Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Αποστόλου: "Προστασία της αγοράς και των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς"

"Προστασία της  αγοράς και των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς" ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου και επισημαίνει:

Η φετινή χρονιά αποδεικνύεται για  τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς  ιδιαίτερα καταστροφική, αφού παρά την ικανοποιητική παραγωγή το εισόδημά τους υφίσταται
μεγάλη καθίζηση. Κι αυτό οφείλεται  κυρίως στην ασύδοτη λειτουργία των  μεσαζόντων του κλάδου, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του συνεταιριστικού  τομέα να παρέμβει, από την έλλειψη  ρευστότητας που προέκυψε  εξαιτίας της χαριστικής μεταφοράς της ΑΤΕ στη Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς να διαμορφωθεί στα 25-30 λεπτά /κιλό .
Η τιμή αυτή ήταν επόμενο να αποθαρρύνει  τη συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς  κι έτσι  από τους 400.000 τόνους που  υπολογιζόταν η φετινή σοδειά έχουν πωληθεί μόνο 50.000 τόνοι, ενώ οι υπόλοιποι είτε οδηγούνται στα ελαιοτριβεία, που λόγω χαμηλής απόδοσης αλλά και τιμής του ελαιολάδου δεν διασφαλίζουν ούτε το κόστος συγκέντρωσης, είτε παραμένουν στα δένδρα για να πέσουν και να σαπίσουν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 τόνοι τελικά δεν θα συγκεντρωθούν .
Επειδή η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επιβίωση των συγκεκριμένων  παραγωγών αλλά και στην αγορά  του κλάδου, τόσο την εσωτερική  με την κάλυψη των αναγκών από  εισαγωγές όσο και την εξωτερική με την απώλεια πελατών,
ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών βρώσιμης ελιάς μετά το πρόβλημα που προέκυψε από την έλλειψη ρευστότητας του χώρου;
  2. Πως θα αντιμετωπίσει την εκβιαστική και ληστρική συμπεριφορά των μεσαζόντων του χώρου; και
  3. Τι θα κάνει για να μη χαθούν σημαντικές για το χώρο αγορές, ιδιαίτερα στο εξωτερικό όπου η ελληνική επιτραπέζια ελιά θεωρείται ως το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής;

Ο ερωτών βουλευτής 
Βαγγέλης Αποστόλου

ΟΓΑ: Αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης σε συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν

Αναστέλλεται από την 1η Φεβρουαρίου η καταβολή της σύνταξης σε 12.792 συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν απογράφηκαν ως τις... 31 Δεκεμβρίου του 2012, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΓΑ θα προχωρήσει στον έλεγχο των συγκεκριμένων περιπτώσεων και όπου διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών που πιστώνονταν οι συντάξεις αλλά και τυχόν ποινικές ευθύνες.

Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού καλεί όσους έχουν εισπράξει ποσά συντάξεων τα οποία δεν δικαιούνταν, να προσέλθουν αυτοβούλως και άμεσα στον ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Υποκαταστήματα) για την τακτοποίηση της οφειλής τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διεξαγωγής ελέγχου των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο ΟΓΑ θα διερευνήσει την εγκυρότητα των εξουσιοδοτήσεων και των πληρεξουσίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι που δεν απογράφηκαν θα έχουν την δυνατότητα απογραφής μόνο στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ από 15.01.2012 αιτιολογώντας τους λόγους της μη έγκαιρης απογραφής τους.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η καταβολή της σύνταξής τους θα ανασταλεί και θα επαναχορηγηθεί μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο.

Ο ΟΓΑ ενημερώνει τέλος ότι από 1.1.2013 για τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων, νέων και παλαιών δικαιούχων, ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4093/2012, που προβλέπουν τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ενώ επισημαίνεται ότι θα διενεργηθεί επανέλεγχος από τον Οργανισμό με βάση τις νέες διατάξεις.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...