Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Πιερία

Φιλοξενήθηκε  με επιτυχία η διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της  Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών  με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης  και μεταξύ των αποφάσεών του  είναι και η απόφαση ανάθεσης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών για το 2012 στην νεοσυσταθείσα Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, με κεντρικό θέμα τον Συνεργατισμό-Συνεταιρισμούς.
Με μια  εξαιρετικής ποιότητας φιλοξενία  η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας  ΕΚΛΕΨΕ τις εντυπώσεις στις 29 Νοε 2011 στην ΕΚΑΒΗ, και έδωσε ελπίδες, ότι κάτι μπορεί να γίνει, ακόμα και σε περιόδους ιδιαίτερα δυσμενείς, όταν το θέλουν νέες και νέοι αγρότες, και ψυχωμένα το υποστηρίζουν.
Η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας εκφράστηκε τόσο στην συνεδρίαση με την παρουσία των εκπροσώπων του Δήμου Κατερίνης Μπουροδήμος Ν. & Φωτιάδης Ν.), των Βουλευτών (Αμοιρίδη Ι., Μίχου Μ., Παπαγεωργίου Θ., Κουκοδήμου Δ.), της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας (Τσιμήτρης Δ. & Ρουκάς Δ.), όσο και εγγράφως με επιστολές από τους: Σ. Μαυρίδου (Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας), Ε. Πολύζος (Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού), Γ. Φαρμάκης (Δήμος Ολύμπου), Ν. Μπουροδήμος (Δήμος Κατερίνης), Σ. Μαυρίδου (ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΕ), Μ. Μίχου (Βουλευτής), Α. Παπαγεωργίου (Βουλευτής), Ι. Αμοιρίδης (Βουλευτής), Δ. Κουκοδήμος (Βουλευτής), Π. Κωνσταντόπουλος ΑΕ (Βιομηχανία), Α. Μπουντάρας (ΕΑΣ Πιερίας), Δ. Ντούρος (Συνεταιρισμός Ράχης), Η. Ρίζος (Συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ), Μ. Μανώσης (ΖΕΥΣ ΑΕ), Θ. Πογιαρίδης (Βιομηχανία), Ι. Τόκας (Βιομηχανία), Ι. Καλλιγάς (Βιομηχανία) & Ν. Φωτιάδης (Βιομηχανία), ενώ καλύφθηκε δημοσιογραφικά με την παρουσία των Ι. Τσιμπονίδη, Γ. Κουκουλιάτα, Δ. Μιχαηλίδη & Β. Μαχαίρα και με τουλάχιστον 16 αναγγελίες στον έγγραφο και ηλεκτρονικό τύπο.
Τις αντιπροσωπείες από τις Ενώσεις Νέων Αγροτών  από Μεσσηνία έως Ροδόπη υποδέχθηκαν τα ακτινίδια του Γιάννη Τσιφτίδη, το τσίπουρο των Δημήτρη Δαλαμήτρα-Γιάννη Παντούλη-Ηλία Χρυσοχόου, το κρασί του Αποστόλη Κούρτη, το Salamini αγριογούρουνου του Νίκου Φωτιάδη, οι Ελιές της Κωνσταντόπουλος ΑΕ, το «περιτύλιγμα» της Κερασίας Παπούλια, το βίντεο του Γιώργου Κουκουλιάτα, ο φάκελος του Άκη Γιάτσογλου, οι πληροφορίες του Γιάννη Τσιφτίδη, τα καλά λόγια της Μαριάννας Καβουνίδου, οι προτροπές του Νίκου Φωτιάδη, οι φροντίδα του Νίκου Μπουρονίκου, η σταθερότητα της υποστήριξης του Δ. Τσιμήτρη & η στήριξη του Δημήτρη Ρουκά.
Όλα τα παραπάνω, μαζί με το εξαιρετικό βίντεο που παρουσιάστηκε  από την επίσκεψη μελέτης (Study visit) στις Βρυξέλλες (Ευρωκοινοβούλιο & Δημοπρατήριο) με πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπαστάμκου, δημιούργησαν το υπερυψωμένο βάθρο για την τελική επιτυχή διεκδίκηση της διοργάνωσης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, και δημιούργησαν νέες συνθήκες για την διεκδίκηση τέτοιων σημαντικών δραστηριοτήτων για την ΠΕΝΑ, τους Νέους Αγρότες, την αγροτική κοινωνία και την Τοπική Ανάπτυξη.
Με συνεννόηση με την κα Γ. Παγίδα-Δρόσου (Αργολίδα, Επιτροπή Αγροτισσών) και την συνηγορία  της κας Όλγας Παναγιωτίδου (Θεσσαλονίκη), η κα Κερασία Παπούλια (Πιερία), η  κα Όλγα Κούρλα (Λακωνία) και η κα Έφη Μανδρά (Ημαθία) πρότειναν να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην θεματική ενότητα «Αγρότισσα και Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί», ενώ η συμμετοχή της ΠΕΝΑ στις φετινές ΓΙΟΡΤΕΣ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, με την ευκαιρία της ΗΜΕΡΑΣ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, στην Ζίτσα Ιωαννίνων (31/7/2011), και στον Ευρώτα Λακωνίας (12/11/2011) προοιωνίζουν για προσεγμένη προβολή της συμβολής της Αγρότισσας στην Αγροτική Ανάπτυξη & Κοινωνία το 2012, που είναι έτος αφιερωμένο στην Κοινωνική Οικονομία (Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών).  
