Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κρίσιμη συνέλευση την Τετάρτη στη «Δωδώνη» για τιμές και όχι μόνο...

Με δυο συγκεντρώσεις κτηνοτρόφων έξω από το εργοστάσιο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 27 Απριλίου η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

Αν και δεν αναμένεται να...κριθεί σε αυτή το ιδιοκτησιακό, έστω κι αν το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αυτό αφορά, το άλλο μεγάλο θέμα για τους παραγωγούς-συνεργάτες της εταιρείας είναι οι τιμές.

Εκ των πραγμάτων πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνέλευση για την πορεία της και το ιδιοκτησιακό της μέλλον, αφού ακολουθεί δυο μέρες μετά η Γενική Συνέλευση της μεγαλομετόχου Αγροτικής Τράπεζας στην οποία ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις για την πώληση ή την μεταβίβαση (είναι το ασθενέστερο σενάριο) στους φυσικούς φορείς.

Την Μεγάλη Τετάρτη συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΑΣΙ για να καταλήξει στις προτάσεις του προς τη συνέλευση.Με την κυβέρνηση και την ΑΤΕ να μην έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το πώς θα απεμπλακεί η τράπεζα και από την κερδοφόρα «Δωδώνη» δεν υπάρχει ως τώρα ξεκάθαρη θέση. Οι Ενώσεις-μέτοχοι και ιδίως η δεύτερη μεγαλομέτοχος ΕΑΣ Ιωαννίνων, επιδιώκει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ως προς το ιδιοκτησιακό, αλλά και οι κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει προ πολλού πρόταση για να περάσει στους ίδιους η γαλακτοβιομηχανία με τρόπο που μπορεί να εξευρεθεί, εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση. Από την άλλη υπάρχουν και ξένοι «μνηστήρες» για την... πολύφερνη νύφη των θυγατρικών της ΑΤΕ και μάλιστα φέροντα να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να αποκτήσουν το ποσοστό της τράπεζας έναντι υψηλού τιμήματος.

Δυο συγκεντρώσεις
Στις δέκα το πρωί της Τετάρτης ξεκινά η συνέλευση των μετόχων της «Δωδώνης» και έξω από το εργοστάσιο θα συγκεντρωθούν πολλοί κτηνοτρόφοι για να ...πιέσουν στη λήψη θετικών αποφάσεων. Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μεγάλη για τη μία συγκέντρωση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν.
Ωστόσο προγραμματίζεται και άλλη συγκέντρωση, από την «Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της «Δωδώνης», όπως τιτλοφορείται και κινείται στο χώρο του ΚΚΕ. Με ανακοίνωση της τάσσεται κατά κάθε αλλαγής του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και επιτίθεται κατά πάντων, κυβέρνηση, Ν.Δ, ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΝΑΡ για την θέση που έχουν εκφράσει υπέρ της μεταβίβασης της εταιρείας στους φυσικούς φορείς, κτηνοτρόφους και Ενώσεις.

«Θολό τοπίο» η πώληση
Ούτε στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον διοικητή της ΑΤΕ Θεόδωρο Πανταλάκη (ο πρόεδρος ρώτησε από προσωπικό ενδιαφέρον για την πορεία και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας) υπήρξε ...διαφωτιστική απάντηση για το ιδιοκτησιακό.Απλά ο διοικητής επισημοποίησε, τρόπον τινά, την απεμπλοκή της τράπεζας και μίλησε για...συνεννόηση με την ΕΑΣ Ιωαννίνων, κάτι που δεν προκύπτει βέβαια, αφού δεν απαντά η διοίκηση της ΑΤΕ, ούτε το υπουργείο Οικονομικών στα ασυνεχή έγγραφα για ενημέρωση και συνάντηση. Θα ρωτηθούν οι άλλοι μέτοχοι πριν την απόφαση, μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτε, να είναι απλά για τους τύπους.Το δεδομένο είναι ένα. Η ΑΤΕ θα φύγει και από τη «Δωδώνη», όπως κάνει με όλες τις θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα και ήδη για ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ και ΕΛΒΙΖ αποφάσισε διαγωνισμό για την πώληση.Το πώς θα αποχωρήσει είναι το ζητούμενο.

