Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ:Να ενισχυθεί περαιτέρω η «εξωστρέφεια» της σταφίδας


Mαζί με την προώθηση και επέκταση του αγροδιατροφικού κλάδου. - ΥΠΟΥΡΓΟΣ  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: «ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΡΙΕΤΕΣ Πρόγραμμα 1.524.050 Ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική  ερώτηση-παρέμβαση του ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ Βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης ,μεταξύ άλλων αναφέρει στην Εθνική Αντιπροσωπεία και την εξής πληροφορία:

«Η Παναιγειάλειος Ένωση Συνεταιρισμών ΕΑΣ Αιγίου υλοποιεί αυτό τον καιρό ένα τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, συνολικού ποσού 1.524.050 ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα μόνο για το 2012, η ενίσχυση έφτασε στο ποσό των 627.078 ευρώ.»

Ο Υπουργός μάλιστα «εις επιρώσιν»  των όσων πρόβαλε ο τ. Υφυπουργός Νικ. Νικολόπουλος συμφωνώντας και επαυξάνοντας στις προτάσεις που καταθέτουν οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ Αγρότες περί της περαιτέρω ενίσχυσης της σταφίδας και της προώθησης και επέκτασης του αγροδιατροφικού κλάδου απάντησε ουσιαστικά ότι σ’ αυτή την ρότα κινείται και το υλοποιούμενο που συμπεριλαμβάνει δράσεις για το προγραμματισμό της παραγωγής, τη βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, της εμπορίας του, καθώς επίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο ερώτημα του Ανεξάρτητου  Βουλευτή κ. Νίκου Νικολόπουλου, τι κάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, ο Υπουργός είπε πως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου-ΠΕΣ υλοποιεί τριετές πρόγραμμα προώθησης της σταφίδας στη Ρωσία. Ουκρανία, Αμερική και Καναδά, συνολικού προϋπολογισμού 3.820.440 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ χωρίς και πάλι να αναφερθεί είτε σε καινούργια προγράμματα, είτε σε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες στα οξύτατα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.

Ο τ. Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νίκος Νικολόπουλος αφού εξέφρασε την συγκρατημένη ικανοποίηση του δήλωσε:

«Δεν πρέπει να επαναπαύεται ο Υπουργός στις δάφνες άλλων. Είναι ανησυχητικό ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο. Δεν γίναμε σοφότεροι. Απλά αντέγραψε τις απαντήσεις που καρμπόν έδιναν όλοι οι προηγούμενοι. Φαίνεται ότι κοντά έξι μήνες ούτε καν έχει ασχοληθεί, πόσο μάλλον να βάλει μπροστά το κυβερνητικό πρόγραμμα που είχαμε παρουσιάσει στον αγροτικό κόσμο, όταν είμαστε στην αντιπολίτευση.

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να πάρει στους ώμους του ένα  σημαντικό βάρος του χρέους και να δώσει το φιλί της ζωής στην οικονομική ανάπτυξη και στις εξαγωγές.

Τα προγράμματα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, την προώθηση των πιστοποιημένων και ποιοτικών προϊόντων και, κατ’ επέκταση, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας.»

Αναγνωστάκης - ΔΗΜΑΡ: Τι θα γίνει με τις οφειλές κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων σε πιστωτικά ιδρύματα



Ο βουλευτής Εύβοιας  της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη διαγραφή τόκων υπερημερίας από κτηνοτροφικά ή πτηνοτροφικά δάνεια. Η ερώτηση είναι η δεύτερη στη σειρά που γίνεται για το συγκεκριμένο θέμα καθώς έχει διαπιστωθεί πως συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα δεν εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο.


Το κείμενο της ερώτησης:

"Πριν από λίγο καιρό, σας είχαμε απευθύνει την ερώτηση 3746 στις 05/11/2012 σχετικά με την υποχρέωση, που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν τις διατάξεις της ΚΥΑ 4216/Β269/2001 και τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.3259/2004. Στο πλαίσιο της απάντησης σας είχε καταστεί απολύτως σαφές από μέρους σας, ότι οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν και οφείλουν να τηρούνται από το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πιο συγκεκριμένα οι τράπεζες οφείλουν να διαγράφουν ένα ποσοστό  των τόκων υπερημερίας από  το κτηνοτροφικά ή πτηνοτροφικά δάνεια, το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο με το ποσοστό, που είχε προγενέστερα διαγραφεί και καταλογιστεί σε βάρος του λογαριασμού του Ν. 128/1975.

