Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Γεωργικές Πρακτικές στην Μυγδονία του Λαγκαδά

Natura GolczewoImage via WikipediaΜία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση οργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ Θεσσαλονίκης στις 29 Ιουν 2011, στα Λουτρά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο «Γεωργικές Πρακτικές στην Μυγδονία λεκάνη».

Την πολύ γόνιμη συζήτηση που συντόνιζε η υπεύθυνη του ΚΠΕ Βερτίσκου κα Αλίκη Κερτσάνη (2394094202) χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ενώ ο υπεύθυνος του «Γραφείου Αγρότη & Κτηνοτρόφου» κ. Πέτρος Καζινέρης παρουσίασε το μοναδικό ίσως «ΚΕΠ Αγροτών» για την στήριξη των αγροτών του Δήμου Λαγκαδά και ο κ. Δημήτριος Μέγκας μίλησε για τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Η παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βερτίσκου έκανε πολύ δουλειά και στην ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική προσέγγιση για τις αγροτικές πρακτικές στην ευαίσθητη περιοχή της υδρολογικής λεκάνης της Μυγδονίας συμμετείχαν αρκετοί μεταξύ των οποίων διακρίναμε τους: κ. Γ. Κολασίδη (Δημοτικό Σύμβουλο), κ. Δ. Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφο), κ. Ν. Παππή (εκπαιδευτικό), κ. Δ. Μέγκα (εκπαιδευτικό), κ. Α. Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), κ. Ι. Καραγιαννίδη, κ. Μ. Σαριγγέλη, κ. Γ. Ζέρβα (Πρόεδρο Πολιτιστικού), κ. Β. Μελεμενλή, κ. Π. Μαυροφρίδη, κα Ο. Τσιάκα, κα Κ. Φιλιπποπούλου, κα Γ. Δήμου, κα Σ. Γκουδίνογλου, Γ. Παπαδοπούλου (Φορέας Διαχείρισης Λιμνών), κα Α. Βαφειάδου, κα Α. Παπαδοπούλου (Γεωπόνος) κλπ.

Μεταξύ των στόχων του ΚΠΕ Βερτίσκου ήταν οι συμμετέχοντες αγρότες και υποψήφιοι αγρότες να γνωρίσουν καινούργια πράγματα, να αποκτηθεί μια νέα αντίληψη για την Μυγδονία λεκάνη και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες, και να υποκινηθούν όλοι να συμμετέχουν ενεργότερα στα θέματα που αφορούν την διαχείριση ων υδάτων & τις λίμνες της περιοχής, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή, Natura, την αλληλεπίδραση της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και τις αγροτουριστικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Στις γενικές προσεγγίσεις, από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη (Τεχνικό συνεργάτη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών) αναφέρθηκε ότι οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι, μαζί με τον αγροτουρισμό, την μεταποίηση, την παραγωγή ενέργειας κλπ) είναι εξ επαγγέλματος οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, και σε αυτούς καταλήγουν όλες οι οδηγίες για τις ορθές πρακτικές αλλά και αυτός τελικά καλείται να εφαρμόσει οτιδήποτε αφορά την ύπαιθρο και το φυσικό περιβάλλον.

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 εστιάζεται κυρίως στην ενίσχυση των αγροτών για την συμβολή τους στην φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος, προβλέποντας ακόμη, στο ένα από τα τέσσερα κύρια χρηματοδοτικά μέσα, τις καλλιεργητικές μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας & της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η έλλειψη σαφούς θεσμικού περιβάλλοντος στα αγροτικά επαγγέλματα δημιουργεί πολυπλοκότητες και διαδικασίες που καταλήγουν να είναι απαγορευτικές για πολλές αγροτικές δραστηριότητες, όπως πχ ο αγροτουρισμός, που 22 χρόνια μετά τις πρώτες χρηματοδοτήσεις στον αγροτουρισμό, μέχρι σήμερα η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει το σωστό θεσμικό πλαίσιο. Έτσι ενώ ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να είναι μία πηγή εναλλακτικού αγροτικού εισοδήματος για τους ΑΓΡΟΤΕΣ, σήμερα υποκλέπτουν τον όρο και τον χρησιμοποιούν διάφοροι επιχειρηματίες, περιορίζοντας τις δυνατότητες των αγροτών, βλάπτοντας τους ταυτόχρονα. Στην περιοχή ο Οικοτουρισμός θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία.

