Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αποσύρθηκαν οι προτάσεις της Κομισιόν για το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια


Απέσυρε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της σχετικά με τους νέους κανόνες για τη διάθεση ελαιόλαδου στα εστιατόρια, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που προέβαλαν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τον Ιούνιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από την απάτη σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1ης Ιανουαρίου 2014, τα εστιατόρια θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης και όχι σε δοχεία ή μπολ που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, η Επιτροπή δέχθηκε δριμεία κριτική για τις προτάσεις της, κυρίως από τα κράτη-μέλη του βορρά, τα οποία υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ελαιοπαραγωγικών χωρών του νότου.

«Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος.

Σύμφωνα με ίδιο, την πρόταση της Επιτροπής αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, ενώ μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν.

Παρ' όλα αυτά, ο Ντ.Σιόλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών-μελών.

Η ΕΕ είναι πρώτη στην παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως και πρώτη στην κατανάλωσή του.

Με σταθερά βήματα η ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής


Εκλέχθηκε η  πρώτη Διοικούσα Επιτροπή της  Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης  Ειδικών Ειδών Διατροφής, στις 18/5/2013, και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος Παχόπουλος Δαμιανός 6947185166, Κούκκος Πιερίας

Γραμματέας Γαλογαύρος Φώτιος  6932160589, Κοζάνη

Ταμίας  Μπουκιστιάνος Γιώργος 6949339186, Πιερία

Μέλος  Χριστοφορίδου Ιωάννα 6974194160, Θεσσαλονίκη

Μέλος  Γεωργαλά Βάνα  6972209121, Μαγνησία

Μέλος  Μπάτης Αθανάσιος  6978550030, Μαγνησία

ενώ στην Τεχνική Επιτροπή θα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι: Δημήτρης Αμανατίδης (Κομοτηνή, 6942842268) & Δημήτρης Μιχαηλίδης (Θεσσαλονίκη, 6998282382).

Η ΔΕ της ΚοινΣΕπ θα συνεδριάζει  κάθε μήνα την πρώτη Κυριακή, στις 11.00, σε ανοικτές συνεδριάσεις στα μέλη της, και επομένως οι επόμενες συνεδριάσεις της είναι στις 2/6/2013, 7/7/2013, 4/8/2013, 8/9/2013, 6/10/2013, 3/11/2013 & 1/12/2013.

Μέχρι το Σάββατο, όσοι επιθυμούν  μπορούν να στείλουν πρόταση ονομασίας της ΚοινΣΕπ στο galogavrosfotios@yahoo.gr ή στο damianos@koukosinn.gr, ώστε στο υπό διαμόρφωση blogs να χαρακτηρισθεί με το επιτυχέστερο διακριτικό όνομα.

Σκοπός της  ΚοινΣΕπ είναι η υποστήριξη της Ελληνικής έρευνας Ειδικών Ειδών Διατροφής, της προμήθειας πολλαπλασιαστικού υλικού, της καλλιέργειας στην ελληνική επικράτεια, της παραγωγής, μεταποίησης, διάθεσης και χρήσης Ελληνικών Ειδικών Ειδών Διατροφής, καθώς και των συναφών Ελληνικών προϊόντων, πάντα με προσανατολισμό στην αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής υπαίθρου.

Στόχος της  κεντρικής ΚοινΣΕπ θα είναι η  διαμόρφωση περιφερειακών short supply chain σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος για την προώθηση επώνυμων, πιστοποιημένων Ειδικών Ειδών Διατροφής, ενώ επί μέρους στόχοι μπορεί να είναι η ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των μελών και η συνεργασία με επιστημονικά - ερευνητικά κέντρα και επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις, φορείς κ.λπ. για την επίτευξη των σκοπών της ΚοινΣΕπ.

Μέλη της  ΚοινΣΕπ θα μπορούν να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφοδιαστική αγροδιατροφική αλυσίδα των συγκεκριμένων Ειδικών Ειδών Διατροφής (όπως: δίκοκκο και μονόκοκκο ελληνικό σιτάρι, λινάρι, σουσάμι, κεχρί κλπ). Η εταιρική μερίδα αποφασίσθηκε να είναι 100€ και η προσωρινή έδρα θα φιλοξενηθεί στον Κούκκο, στον ξενώνα koukkosInn (τηλ.: 2351083200).

Η δεύτερη δημόσια παρουσίαση της υπό σύσταση ΚοινΣΕπ θα γίνει την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, στις 12.00, από τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Φωκίδου» στα πλαίσια ημερίδας που οργανώνει το «Σύμφωνο Απασχόλησης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-Πρωτ.α.».

Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) είναι συνεταιρισμοί κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών τους, χωρίς να τους επιβάλετε η εμπορική ιδιότητα, παρότι η ΚοινΣΕπ διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα και ειδικότερα η ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής είναι ΚοινΣΕπ Συλλογικού-Παραγωγικού Σκοπού.

Τα κέρδη της ΚοινΣΕπ δεν διανέμονται στα μέλη της, ενώ από τα κέρδη το 5% πάει για το σχηματισμό αποθεματικού, έως 35% διανέμεται στους εργαζομένους & το υπόλοιπο (60-95%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης, για κοινωφελείς σκοπούς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι ΚοινΣΕπ είναι μίξη στοιχείων της Κοινωνικής Οικονομίας και της Οικονομίας της Αγοράς στο καλύτερα δυνατό σύγχρονο μίγμα και η ΚοινΣΕπ Ειδικών Ειδών Διατροφής θα συνυπογράψει το καταστατικό της στο KoukkosInn, την Κυριακή, 2-6-2013, στις 11.00.Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...