Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Βοιωτία: Ημερίδα για τις Νέες Καλλιέργειες

 Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύστερα μάλιστα από την έγκριση του Επιχειρησιακού της Σχεδίου για τον Αγροτικό Τομέα και θεωρώντας την επαναδραστηριοποίηση της αγροτικής της οικονομίας ως πρωταρχικής σημασίας και σπουδαιότητας προτεραιότητα, προχωρά στην πραγματοποίηση ημερίδων στις Περιφερειακές της Ενότητες με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού πάνω στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον αγροτικό χώρο.

Μετά την επιτυχία που σημείωσε η ημερίδα στη Χαλκίδα στις 7/3/2012 έρχεται η σειρά της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Έτσι λοιπόν, στις 4/4/2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας Αίθουσα Αλεξάνδρου Κοφίνη Λουκά Μπέλλου 1 – Θήβα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα:
«Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας».
Την ημερίδα διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Δήμο Θηβαίων.
Ακολουθεί το πρόγραμμα:
17:30 – 18:00 Προσέλευση Συμμετεχόντων
18:00 - 18:15 Χαιρετισμοί
Καπελέρης Σταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Κανελλόπουλος Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας ΥπΑΑΤ
Νικολάου Σπυρίδων, Δήμαρχος Θηβαίων
Ενημέρωση για το περιεχόμενο της ημερίδας από τον Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Βοιωτίας κ. Νικ. Μυλωνά.
18:15 – 18:30 Eναλλακτικές καλλιέργειες : Προτεινόμενα είδη
18:50 – 19:00 Εισηγητής : Φουλίδη Άννα – Γεωπόνος, Προϊσταμένη Τμήματος Πυρηνοκάρπων – Μηλοειδών Δ/νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
18:30 – 18:50 Η καλλιέργεια της Ροδιάς στην Ελλάδα:
Πρώτες εμπειρίες και προοπτικές για το μέλλον – Η λειτουργία του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας.
Εισηγητής: Παπακωνσταντίνου Νικόλας – Γεωπόνος , Τεχνικός Σύμβουλος Α.Σ.Ο.Π Αγίου Αθανασίου Δράμας
Εισηγητής: Γρηγόρης Αργυρίου – Δασολόγος , Διευθυντής Α.Σ.Ο.Π Αγίου Αθανασίου Δράμας 19:00 – 19:20
Η καλλιέργεια του Ιπποφαούς και της Κρανιάς : Δύο φυτά με …. πολλαπλές χρήσεις.
Εισηγητής: Δρ. Σπανός Ιωάννης – Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών ΕΘΙΑΓΕ - Θεσσαλονίκης
19:20 – 19:30 Διάλειμμα
19:35 – 19:55 Η καλλιέργεια των οσπρίων: Μια πολλά υποσχόμενη ’’υποτιμημένη’’ καλλιέργεια - Προβλήματα και προοπτικές
Εισηγητής : Βλαχοστέργιος Δημήτρης – Δόκιμος Ερευνητής Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.
19:55 – 20:15 Αγρο-ενέργεια: Μια μορφή ήπιας ενέργειας – Τοπικές πρωτοβουλίες αξιοποίησής της.
Εισηγητής : Αντώνης Παλαιολόγος – Γεωπόνος
20:15 – 20:30 Ρυθμιστικοί παράγοντες της αγρο-διατροφικής αλυσίδας – Από το χωράφι στο ράφι των αγροτών.
Εισηγητής : Σάρρος Γιάννης. – Μέλος Φορέα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Δικτύωσης και Καινοτομίας.
20:30 – 20:50 Παρεμβάσεις – Συζήτηση – Λήξη ημερίδας Στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου θα λειτουργεί παράλληλα έκθεση σχετιζόμενη με τις θεματικές ενότητες της ημερίδας.

"Η καρδιά της οινικής Ελλάδας χτυπάει στην περιοχή Δράμας-Καβάλας"

Αυτό δήλωσε ο γνωστός και αγαπητός σε όλους οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο των δύο σεμιναρίων που εισηγήθηκε προς τους λάτρεις των τοπικών οίνων και της ποιοτικής διαμονής, που συμμετείχαν στο 2ο τριήμερο Οινογνωσίας του GRANITIS HOTEL WINE FESTIVAL, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο GRANITIS το τριήμερο 23 - 25 Μαρτίου 2012.

Ο δημιουργός του "ΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ" ξενάγησε τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις με το δικό του μοναδικό τρόπο στη μαγεία του οίνου, μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις του μαζί τους σε δύο εποικοδομητικά σεμινάρια. Μαζί απόλαυσαν επίσης δύο ξεχωριστά δείπνα οινογνωσίας στο ξενοδοχείο από τον chef Μάριο Βρέτα, αφιερωμένα στους οίνους των δύο οινοποιείων του συγκεκριμένου τριημέρου, των Κτημάτων ΓΕΝΝΗΜΑ ΨΥΧΗΣ Μανωλεσάκη και ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ. Μαζί επισκέφθηκαν τα ίδια τα Οινοποιεία τα πρωινά των επομένων ημερών.

Έτσι δημιουργήθηκε μια πολύ χαρούμενη παρέα από ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και διαφόρων γνώσεων γύρω από το κρασί, από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από την Αθήνα, που όλοι μαζί χάρηκαν το ανοιξιάτικο ορεινό τοπίο στα 810 μ., χόρτασαν από εικόνες, γεύσεις και αρώματα και ανανεώθηκαν πλήρως σε λίγες μόνο ώρες, παίρνοντας μαζί τους τις θετικότερες αναμνήσεις και αφήνοντας πίσω τους την υπόσχεση να ξαναζήσουν κάτι ανάλογο στην φιλόξενη ορεινή Δράμα.