Ακόμα και σήμερα όμως παρατηρούμε  ότι ο βασικότερος συνεργάτης των κτηνοτροφικών-πτηνοτροφικών μονάδων μέχρι πρότινος, που είναι η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις παραπάνω διατάξεις δηλώνοντας ότι είναι αβάσιμες.

Αναλογιζόμενοι  ότι στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, οι πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες μπορεί να οδηγηθούν στην παύση εργασιών λόγω μη εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να υποχρεωθεί η Αγροτική Τράπεζα να εφαρμόσει το νόμο;
Γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι δεν ακολουθείται η ίδια πολιτική και από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα;    


  O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Αναγνωστάκης"

Κίνδυνος απένταξης για 5.000 Νέους Αγρότες


Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Για τα ειδοποιητήρια επιστροφής των χρημάτων που έλαβαν οι νέοι αγρότες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Το έτος 2009 λειτούργησαν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα  νέων αγροτών με στόχους την πληθυσμιακή  αναζωογόνηση της υπαίθρου (με την  εγκατάσταση νέων γεωργών) και τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά προβλεπόταν η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, σε τρεις δόσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δαπάνες που ενδεχομένως θα προκύψουν.

«Ωστόσο»,όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «πάνω από 5.000 νέοι αγρότες οι οποίοι είχαν ενταχθεί στα προγράμματα στήριξης για τους νεοεισερχόμενους αγρότες,, κινδυνεύουν σήμερα να μην τους καταβληθούν τα οφειλόμενα χρήματα, αλλά και να τους ζητηθεί και η άμεση επιστροφή όσων χρημάτων έχουν ήδη λάβει».

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ένας νέος αγρότης που κατέβαλε προσπάθειες  για να καταστήσει την εκμετάλλευσή του, στοιχειωδώς βιώσιμη, απειλείται να τεθεί εκτός προγραμμάτων ενίσχυσης. Υπάρχουν ακόμη, παραγωγοί που ενώ είχαν ενταχθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα για καλλιέργειες, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και εξαιτίας αλλαγών που προήλθαν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτές τέθηκαν συνολικά εκτός ενισχύσεων, όπως για παράδειγμα η καπνοκαλλιέργεια.

Πολλοί νέοι αγρότες, οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθεί στο  πρόγραμμα των νεοεισερχόμενων  αγροτών το έτος 2009, σήμερα το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους στέλνει ειδοποιητήρια ώστε να δώσουν πίσω τα χρήματα που τους είχαν δοθεί ως βοήθεια για ένα νέο ξεκίνημα σχετικά με τις καλλιέργειές τους.

Επισημαίνει δε, προς τον Υπουργό  κ. Αθ. Τσαυτάρη ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αγροτών περίμενε   την έναρξη των Σχ. Βελτίωσης για να αρχίσει  τις επενδύσεις και να  καλλιεργήσει  αυτά που είχε προγραμματίσει. Δυστυχώς τα Σχ. Βελτίωσης άρχισαν το 2011  και οι πρώτες εγκρίσεις άρχισαν να έρχονται στο τέλος του 2012. Τα παραπάνω  μαζί με την κακή οικονομική κατάσταση είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι αγρότες  να  καθυστερήσουν  την φύτευση των καλλιεργειών τους ή να μην καλλιεργούν  δυναμικές καλλιέργειες  λόγω έλλειψης  μηχανημάτων».

Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα σήμερα είναι, να  μην έχουν  πετύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την τριετία και τώρα να κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα πίσω», ενώ υπογραμμίζει την σημασία στήριξης των νέων αγροτών οι οποίοι εάν απενταχθούν θα εγκαταλείψουν και την ενασχόληση με τον πρωτογενή  τομέα, που είναι άμεσα συνηφισμένος με την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Διάχυτη ανησυχία και κλίμα φόβου στη Μανωλάδα


Οι αλλοδαποί εργάτες φοβούνται ότι θα συλληφθούν και θα απελαθούν, οι εργοδότες φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν για το γεγονός ότι απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό που αποτελείται από παράτυπους μετανάστες, η κοινωνία φοβάται ότι θα δυσφημιστεί.

