Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακρατούν επιδοτήσεις με εντολή του Δημάρχου Αν. Μάνης!

"Παρακράτηση επιδοτήσεων για κάλυψη οφειλών προς τρίτους από Τράπεζα Πειραιώς -ΑΤΕ Γυθείου Λακωνίας" καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή , βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ανάμεσά τους ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής του κόμματος.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο Αγροτικός κόσμος άρχισε ήδη να βιώνει με το πιο σκληρό και αυθαίρετο τρόπο τα "καλά" της αποκρατικοποίησης- ξεπουλήματος της ΑΤΕ, αφού σε πολλές περιπτώσεις η Τράπεζα Πειραιώς- ΑΤΕ χωρίς να υπάρχει η σχετική εντολή και πληρεξουσιότητα προβαίνει όχι μόνο σε συμψηφισμό των οφειλών των αγροτών με τις κοινοτικές ενισχύσεις, πράγμα που ρητά απαγορεύεται αλλά έχει καταστεί και εντολοδόχος είσπραξης των οφειλών τους προς τρίτους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του καταστήματος Γυθείου Λακωνίας, όπου έχουν μπλοκαριστεί λογαριασμοί αγροτών με πρόσχημα την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Ανατολικής Μάνης (ύδρευση ,τέλη , πρόστιμα ,κοκ, κ.λ.π.).

Στην απαράδεκτη και προκλητική αυτή λειτουργία πρωτοστατεί ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος, που επέλεξε ειδικά αυτή την περίοδο πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων να μεθοδεύσει μέσω της ΑΤΕ μια διαδικασία παράνομη, μεταφέροντας ουσιαστικά το βάρος της πράξης του στους υπαλλήλους της τράπεζας.

Μάλιστα δε επιμένει προκλητικά στην επιλογή του συστήνοντας στους διαμαρτυρόμενους να απευθυνθούν για παράπονα στις Τράπεζες, ως και η ΑΤΕ να προχώρησε μόνη της στο μπλοκάρισμα, και όχι μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Επειδή η παραπάνω αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου είναι παράνομη και απαράδεκτη,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Αν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη τακτική τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και

2. Ποιές κυρώσεις θα επιβληθούν στα Τραπεζικά καταστήματα που προχωρούν μονομερώς σε παρακρατήσεις επιδοτήσεων με σκοπό των συμψηφισμό οφειλών όχι μόνο προς αυτά αλλά και προς τρίτους.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βαγγέλης Αποστόλου, Δημήτρης Κοδέλας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Θανάσης Πετράκος"

Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν το μάρμαρο μετά την κατάρρευση της ΑΓΝΟ

Χιονοστιβάδα τα προβλήματα στην εγχώρια αγορά γάλακτος μετά την αίτηση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η δυσμενής οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και καιρό η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία αφήνει απλήρωτους χιλιάδες παραγωγούς, ενώ τη ίδια στιγμή μετακυλύει βάρη σε ολόκληρη την αγορά, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση των κτηνοτρόφων της χώρας που θα καλούνται μεσούσης της γαλακτοκομικής περιόδου να αναζητήσουν νέες λύσεις για τη διάθεση της παραγωγής τους.

Η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή της, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ αναζητά πλέον σωτηρία στο άρθρο 99 του ν.3588/2007. Η εταιρεία κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα τη σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενώ - όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις- κατάθεσε και αίτημα προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές- το οποίο, πάντως, φέρεται να απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Η ΑΓΝΟ είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζε προβλήματα και προ κρίσης και εμφάνιζε ζημιογόνα αποτελέσματα. Το μερίδιο αγοράς της έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% και τελευταία οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Λαγκαδά λάμβαναν τον μισθό τους με σημαντική καθυστέρηση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σημαντικές καθυστερήσεις είχαν καταγραφεί και στην εξόφληση των γαλακτοπαραγωγών που την προμήθευαν με πρώτη ύλη.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία είχε περάσει το 2003 στην ιδιοκτησία του ομίλου τυροκομικών προϊόντων Κολιός έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Αγροτική Τράπεζα. Υπό την ιδιοκτησία Κολιού είχε προχωρήσει, μάλιστα, και στο πολυσυζητημένο «άνοιγμα» στους φούρνους της Αττικής και της Πελοποννήσου με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σε ανάλογη κίνηση προέβη πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τα σούπερ-μάρκετ.

Το 2011 το μερίδιο της ΑΓΝΟ στα γαλακτοκομικά με βάση τον όγκο των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν 1,7%. Ωστόσο, από τις αρχές του 2012 η εταιρεία φέρεται να χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς με τα στοιχεία του 8μηνου να δείχνουν συρρίκνωση του μεριδίου πανελλαδικά στο 1,2%.
agronews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...