Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ξεκινούν αυτοψίες του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από περονόσπορο στ’ αμπέλια


Θετικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αγροτών για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν φέτος τα αμπέλια τους από  περονόσπορο.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, ο ΕΛΓΑ συνέστησε περιφερειακές επιτροπές (που αποτελούνται από δυο περιφερειακούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ και έναν της περιφερειακής αυτοδιοίκησης) ανά περιφερειακή ενότητα για τη διενέργεια αυτοψιών για την εκτίμηση των ζημιών που έχει προκαλέσει ο περονόσπορος στα αμπέλια.
Μέσω των αυτοψιών θα υπολογισθεί το ύψος της ζημιάς ανά παλαιό δημοτικό διαμέρισμα (Καποδιστριακοί Δήμοι) ώστε να συνταχθεί φάκελος που στη συνέχεια θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση των αποζημιώσεων μέσω των Π.Σ.Ε.Α.
Μετά τη διαδικασία αυτή οι αμπελουργοί θα υποβάλλουν αιτήματα αποζημιώσεων, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ.
Οι αυτοψίες θα διενεργηθούν ανάλογα με την ημερομηνία τρυγητού της ποικιλίας.

neatv.gr

Αύξηση-ρεκόρ 25% στο εξάμηνο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων


Μια σημαντική ανάσα –εν μέσω βαθιάς κρίσης- δίνουν στην ελληνική οικονομία οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ελληνικά φρούτα και λαχανικά έχουν κατακτήσει τις αγορές της Γερμανίας, της Ρωσίας και των Βαλκανικών χωρών.
Οι ελληνικές εξαγωγές σε φρούτα και κηπευτικά προσεγγίζουν τα 1,7 δις Ευρώ ετησίως, ενώ το 2010 οι εξαγωγές του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 10%. Πρώτος σε εξαγωγές είναι ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών, με εξαγωγές που ανέρχονται στα 616 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα λάδια και λίπη με 300 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτος σε εξαγωγική δραστηριότητα είναι ο κλάδος των γαλακτοκομικών, με αξία εξαγωγών που αγγίζει τα 280 εκατ. ευρώ.
Το α’ εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση-ρεκόρ κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πηγή: Περιοδικό Επίκαιρα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...