Δεσμεύσεις χωρίς το...δια ταύτα
Προφορικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές τον τελευταίο χρόνο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας το φθινόπωρο στα Γιάννινα δεσμεύτηκε ότι θα διατηρηθεί ο κοινωνικός και συνεταιριστικός χαρακτήρας της εταιρείας, όμως δε εξήγησε το πώς.Μεσολάβησαν από τότε πολλά γεγονότα, αλλά κι ένα δημοσίευμα που ...έστελνε στην «Δωδώνη» σε γνωστές ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου και με ...καλά λεφτά, για να το πούμε λαϊκά. Κι εδώ είναι η ουσία. Η ΑΤΕ και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση θέλουν να εξυγιάνουν την τράπεζα που πάει για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τα έσοδα από την πώληση της «Δωδώνης» ή σκέφτονται μια άλλη λύση που με μικρό κόστος θα παραμείνει στους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις.Η αποτίμηση που...κυκλοφορεί (και κανείς δεν ξέρει πως προέκυψε) ανεβάζει την αξία της εταιρείας πάνω από 130 εκ. ευρώ και με το 67,7% που διαθέτει η ΑΤΕ θα μπορούσε να βάλει στο ταμείο της 80 εκ. ευρώ.Δεν μπορεί να εισπράξει υπεραξίες η ΑΤΕ από μια εταιρεία που έχει συγκεκριμένο καταστατικό και με την αποχώρηση μετόχων προηγούνται οι άλλοι μέτοχοι για να αποκτήσουν το μερίδιο της, είναι ο αντίλογος Ενώσεων και κτηνοτρόφων, αλλά κα του προσφάτως παραιτηθέντα από τη διοίκηση Βασίλη Λύτη, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος της τράπεζας.Επιπλέον προβάλλεται από Ενώσεις και παραγωγούς και το επιχείρημα ότι όλα τα χρόνια η τράπεζα κέρδιζε χωρίς να έχει διαθέσει σημαντικά ποσά στην γαλακτοβιομηχανία. Υπάρχει βέβαια και η δικαστική εκκρεμότητα με το πως απέκτησε η ΑΤΕ το 7,7% των μετοχών από Ενώσεις που πούλησαν και έφτασε στο 67,7% με το οποίο αποφασίζει χωρίς να ρωτά τις Ενώσεις.Ένα άλλο στοιχείο είναι και η αξία των μετοχών της εταιρείας που αναγράφεται στον τελευταίο ισολογισμό και ανέρχεται σε 28 εκ. ευρώ. Με αυτή την αξία, σαφώς και είναι πολύ ευκολότερη η ανάμιξη Ενώσεων και κτηνοτρόφων για να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας. Πως όμως μπορεί να γίνει;Η απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα ουδέποτε δόθηκε και πλέον φτάνει ο κόμπος στο χτένι...

Δυο προτάσεις σε μια...
Ουσιαστικά οι φυσικοί φορείς και συνολικά η Ηπειρωτική κοινωνία με τους εκπροσώπους της, βουλευτές, κόμματα, αυτοδιοίκηση, δεν κατέληξαν ποτέ σε μια ενιαία πρόταση, σε περίπτωση που ζητηθεί να την καταθέσουν προ της πώλησης-ιδιωτικοποίησης.Στην ευρεία πανηπειρωτική σύσκεψη στα Γιάννινα προ αρκετών μηνών οι προτάσεις ήταν πολλές, συνέκλιναν πάντως στην μη ιδιωτικοποίηση ή στην διατήρηση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Αυτό δεν συνιστά πρόταση εξαγοράς ή πολιτικής επιλογής για λύση.Ακούστηκαν προτάσεις για μικτό σχήμα Ενώσεων που είναι μέτοχοι, φυσικά των κτηνοτρόφων και άλλων ηπειρωτικών συνεταιριστικών και μη επιχειρήσεων για να εξευρεθούν χρήματα για την εξαγορά του μεριδίου της ΑΤΕ.Πρόταση κατέθεσαν και οι Ενώσεις, να περάσει μαζί με τους κτηνοτρόφους η εταιρεία στον έλεγχο τους, αλλά πιο ...προωθημένη ήταν και είναι η πρόταση των κτηνοτρόφων, να περάσει στους ίδιους, όντες οι φυσικοί φορείς που με το γάλα τους στηρίζουν την εταιρεία και στηρίζονται από αυτή.Αυτή η πρόταση φαίνεται να κερδίζει έδαφος και μάλλον αποτελεί την πλέον ρεαλιστική, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να στηρίξει την κτηνοτροφία και δεν δώσει τη»Δωδώνη» σε ιδιώτες.Υπάρχει τρόπος να πάρει χρήματα και η ΑΤΕ, σταδιακά μέσα από τη λειτουργία και τα κέρδη της εταιρείας και όχι...μετρητά.Όλα αυτά αποτελούν σενάρια και επιδιώξεις, ίσως εκτός τόπου και χρόνου, αν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και απλά δεν ανακοινώθηκαν.

Ζητούν καλύτερες τιμές, 20% πάνω σε όλα τα γάλατα
Για τους κτηνοτρόφους το άμεσο είναι οι καλύτερες τιμές και αναμένουν από την συνέλευση να αποφασιστεί αύξηση της τιμής εκκίνησης για όλα τα γάλατα.Μάλιστα το αίτημα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού και Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλης Τζίμας, είναι αύξηση 20% επί των τιμών που ανακοίνωσε η εταιρεία, προκειμένου να καλύψουν οι παραγωγοί το υψηλό κόστος παραγωγής.Σταθερά τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ Ιωαννίνων ζητά να αποτελέσουν οι τιμές εκκαθάρισης τις τιμές εκκίνησης, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε από την μεγαλομέτοχο. Οι παραγωγοί εισέπραξαν και για την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο το πριμ από τα κέρδη της εταιρείας, με την τιμή στο πρόβειο να φτάνει το 1,05 ευρώ, από 1,03 που ήταν η εκκίνηση, και στο γίδινο στα 58 λεπτά από, ενώ το αγελαδινό είχε κλιμακωτή τιμή και έφτασε κατά μέσο όρο κοντά στα 40 λεπτά.Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επιπλέον 20% επί των τιμών εκκαθάρισης.Το γεγονός ότι μόλις προχθές η εταιρεία ανακοίνωσε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα και αύξηση λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 21% το πρώτο τρίμηνο του 2011, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που θα αξιοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι για να πετύχουν το στόχο τους. Παρά τη μείωση των πωλήσεων λόγω και της πτώσης της κατανάλωσης, η «Δωδώνη» παρουσιάζει κέρδη και αυτό είναι θετικό.

ΝΕΟΙΑ ΑΓΩΝΕΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...