Ο αγρότης εργάζεται και ζει ταυτόχρονα στο ίδιο φυσικό περιβάλλον και έχει σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον από οποιονδήποτε φίλο του περιβάλλοντος.. Το δε νερό δεν είναι απλά ένας φυσικός πόρος, αλλά η βασικότερη συνιστώσα για την αγροτική παραγωγή.

Το άνοιγμα του ΚΠΕ Βερτίσκου για την προσέγγιση των αγροτών είναι στην σωστή κατεύθυνση, ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι με σύνθημα «Κάνε την Γεωργία τρόπο ζωής» οργανώνεται συνέδριο στο Ζάππειο (27-9-2011) για το κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Συνεργατισμός & Κοινωνική Οικονομία

Εν μέσω καλοκαιριού το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ) σε συνδιοργάνωση με το ΟΙΚΟΡΑΜΑ (Κοινότητα Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών) και την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ι. Ρέντη, οργάνωσαν μια εξαιρετική, σε ποιότητα, ανταλλαγή εμπειριών για τον Συνεργατισμό και την Κοινωνική Οικονομία στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας (Π.Τσαλδάρη 10) στις 29 Ιουνίου 2011.

Φιλοξενούμενος με τηλε-διαδικασία ήταν ο καθ. Κων. Καραντινινής (Ινστιτούτο Τροφίμων & Οικονομικών Πόρων Πανεπιστήμιου Κοπεγχάγης και Σουηδικό Πανεπιστήμιο Αγροτικών Επιστημών, Ουψάλα) με φροντίδα της κας Χ. Γαρδικιώτη, ο οποίος έδωσε τόσο το περίγραμμα της Κοινωνικής Οικονομίας, όσο και ιστορικά στοιχεία, κυρίως όμως ανέπτυξε τις δυνατότητες των «εργαλείων» της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας και μάλιστα των Συνεταιρισμών σε περιόδους κρίσης, με εμπειρίες από χώρες στις οποίες ο Συνεργατισμός στον τομέα των αγροτικών προϊόντων καλύπτει μέχρι και το 98% της διακίνησής τους με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Ευάγγελος Κούβελος παρουσίασε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης καταναλωτών και επιχειρήσεων, την POWERHAUL, η οποία, με ευρεία χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, ενδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 40% και ταυτόχρονα, ισόποσα, τονώνει την ζήτηση στις δικτυωμένες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ηλίας Τσουτσοπλίδης, έδωσε στοιχεία για συστήματα υποστήριξης των θεμάτων που απασχολούν την Κοινωνία των Πολιτών, την καταγραφή τους και την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους από τις Τοπικές Αρχές καθώς και για προσεγγίσεις στο Κοινωνικό μάρκετινκ.

Η κα Μαριαλένα Σουπιώνη είχε την ευκαιρία να προωθήσει το όραμα των Κοινοτήτων Οικοαναπτυξιακών Πρωτοβουλιών και έδωσε μια πρόγευση της εισήγησής της για το Συνέδριο «Κάντε την Γεωργία τρόπο ζωής» (27-9-2011, Ζάππειο).

Η κα Χριστιάνα Γαρδικιώτη μετέφερε μερικές μόνο από τις εμπειρίες που δημιούργησε το Συνέδριο για την «Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία» (30-5-2011, ΑΙΚ) στο οποίο ως συντονίστρια φιλοξένησε πάρα πολλούς πρωταγωνιστές του συνεργατισμού.

Αναφέρθηκε το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ το οποίο, με φροντίδα του κ. Βασ. Τακτικού, και την στήριξη εθελοντών δίνει την ευκαιρία να συσπειρωθούν και να αυτοργανώνονται, σύλλογοι, ΜΚΟ και κάθε είδους κοινωνικές οργανώσεις. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΚΠ με ανοικτές αυτοδιμιούργητες δομές σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με 11 θεματικές ομάδες εργασίας, προωθεί τα: 1) Δικτύωση, 2) Περιβάλλον, 3)Υγεία-Πρόνοια, 4) Παιδεία-διαβίου μάθηση, 5) Πολιτισμό, 6) Πολιτική προστασία, 7) Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ανθρώπινα δικαιώματα, 8)Συνεργατισμό & Κοινωνική Οικονομία, 9) Μετανάστες, 10) Τοπική αυτοδιοίκηση & 11) Ελληνισμό διασποράς (www.oikosocial.gr).