Aδεια ήταν χθες τα περισσότερα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, τουλάχιστον εκείνα που είναι ορατά κατά το μήκος της εθνικής οδού. Η μεθεπόμενη ημέρα του αιματηρού περιστατικού, που εκτυλίχθηκε πίσω από το βενζινάδικο στον δρόμο προς τη Βάρδα, έχει αφήσει πίσω της κλίμα φόβου σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Οι αλλοδαποί εργάτες φοβούνται ότι θα συλληφθούν και θα απελαθούν, οι εργοδότες φοβούνται ότι θα λογοδοτήσουν για το γεγονός ότι απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό που αποτελείται από παράτυπους μετανάστες, η κοινωνία φοβάται ότι θα δυσφημιστεί.

«Είναι κρίμα να χάσουμε έναν από τους λίγους παραγωγικούς τομείς που μας απέμεινε και στηρίζει την οικονομία της περιοχής σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία», έλεγε χθες στην «Κ» επιχειρηματίας της περιοχής που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας δούλεψαν γρήγορα και –μετά και τη σχετική κινητοποίηση που έγινε μέσω Διαδικτύου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και τις αιματοβαμμένες αφίσες που καλούν το καταναλωτικό κοινό να μην αγοράζει φράουλες Νέας Μανωλάδας– δεκάδες ήταν οι ακυρώσεις παραγγελιών φράουλας σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Το περιστατικό αποτελούσε κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αλλά με τη διαφορά ότι ήταν πλέον διάχυτη η ανησυχία για την περαιτέρω έκταση που θα πάρει το θέμα. Οι τοπικοί παράγοντες της Ηλείας δέχονταν τις προηγούμενες ώρες βροχή τηλεφωνημάτων από πλήθος ΜΜΕ, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. «Δεν ξέρω αν έπρεπε να είχαμε κάνει κάτι τα προηγούμενα χρόνια γνωρίζοντας τις συνθήκες εργασίας σε κάποιες από τις επιχειρήσεις. Είναι ψέμα να πούμε ότι πέσαμε από τα σύννεφα. Αργά ή γρήγορα κάτι θα συνέβαινε, ευτυχώς που δεν σκοτώθηκε κανένας άνθρωπος», ήταν το σχόλιο θαμώνα καφενείου στον πεζόδρομο της Αμαλιάδας χθες.

Παραδειγματική τιμωρία

Οι κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους μίλησε χθες η «Κ» εξέφραζαν την επιθυμία να τιμωρηθούν οι δράστες παραδειγματικά. Χθες ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Μπανγκλαντές Γκολάμ Μοχάμαντ για τις συνθήκες διαβίωσης των Μπανγκλαντεσιανών στην περιοχή. Μια από τις αποφάσεις που πάρθηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ήταν να πέσουν οι τόνοι προκειμένου και οι μετανάστες να εργάζονται σε συνθήκες ηρεμίας και η τοπική κοινωνία να μη δυσφημιστεί περαιτέρω. «Οι Ελληνες που ζουν και εργάζονται εδώ επίσης αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα. Επειτα από πολλά χρόνια επίπονης προσπάθειας οι αγρότες έχουν καταφέρει να παράγουν το καλύτερο προϊόν του κόσμου και είναι άδικο ένα μεμονωμένο περιστατικό να υπονομεύσει την προσπάθειά τους. Το περιστατικό είναι καταδικαστέο από όλη την τοπική κοινωνία», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Αρβανίτης. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτο το περιστατικό να μην πλήξει την οικονομία της περιοχής.

www.kathimerini.gr / Του απεσταλμένου στη Ν. Μανωλαδα Κωστα Ονισενκο

Διοικητής ΟΓΑ: Έχουμε ευθύνη όλοι μας για τη Μανωλάδα


«Η ευθύνη μας βαρύνει όλους. Το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει και παλαιότερα», είπε για τα όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα, ο Διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός, στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Κοντού:

-Τους ελέγχους σε επιχειρήσεις που απασχολούν παράνομους μετανάστες, πρέπει να κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

-Δεν έχουμε καταγεγραμμένη επιχείρηση στον ΟΓΑ, για την παραγωγή φράουλας, στη Μανωλάδα. Δεν υπάρχει εταιρική μορφή στην κατηγορία αυτή, που να έχει καταγραφεί στον ΟΓΑ.

-Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού του θερμοκηπίου, είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, υποχρεώνεται για αυτό.  Και ο συγκεκριμένος είναι ασφαλισμένος.

-Το πόρισμα δεν έχει έρθει ακόμα στα χέρια μου για να ξέρω ακριβώς αν υπάρχει επιχειρηματίας και ποιας μορφής επιχείρησης έχει. Θα το αποκαλύψει ο έλεγχος.

-Οι αγρότες της φράουλας στη Μανωλάδα, πρέπει να κάνουν όσα ορίζει ο νόμος. Να μετακαλούν νόμιμα εργαζόμενους από το εξωτερικό, αν δεν βρίσκουν Έλληνες.

-Η ευθύνη μας βαρύνει όλους. Το καμπανάκι του κινδύνου έχει χτυπήσει και παλαιότερα.

Νέοι Αγρότες: Μεσοκώμη, Ορεινή, Μητρούση, Σέρρες


Οι Νέοι Αγρότες Σερρών μετά από τις συναντήσεις-ενημερώσεις στον Λιθότοπο (14/2/2013), στο Πεθελινό (22/2/2013), στην Ορεινή (26/2/2013), στο Σιδηρόκαστρο (16/3/2013) και στο Θολό (23/3/2013), εξέλεξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών στην Μεσοκώμη (27/3/2013), έκαναν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας στην Ορεινή (5/4/2013), αποφάσισαν τις αμέσως επόμενες διοργανώσεις τους στο Μητρούση (16/4/2013) και ήδη προσδιόρισαν εκδήλωση για την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων στους καταναλωτές (Σέρρες, 19/5/2013, 11.00), συνάντηση για την Τοπική Ανάπτυξη (Μεσοκώμη, 20/5/2013, 21.00) και Συνέδριο-Εργαστήριο FarmsUp για την Υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Σέρρες, 12/6/2013, 11.00), ενώ η σκέψη όλων είναι στραμμένη στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Πρέβεζα, 6-8/9/2013) και στο Συνέδριο FarmsUp για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα με τίτλο «ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΟΥ» (Ναύπλιο, 15/10/2013).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑ Σερρών έχει συσταθεί (27/3/2013) σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος Σταύρος Δελεφέρης-Ορεινή-6975656920

Αντιπροεδρ. Κων/νος Βαρσαμής-Λειβαδοχώρι-6945057156

Γραμματέας Δημήτρης Γανίκας-Ξηρότοπος-6972765600

Ταμίας  Γεώργιος Μαρθάρης-Θολό-6934412322

Μέλος  Αλέξανδρος Γιαννιώτης-Φλάμπουρο-6975222643

Μέλος  Παναγιώτης Κίρπιτσας-Πεθελινό-6972371320

Μέλος  Άγγελος Πεχλιβανίδης –Μητρούση

Αν. Μέλος Ηλίας Παπαπασχάλης -Ορεινή

Αν. Μέλος Στέλιος Λάντζος-Μητρούση

Αντιπρόσωποι της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών εξελέγησαν οι Σ. Δελεφέρης και Κ. Βαρσάμης.

Ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης παραμένει ως απλό μέλος της ΕΝΑ Σερρών και βοηθά, όπως όλα τα μέλη της ΕΝΑ, στην ενημέρωση των συνεργατών και επαφών του νέου ΔΣ, όταν χρειάζεται.

