Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

VIDEO - Σε καραντίνα η Ξάνθη λόγω ευλογιάς - Θανατώνονται κοπάδια


Ο εφιάλτης της ευλογιάς των προβάτων χτύπησε, όπως φαίνεται, για τα καλά τον Νομό της Ξάνθης καθώς μέρα με τη μέρα εντοπίζονται όλο και περισσότερα μολυσμένα από τον ιό κοπάδια. Σε αναβρασμό οι κτηνοτρόφοι.

Την Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στον Νομό, το οποίο και επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή, μετά και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, άμεσα σήμανε συναγερμός και η περιοχή μπήκε σε καραντίνα.

Όπως γράφει το thrakitoday, τρία μολυσμένα κοπάδια εντοπίστηκαν στην Εξοχή, ένα στον Κοσσό και ένα ακόμη επιβεβαιώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Διομήδεια. Το Σάββατο το μεσημέρι μια ομάδα κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης προχώρησε στη θανάτωση ενός μολυσμένου κοπαδιού αιγοπροβάτων που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα σε αγροτική περιοχή ανάμεσα στη Διομήδεια και τη Λεύκη.

Για ένα ολόκληρο 20ήμερο οι κτηνοτρόφοι απαγορεύεται να βγάζουν από τις μονάδες τους τα αιγοπρόβατά τους, ενώ παράλληλα απαγορεύεται να δέχονται επισκέπτες στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις (άλλους κτηνοτρόφους ή ζωέμπορους).

Η ειδικά εξοπλισμένη ομάδα φορώντας λευκές στολές και διατηρώντας αποστειρωμένη την περιοχή εντός και γύρω της κτηνοτροφικής μονάδος προχώρησε στη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού παρουσία του ιδιοκτήτη, ο οποίος έβλεπε σοκαρισμένος το κοπάδι του να αποδεκατίζεται πλήρως.


Κλιμάκιο κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης ξεκίνησε, ήδη από την Πέμπτη, ενημερωτική εκστρατεία στις κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης εφιστώντας την προσοχή, αν και πλέον το κακό είχε συμβεί, στους κτηνοτρόφους και ενημερώνοντάς τους για το ότι η περιοχή τίθεται πλέον σε καραντίνα.

Από τη μεριά τους οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναβρασμό, υπό τον φόβο του αφανισμού του ζωικού του κεφαλαίου, δεδομένης και της γενοκτονίας αιγοπροβάτων που προκάλεσε ο ιός της ευλογιάς στην περιοχή του Έβρου, οπότε και εντοπίστηκε πριν από δύο περίπου μήνες.

Παράλληλα, καταλογίζουν ευθύνες και στην Περιφέρεια ΑΜΘ, για ελλιπή μέτρα προστασίας τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η τάφρος απολύμανσης που βρίσκεται στα σύνορα του Έβρου με την Κομοτηνή δεν αξιοποιείται.

Μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ξάνθης, επισημαίνοντας τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Τι αναφέρει η Κτηνιατρική Υπηρεσία:
  Κατόπιν της από 24/10/2013 υπόνοιας και της από 25/10/2013 επιβεβαίωσης της παρουσίας της νόσου της ευλογιάς στην περιοχή του Κοσσού και Εξοχής Ξάνθης καλούνται οι κάτοχοι αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων να εφαρμόσουν τα παρακάτω για τουλάχιστον 21 ημέρες από σήμερα:
- Άμεσο περιορισμό όλων των προβάτων και αιγών εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων
- Δημιουργία στη είσοδο της εκμετάλλευσης τάφρου απολύμανσης με νερό και απολυμαντικό και συχνή ανανέωσή του
- Απαγόρευση εισόδου επισκεπτών (κτηνοτρόφοι, ζωέμποροι κλπ.) και οχημάτων στις εγκαταστάσεις της εκμετάλλευσης
- Παύση αγοράς-πώλησης ζώων κατά την περίοδο αυτή
- Παύση ανταλλαγής εργαλείων και μηχανημάτων μεταξύ κτηνοτρόφων ή γεωργών
- Άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα που θέτουν υποψία ευλογιάς

Η προστασία της υγείας του ζωικού πληθυσμού αποτελεί συνολική ευθύνη των κτηνοτρόφων, Κρατικών Υπηρεσιών, ιδιωτών κτηνιάτρων, και λοιπών εμπλεκομένων στις διαδικασίες διαχείρισης κι εμπορίας ζώων και σχετικών προϊόντων.

Για κάθε πληροφορία απευθύνεστε στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε Ξάνθης στα τηλέφωνα 2541350372, 2541350375, 2541042131(Αγροτικό Κτηνιατρείο Αβάτου), 2541023071(Αγροτικό Κτηνιατρείο Ξάνθης), 2542022223(Αγροτικό Κτηνιατρείο Σταυρούπολης) 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...