Στην διευρυμένη συνεδρίαση στην Κατερίνη η ΕΝΑ Λάρισας συμμετείχε με 9 εκπροσώπους μαζί με τον πρόεδρο της κ. Τ. Μακρή, η ΕΝΑ Λακωνίας με 4 εκπροσώπους, η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης με 4 και βέβαια η ΕΝΑ Πιερίας με 15 μέλη της.
Στο διευρυμένο ΔΣ της ΠΕΝΑ πήραν τον λόγο οι: Αλεξανδράκος Γ. (Λακωνία), Αντωνίου Α. (Λιβάδι), Αρνίδης Λ. (Κοζάνη), Βογιατζής Σ. (Θεσ/νίκη), Γιαννόπουλος Β. (Αχαΐα), Γκιοργκίνης Π. (Σέρρες), Δαλαμήτρας Δ. (Πιερία), Θεοδωρόπουλος Α. (Μεσσηνία), Μακρής Τ. (Λάρισα), Μανδρά Ε. (Ημαθία), Παπαδημητρίου Χ. (Ροδόπη), Σταμπολίδης Λ. (Πέλλα) και μετά από σύσκεψη που κράτησε περίπου οκτώ συνολικά ώρες στον φιλόξενο δημοτικό χώρο ΕΚΑΒΗ, μερικές από τις αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τις δραστηριότητες για το 2012, μεταξύ των οποίων:
  1. Σύνταξη πρότασης της ΠΕΝΑ με θέμα ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει στις 17 Δεκ 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι Σεπ 2012.
  2. Οι Νέοι Αγρότες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες περιφερειακών συναντήσεων με την υιοθέτηση των προτάσεων για Περιφερειακές Συναντήσεις Νέων Αγροτών στην Αν. Μακεδονία & Θράκη (17 Μαρ 2012), στην Θεσσαλία (26 Μαϊ 2012), στην Κεν. Μακεδονία (1 Δεκ 2012), ίσως στην Πελοπόννησο (Μαρ 2013) και το 2014 (Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας) ίσως και στην Θεσσαλονίκη.
  3. Το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ θα ξεκινήσει για την ΠΕΝΑ στις 4 Φεβ 2012, με ημερίδα μέσα στην Agrotica (αίθουσα Corona, 12.00), ενώ και οι θεματικές του πανελλήνιου Συνεδρίου θα είναι αφιερωμένες στον Συνεργατισμό.
  4. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την δημιουργία ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ, κατ’ αναλογία με τις Θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, σε κάθε Δήμο.
  5. Από το 2012 πρέπει να αρχίσει ένα συνεχώς επιταχυνόμενο Σύστημα Ανταλλαγής Εμπειριών μεταξύ των περιοχών εντός και εκτός Ελλάδος για τους Νέους Αγρότες, με κύριο στόχο την υποστήριξη της αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
  6. Η ΠΕΝΑ κατέγραψε και δημοσιοποίησε πολλαπλά τις 154 εκδηλώσεις μέσα στο 2011, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ΕΝΑ Πιερίας δημοσιοποίησε 20+3 δραστηριότητές της, η ΕΝΑ Σερρών 12+8 δράσεις, η ΕΝΑ Λάρισας 10+4 δράσεις, η ΕΝΑ Αργολίδας 5+11 εκδηλώσεις & συμμετοχές, η ΕΝΑ Θεσσαλονίκης 5+9 παρουσίες στην τοπική κοινωνία, η ΕΝΑ Κοζάνης 5+4 συμμετοχές, η ΕΝΑ Καστοριάς 4 ημερίδες και πολλές άλλες.
  7. Μέχρι το τέλος του 2011 προβλέπονται ακόμα 18 δράσεις, ανάμεσα στις οποίες:
    • 2/12/2011, Αθήνα, Διεθνής Ασφάλεια, Εισήγηση για τον ρόλο αγροτικού τομέα
    • 4/12/2011, Θεσσαλονίκη, Συμμετοχή στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Κεν. Μακεδονίας
    • 10/12/2011, Σέρρες, Ημερίδα Επιστημονικής Υποστήριξης Νέων Αγροτών
    • 17/12/2011, Αθήνα, Συνάντηση παραγωγικών φορέων-ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020
    • 18/12/2011, Πάτρα, Ημερίδα Επιστημονικής Υποστήριξης Νέων Αγροτών
    • 22/12/2011, Λάρισα, Προσέγγιση Εργόσημου & Αγροτικής Φορολόγησης
Ο Γραμματέας της ΠΕΝΑ, κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος, επεσήμανε  για μια ακόμα φορά ότι το έργο που παράγουν οι επαγγελματίες οργανωμένοι Νέοι Αγρότες, χωρίς να υστερούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους στην νέα οικογένεια τους, στις αναφυόμενες κοινωνικές σχέσεις και στο πολύπλοκο αρνητικό αγροτικό επιχειρηματικό τοπίο, είναι αξιέπαινο και πολύπλευρα ανώτερο από άλλες δομές.
Επίσης επεσήμανε  ότι οι προτάσεις που παράγουν οι συναντήσεις των Νέων Αγροτών συμπίπτουν, ή επιδρούν, ή/& αντιγράφονται, μετά από καιρό, από τους αρμόδιους φορείς, δυστυχώς χωρίς την συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση και στις λεπτομέρειες της τελικής εφαρμογής από τους οργανωμένους Νέους Αγρότες.
Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Στην φωτογραφία λίγο πριν την έναρξη του διευρυμένου  Διοικ. Συμβουλίου ΠΕΝΑ στην Κατερίνη
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...