Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ξανά αγωνία για τη «Δωδώνη»

ΝΕΕΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ-«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ» ΛΕΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Για άλλη μια φορά η ένταση στη «Δωδώνη» ανεβαίνει κοντά στα όρια της σύγκρουσης παραγωγών και εργαζόμενων με τη διοίκηση και την Αγροτική Τράπεζα. 
 
Το πρωί παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι, μαζί τους αυτή τη φορά και οι εργαζόμενοι στη ΖΩ-ΔΩ συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο στον Άγιο Ιωάννη, όχι μόνο για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που αναμενόταν να αποφασίσει τις τιμές για το γάλα, αλλά και για τη διαφαινόμενη πώληση της ΖΩ-ΔΩ σε ιδιώτη.
 
Εκπρόσωπός του μάλιστα εμφανίστηκε στο εργοστάσιο με πρόταση για την εξαγορά της τέως ΕΛΒΙΖ, ενδεχόμενο που έχει εξεγείρει τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ζωοτροφών.Ο υποψήφιος αγοραστής φέρεται να είναι διατεθειμένος να αναλάβει το παθητικό και το ενεργητικό της, μόλις πέρυσι εξαγορασμένης από τη «Δωδώνη» βιομηχανίας, αλλά και να διασφαλίσει τις θέσεις των εργαζόμενων στη βιομηχανία. 
 
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει τους εργαζόμενους που με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη διοίκηση της «Δωδώνης» και τους μετόχους της για μια σειρά ζητήματα: για «μυστικές συνομιλίες» σχετικά με τη ΖΩ-ΔΩ (η αλήθεια είναι ότι το θέμα προέκυψε εντελώς ξαφνικά και οι ίδιοι το έμαθαν την τελευταία στιγμή από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας πριν από λίγες μέρες), για εσκεμμένη υποβάθμιση της εταιρίας προκειμένου να πουληθεί.
 
Αυτό ήταν και το πρώτο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης στη γαλακτοβιομηχανία, θέμα του οποίουη συζήτηση κράτησε επί μακρόν, μέχρι το μεσημέρι, καθυστερώντας τις αποφάσεις για τις νέες τιμές του γάλακτος. Αυτό όμως το θέμα πέρασε αυτόματα σε δεύτερη μοίρα καθώς από την Πέμπτη το βράδυ εξαπλώθηκε η φήμη στα Γιάννενα ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας να προχωρήσουν άμεσα οι απεμπλοκές από τις μη χρηματοπιστωτικές θυγατρικές της, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η «Δωδώνη», ελέω των προ ετών πωλήσεων των μετοχών στην ΑΤΕ από αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μπορεί η γαλακτοβιομηχανία να είναι κάθε άλλο παρά προβληματική, ωστόσο αυτές οι λεπτομέρειες φαίνονται να χάνονται μέσα στις απαιτήσεις της ¨τρόικας" για την ελληνική οικονομία.

Αυξημένες τιμές στο γάλα

Το θετικό από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν ότι οι παραγωγοί θα πάρουν μέρισμα, αντίθετα με ό,τι υποστήριξε μέχρι πρότινος η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας. Επίσης, οι τιμές του γάλακτος πήραν αύξηση, η οποία ωστόσο δεν είναι αυτή που θα περίμεναν οι κτηνοτρόφοι, ειδικά οι αγελαδοτρόφοι, ώστε να ανασχεθεί η απώλεια εσόδων που υφίστανται τα τελευταία χρόνια από την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής. Έτσι λοιπόν, το πρόβειο γάλα θα πάρει 6 λεπτά αύξηση, το γίδινο 3 και το αγελαδινό μόλις 1 λεπτό.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...