δέλεαρ για τους καταναλωτές είναι ότι ξέρουν από πού προέρχονται τα προϊόντα που βάζουν στο τραπέζι τους. «Δεν είναι και λίγοι αυτοί που “βαφτίζουν” ελληνικά διάφορα αγαθά που έρχονται από άλλες χώρες. Οπως και να το κάνουμε, το ελληνικό είναι πιο αγνό, πιο νόστιμο και οι πελάτες ξέρουν τι τρώνε», αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι ικανοποιητική και σιγά σιγά αυξάνεται. Προσωπικά παράγω φακές, ρεβίθια, φασόλια, μέλι και λίγο κρασί. Ο κόσμος δεν φοβάται ότι έχω χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους. “

Enhanced by Zemanta

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του Αγροτικού Κόσμου


Συνάντηση-συζήτηση οργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης Πιερίας την Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011, στις 7μμ, με θέμα: Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Οι αγρότες παρακολουθούν, την τελευταία χρονιά, ένα θρίλερ με συνεχείς εναλλαγές στις προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Μετά το Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) δηλώνονταν ότι δεν θα υπάρξουν αγροτικές επιδοτήσεις στο μέλλον.

Τον Ιαν 2010 το Ευρωκοινοβούλιο κατόρθωσε, στα πλαίσια του νέου ρόλου της συναπόφασης, να προκαλέσει ψήφισμα που τόνιζε την ανάγκη να εξευρεθούν πόροι για οικονομική στήριξη του αγροτικού τομέα.

Τον Μαρ 2010 δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρ. Επιτροπή, η οποία για πρώτη φορά αναγνώριζε ότι οι αγρότες προσφέρουν πολλά δημόσια αγαθά δωρεάν και θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος συνέχισης αυτής της συνεισφοράς στην ανθρωπότητα.

Η δημόσια διαβούλευση για αυτά ολοκληρώθηκε με ευρύ συνέδριο τον Ιουν 2010

Τον Νοε 2010 η Ευρ. Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την ΚΓΠ μετά το 2013, όπου περιέγραψε την συνέχιση ενός συστήματος απ ευθείας πληρωμών (επιδοτήσεις πρώτου πυλώνα) για πρώτη φορά, ως ένα θετικό βήμα για τους αγρότες, που απομάκρυνε την άρνηση των επιδοτήσεων.

Η νέα διαβούλευση για αυτές τις προτάσεις ολοκληρώθηκαν στις 25/1/2011 και η Ευρωβουλή την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε σε νέες επισημάνσεις, όπου τονίζεται ότι η ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020, πρέπει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των καταναλωτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μέχρι τον Ιουν 2011 οι Υπουργοί Γεωργίας καλούνται να αποφασίσουν το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2013, ώστε από τον Σεπ 2011 να αναζητηθούν οι πόροι που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Οι Αγρότες, και κυρίως οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να είναι επαρκώς ενήμεροι, διότι ακρογωνιαίο στοιχείο της συμμετοχής και της πολιτικής δημοκρατίας είναι η επαρκής πληροφόρηση, ώστε να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις, συμβάλλοντας ή απομακρύνοντας αποφάσεις που έχουν σχέση με το μέλλον τους.

Ο κ. Δημήτριος Ντούρος (6977572386) που δραστηριοποιείται για μια ζωντανή πολιτιστικά ύπαιθρο με οικονομικά εύρωστους αγρότες και η κα Κερασία Παπούλια (6979191898) που φροντίζει για την αναζωογόνηση των εδαφών με Ενεργούς Μικροοργανισμούς προετοίμασαν την συζήτηση με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο, συνεργάτη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ράχης, την Τρίτη, 29/3/2011, στις 7μμ.

Για την καταγραφή, Δημήτρη Μιχαηλίδη, 6998282382

Nεκρός 78χρονος από ανατροπή τρακτέρ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρόνος στο Μιχόι Αχαίας. 

Ο 78χρόνος εκτελούσε γεωργικές εργασίες στο χωράφι του όταν το τρακτέρ που οδηγούσε, ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε.

Το ατύχημα συνέβη χθές στις 8 βράδυ, σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό.

Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε βαριά και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...