Στην συνάντηση  της 16/4/2013 μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάγκη για νέες ειδικότητες σε αγροτικά επαγγέλματα από τον ΟΑΕΔ (τυροκόμηση, σπερματέγχυση, προϊόντα αρωματικών φυτών, συντήρηση τροφίμων), οι εντυπώσεις από την επίσκεψη αντιπροσωπείας Νέων Αγροτών σε κτηνοτροφικές μονάδες του Βελγίου (τυροκόμηση στο αγρόκτημα, απευθείας πωλήσεις γάλακτος από το αγρόκτημα, παραγωγή βουτύρου & παγωτού στο αγρόκτημα, αγροτουρισμός), προβλήματα με τα βοσκοτόπια στην περιοχή (μη επάρκεια ακόμα και για τους ήδη επαγγελματίες κτηνοτρόφους), η τήρηση στοιχείων διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ηλεκτρονική επεξεργασία με τηλέφωνο ή/& ταμπλετς) και η ενίσχυση των πολιτικών για την Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, προώθηση τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων, αγορές αγροτών, αγροτουρισμός κλπ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών συνεδριάζει στα γραφεία της στην Μεσοκώμη, την δεύτερη Δευτέρα κάθε μηνός, στις 21.00, ενώ γίνεται προσπάθεια για συνεχή επικοινωνία των μελών μέσω κοινωνικών δικτύων και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σταύρος Δελεφέρης- 6975656920, Κων/νος Βαρσάμης-6945057156,

Αλέξανδρος Γιαννιώτης-6975222643, Γεώργιος Μαρθάρης-6934412322,

Παναγιώτης Κίρπιτσας-6972371320 & Δημήτρης Γανίκας-6972765600

Από την Γαλάτιστα στα Φλογητά, 22 Μαΐου 2013


Κάθε χρόνο  η 17η Απριλίου είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Κίνημα Campesina, (Οδός Campesina-ο δρόμος των Χωρικών) που αποτελείται από μικρομεσαίους αγρότες, αγροτοεργάτες και γυναίκες της υπαίθρου. Είναι ένας διεθνής σύνδεσμος 148 οργανισμών, οι οποίοι εκπροσωπούν οικογενειακές βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, που πρώτοι έθεσαν τον όρο food sovereignty, που δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στους ανθρώπους για να προσδιορίζουν τον τρόπο παραγωγής, διανομής και διάθεσης της τροφής τους. Οι Νέοι Αγρότες Χαλκιδικής επέλεξαν αυτή την ημέρα (17/4/2013) για να συναντηθούν στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής και να ανταλλάξουν σκέψεις με Νέους Αγρότες της Θεσσαλονίκης.

Από την Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής ήταν ο κ. Παύλος Γιαλακογλίδης, ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης και ο κ. Κώστας Γαλανόπουλος και από την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης ήταν ο κ. Μαλλιαρός Γεώργιος και ο κ. Στέλιος Βογιατζής. Στην συνάντηση έλαβαν ακόμα τον λόγο ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, η κα. Ιωάννα Καρούλη, ο κ. Κων/νος Κυπαρίσσης, ο κ. Δημήτρης Γούσιος και ο κ. Δημήτρης Καλτσούνης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν  οι εντυπώσεις από την επίσκεψη Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης & Κιλκίς στην έκθεση SIMA (Παρίσι, 25-27/2/2013) και από την επίσκεψη Νέων Αγροτών στην έκθεση AGRA (Plovdiv, 7-9/3/2013).

Με δεδομένη σχεδόν την εκδίκαση της δημιουργίας  Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής την Δευτέρα, 22 Απρ 2013 από το Πρωτοδικείο Μουδανιών, η Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής προσκαλεί όλους τους Νέους Αγρότες την Δευτέρα, 22 Απρ 2013, στις 20.30, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Φλογητών, σε έναν συμβολικό χώρο, για συζήτηση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, και ακολούθως εκλογές μόνο ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής.

Επισημάνθηκε  η ανάγκη για πληροφόρηση στις εξελίξεις στην κτηνοτροφία και έτσι επιλέχθηκε η Δευτέρα, 13 Μαΐ 2013, στις 21.00, στην Γαλάτιστα για συζήτηση.

Μέλη της  Ε.Ν.Α. Χαλκιδικής μπορούν να γίνουν άνδρες και γυναίκες που αποδεδειγμένα ασκούν κατά κύριο λόγο το αγροτικό επάγγελμα, ή επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με αυτό & δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους

Αγροτικό επάγγελμα  ασκούν όσοι ασχολούνται σε οποιοδήποτε  κλάδο της αγροτικής οικονομίας και ιδίως ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς, ο δασοκόμος και ο μελισσοκόμος, είναι ενεργοί στην αγροτική παραγωγή, έστω και αν έχουν δεύτερη απασχόληση ως εργάτες ή μικροεπαγγελματίες.