Το GRANITIS HOTEL WINE FESTIVAL ολοκληρώνεται το τελευταίο τριήμερο του Μαρτίου, από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου, με πρωταγωνιστές το ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ και την ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ. Γνωρίστε και σεις τα μυστικά που έχουν κάνει διάσημους τους οίνους της περιοχής, χαλαρώστε στις ανέσεις και στη ζεστασιά του ξενοδοχείου, απολαύστε ποιοτικές τοπικές γεύσεις, ξεναγηθείτε στα όμορφα ορεινά τοπία που θα σας μαγέψουν.

Το πρόγραμμα του τελευταίου τριημέρου περιλαμβάνει:
Παρασκευή 30/3 βράδυ:               στις 9:00 μμ δείπνο οινογνωσίας στο ξενοδοχείο αφιερωμένο στο Κτήμα ΠΑΥΛΙΔΗ
Σάββατο 31/3 πρωί:               μετά το πρωινό επίσκεψη στο Κτήμα ΠΑΥΛΙΔΗ
Σάββατο 31/3 βράδυ:               στις 9:00 μμ δείπνο οινογνωσίας στο ξενοδοχείο αφιερωμένο στην ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ
Κυριακή 1/4 πρωί:               μετά το πρωινό επίσκεψη στην ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ και αναχώρηση έως 6:00 μμ.
 
Το πρόγραμμα του τριημέρου κοστίζει 190 € το δίκλινο και περιλαμβάνει:
- 2 διανυκτερεύσεις με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό
- 2 δείπνα οινογνωσίας
- συνοδεία εκπροσώπου του ξενοδοχείου στα Οινοποιεία

Τιμή Δείπνου Οινογνωσίας (χωρίς διαμονή): 18 € κατ’ άτομο.

Ο χώρος του εστιατορίου περιορίζεται στην εξυπηρέτηση μόλις 24 ατόμων. Κρατήσεις απαραίτητες έως την Τετάρτη 28 Μαρτίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

GRANITIS Hotel - in the Glory of Nature
Γρανίτης, Φαλακρό Δράμας Πληροφορίες - Κρατήσεις: 25230 21050
www.granitishotel.gr welcome@granitishotel.gr

Αγροτική Αγορά στην Κούλουρα Ημαθίας

Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας προσκαλεί όλους σε μια πειραματική-πιλοτική ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΩΝ στην Κούλουρα Ημαθίας (από Θεσσαλονίκη, πριν την έξοδο Βεροίας, στην έξοδο Κούλουρας της Εγνατίας οδού) την Κυριακή, 1 Απρ 2012, από τις 08.00 έως 13.00.
Με πρόσφατες-νωπές επισημάνσεις από την συνάντηση των Νέων Αγροτών στην Βέροια στις 16-3-2012, με τους Ευρωβουλευτές: Γ. Παπαστάμκο (αντιπρόεδρο του Ευρω-Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας), Σ. Δανέλλη, Γ. Τούσα, Μ. Τρεμόπουλο (τέως Ευρωβουλευτή) και Α. Ροντούλη (βουλευτή), οι Νέοι Αγρότες αναζητούν εναγωνίως την μετεξέλιξη του «κινήματος της πατάτας» της 25-2-2012, σε μόνιμες θεσμικές δομές ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν και χωροθετούν οι Δήμοι για Αγρότες-Παραγωγούς ή Συνεταιρισμούς.
Η εμπειρία υπάρχει από τις πετυχημένες λειτουργούσες Αγορές Βιοκαλλιεργητών και τις μελέτες που έχουν δημιουργήσει.
Η σταθερή, συνεχής, συνεπής, ποιοτική ροή αγροτικών προϊόντων προς τους καταναλωτές μπορεί να εξασφαλίζεται στο μέλλον μόνον εφ’ όσον οι καταναλωτές οργανωθούν με Καταναλωτικούς Συνεταιρισμούς και οι αγρότες οργανωθούν με λειτουργούντες αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ έχει δεί την πετυχημένη λειτουργία Δημοπρατηρίων, που λειτουργούσαν ως πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί (2-2500 αγροτών).
Ο κ. Νίκος Αγγελόπουλος (6978338698), πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας, που μετείχε σε Επίσκεψη Μελέτης σε Δημοπρατήριο στις Βρυξέλλες, και συνδιοργάνωσε τις εκδηλώσεις με τους Ευρωβουλευτές, πιστεύει ότι όσο ποιο γρήγορα μετεξελιχθεί το κίνημα της πατάτας σε πραγματικές λειτουργούσες ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ τόσο γρηγορότερα θα υποστηριχθούν οι πολίτες στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Από 8:00 έως 13:00 Νέοι Αγρότες από όλη την Ελλάδα θα διαθέσουν τα γεωργικά τους προϊόντα σε τιμές παραγωγού στο κοινό. Πατάτες, κηπευτικά, ελαιόλαδο, ρύζι, και λεμόνια είναι μερικά μόνο από τα γεωργικά προϊόντα που θα διατεθούν στο καταναλωτικό κοινό, ενώ η ποικιλία συνεχώς μεγαλώνει. Η διάθεση των προϊόντων θα γίνει μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων. Θα δοθεί προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας και οι Νέοι Αγρότες προσκαλούν όλους στην 1η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, στην Κούλουρα Ημαθίας (από Ιωάννινα, αμέσως μετά την έξοδο Βεροίας, στην έξοδο Κούλουρας της Εγνατίας οδού) την Κυριακή, 1 Απρ 2012, από τις 08.00 έως 13.00( 6978338698).


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...