Τρίτη 27 Απριλίου 2010


H διαδικασία επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ

Από τις 22 Απριλίου έως και τις 29 Οκτωβρίου οι αγρότες του ειδικού φορολογικού καθεστώτος (που δεν τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων) μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την επιστροφή του αυξημένου, με βάση το νέο φορολογικό νόμο, κατ' αποκοπή ΦΠΑ.Ο νέος ενιαίος συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ 11% ισχύει για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009, δηλαδή εφαρμόζεται για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το τρέχον και μετά.Στις αιτήσεις επιστροφής, που θα υποβληθούν κατά το τρέχον έτος, θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον έντυπο, στο οποίο όλες οι προσαρμογές θα πρέπει να γίνουν με το νέο συντελεστή επιστροφής 11%, διορθώνοντας σχετικά το έντυπο.

Aρχές Μαΐου κατατίθεται στην ΕΕ το αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην αρχές Μαΐου θα κατατεθεί στην ΕΕ το αναθεωρημένο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενημέρωσε την Βουλή τη Δευτέρα η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, ανακοινώνοντας ότι «ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός και όλες οι απαιτούμενες προσαρμογές πραγματοποιούνται στην αναθεώρηση του προγράμματος».

Απαντώντας σε σχετική επερώτηση 16 Βουλευτών της ΝΔ, η υπουργός υπεραμύνθηκε της επιλογής του αναπροσανατολισμού του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι για την αναγκαιότητα αυτή υπήρξε πλήρης συναίνεση με όλες τις οικονομικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους. «Το πρόγραμμα αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα στην ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη. Πολύ περισσότερο τώρα με την καινούργια πρόταση για τον Καλλικράτη θα τεθούν και πάλι στα πλαίσια των νέων δήμων οι υποδομές που θα γίνουν και θα επανεξετασθούν στα πλαίσια και του Αλέξανδρου Μπαλτατζή», τόνισε.

Η Κ.Μπατζελή αναφερόμενη στο πρόγραμμα Νέοι Αγρότες είπε πως αποφάσισε την ένταξη του συνόλου των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια, καθώς «δεν ήταν δυνατό να υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων». Ανέφερε ότι με βάση την επανεξέταση των προγραμμάτων, που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το 35% πρέπει να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις «γιατί ήταν ψεύτικες οι δηλώσεις που έκαναν».

«Από την εξυγίανση του προγράμματος τα χρήματα αυτά θα μείνουν στον κωδικό Νέοι Αγρότες και θα αναδιανεμηθούν στους νέους αγρότες είτε έχουν υπογράψει είτε όχι. Από την εξυγίανση του συστήματος και από την ανάπτυξη και τη σύνδεσή τους από τα Σχέδια Βελτίωσης θα τους εντάξουμε στην πραγματική λογική κι όχι στην πελατειακή αντίληψη» είπε συγκεκριμένα η υπουργός.

Ότι άφησε αναπάντητα τα περισσότερα ερώτημα που έθεσαν οι επερωτώντες βουλευτές, καταλόγισε στην υπουργό ο γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, ο οποίος ρώτησε πότε θα προκηρυχθεί το πρώτο μέτρο του προγράμματος και συμπλήρωσε ότι παρότι εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, καμία δημοπρασία για την προστασία δασών δεν βρίσκεται σε εξέλιξη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...