Τα μέλη της  Ε.Ν.Α. Χαλκιδικής μπορούν να είναι ταυτόχρονα μέλη και άλλης Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, που υφίσταται εντός της περιφέρειας όπου έχουν την γεωργική τους εκμετάλλευση.

Ο Π. Καζάκης (Ν. Γωνιά, 6936708723), ο Π. Γιαλαγκολίδης (Φλογητά, 6946688616), ο Ε. Μισαηλίδης (Σήμαντρ, 6937123055), ο Α. Πατέρας (Ν. Τρίγλια, 6979003818), ο Ζ. Τσιρίμπασης (Ελαιοχώρια, 6974197842) και ο Κ. Γαλανόπουλος (Γαλαρινός, 6976468297) ολοκλήρωσαν ένα πλήρη κύκλο ενημερώσεων και συζητήσεων και προσκαλούν όλους τους Νέους Αγρότες να συμμετέχουν στην πρώτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής την Δευτέρα, 22 Απρ 2013, στις 20.30, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Φλογητών για να εκλέξουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑ Χαλκιδικής.





Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Enhanced by Zemanta

Η Αγροτική Ανάπτυξη και η αυτοφυής χλωρίδα


Την Τρίτη, 23 Απρ 2013, στις 20.00, στο παλαιό Δημαρχείο Ασσήρου, Θεσσαλονίκης, η ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ και η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών & Αγροτικές Καλλιέργειες».

Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν σταθερά  στις σίγουρα γνωστές καλλιέργειες, αναζητούν όμως συνεχώς συγκριτικά πλεονεκτήματα στις εκμεταλλεύσεις τους. Μετά την προσπάθεια να προσφερθούν  στους καταναλωτές προϊόντα από  φυτά της Ελληνικής χλωρίδας από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΥΓΔΟΝΙΑ και την επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην βιοποικιλότητά της, στο μικροκλίμα της και στον πολιτισμό της,

η συνάντηση-συζήτηση της 23ης Απρ 2013, στην Άσσηρο, θα εστιασθεί σε:

1. Αξιοποίηση αυτοφυών φυτών με την βοήθεια της Δρ Ελένης Μαλούπα, Τακτικής Ερευνήτριας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, Θέρμη, Θεσαλονίκης) και

2. Συνθήκες ανάπτυξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με την βοήθεια του κ. Δημητρίου Μιχαηλίδη, δημοσιογράφου, συνεργάτη ΑΓΡΟΡΑΜΑ

Στην σημερινή πραγματικότητα η ελληνική γεωργία θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα σε Δενδρώδεις καλλιέργειες, σε Λαχανοκηπευτικά και σε Αρωματικά-ανθοκομικά, ενώ το νέο μοντέλο ανάπτυξης διακρίνεται κυρίως για την τοπική του διάσταση με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία).

Έχει πλέον καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους οποιοσδήποτε «απλώς παραγωγούς», εάν δεν συνδυάσουν την αγροτική τους παραγωγή, με τυποποίηση και συσκευασία ώστε να φθάνει και να πουλιέται στον τελικό καταναλωτή με την ταυτότητά του.

Η παραγωγή πρέπει να προσφέρει  στην απαιτητική αγορά σήμερα, ποιότητα, συνέχεια και συνέπεια, που μόνο επαρκείς ποσότητες μπορούν να εξασφαλίσουν και που στην ελληνική πραγματικότητα σημαίνουν υποχρεωτικά συλλογικά σχήματα που θα εξασφαλίζουν την ομοιομορφία στην ποιότητα και επαρκή ποσότητα.

Ταυτόχρονα, οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και χρηματοδότηση της τεχνικής & επιστημονικής υποστήριξης στις καλλιέργειες και επεξεργασίες, πάντα με πρωτοβουλία των ιδίων των αγροτών.

Η συνάντηση-συζήτηση είναι  ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και  γίνεται ύστερα από πολλά αιτήματα ενδιαφερομένων κατοίκων της περιοχής της Ασσήρου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ, όπου μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η κα Στέλλα Γκουδίνογλου (Κριθιά, 6976855676).

Για όσους ενδιαφέροντα το ραντεβού είναι για την Τρίτη, 23 Απρ 2013, στις 20.00, στο πρώην Δημαρχείο Ασσήρου, στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

 Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...