Ακούστηκε, και δόθηκε έντυπο υλικό, για την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία- ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.,http://prwskalo.Blogspot.com, που έκανε την πρώτη της δημόσια εκδήλωση (27-6-2011), και η οποία δίνει απτά παραδείγματα για ένα εναλλακτικό παραγωγικό-οικονομικό μοντέλο στην σημερινή κρίση, όπως είναι το ζωντανό παράδειγμα του ΜΟΝΤΡΑΓΚΟΝ στην Ισπανία.

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας για τον Συνεργατισμό & Την Κοινωνική Οικονομία εστιάστηκε στην ανάγκη ενημερωτικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό αλλά και στην ανάγκη για την προτεραιότητα της εκπαίδευσης για τον συνεργατισμό, όπως συνεχώς τονίζει το μέλος της Ομάδας κ. Λ. Μπέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ), και το 2012, Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, ίσως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον σχεδιασμό τέτοιων δραστηριοτήτων, κατέληξε η ανταλλαγή εμπειριών, η επιτυχία της οποίας οφείλεται κυρίως στο ΟΙΚΟΡΑΜΑ-6984457249. Ίσως μάλιστα η καθιέρωση των «εκδηλώσεων της Τετάρτης» στον φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας να είναι μια καλή βάση εκκίνησης.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

3ο Συνέδριο για την Μικρόκαρπη Ντομάτα στη Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη, 8 & 9 Ιουλίου 2011, οργανώνεται το 3ο Συνέδριο για την Μικρόκαρπη Ντομάτα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, από την Ηλιότοπος, σε συνεργασία με την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο «τοματάκι Σαντορίνης», στα προϊόντα μεταποίησής του και στις χρήσεις τους. Η γαστρονομία της Σαντορίνης και η άρρηκτη σχέση της με το «τοματάκι Σαντορίνης» αλλά και η συνολική σύνδεσή τους με τον τουρισμό θα έχουν ξεχωριστή, βαρύνουσα θέση στις εργασίες του συνεδρίου και στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Το φετινό συνέδριο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα ενόψει της αναμενόμενης αναγνώρισης του «τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόν ΠΟΠ, εξέλιξη στην οποία είναι βέβαιο ότι έχουν συμβάλει τα δύο προηγούμενα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το 2002 και το 2005.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα καλύψει ενότητες που αφορούν τόσο σε θέματα καλλιέργειας όσο και σε θέματα αξιοποίησης του προϊόντος είτε ως νωπού είτε ως μεταποιημένου. Επιστήμονες του αγροτικού τομέα, ειδικοί σε θέματα marketing και προβολής, επιχειρηματίες και στελέχη του τουριστικού τομέα και της εστίασης, ειδικοί σε θέματα λαογραφίας και τοπικής παράδοσης, συγγραφείς-ερευνητές γαστρονομίας θα συμμετέχουν ως ομιλητές.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξει ανοικτή εκδήλωση με ευρεία συμμετοχή κοινού η οποία θα περιλαμβάνει εκλαϊκευμένη ομιλία σχετική με τη διατροφή, συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα σχετική με τη γαστρονομική προοπτική της Σαντορίνης και της σύνδεσής της με τον τουρισμό καθώς και διαγωνισμό τηγανίσματος τοματοκεφτέδων.

Διακεκριμένοι ομιλητές, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ως ομιλητές. Παράλληλα, οι οργανωτές του συνεδρίου προσκαλούν επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου να μοιρασθούν τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα. Και όλα αυτά, σε ένα μοναδικό περιβάλλον ... το διάσημο νησί της Σαντορίνης.

Τα θέματα είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Στην πρώτη τα θέματα είναι: Ιστορία, προέλευση και διάδοση της μικρόκαρπης τομάτας, To τοματάκι της Σαντορίνης και η βιοποικιλότητά του, Απαιτήσεις σε συνθήκες περιβάλλοντος, Απαιτήσεις σε έδαφος, λίπανση και άρδευση, Συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, Ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής, Εναλλακτικά συστήματα καλλιέργειας- Υδροπονική καλλιέργεια, Γενετική βελτίωση, διατήρηση και σποροπαραγωγή, Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί, Τεχνολογία επεξεργασίας (αφυδάτωση, τοματοπολτός, χυμός κ.λ.π.), Το τοματάκι σε σύγκριση με την τομάτα, Οικονομικά στοιχεία & προοπτικές, Νομικό πλαίσιο: Πιστοποίηση - καθιέρωση ονομασίας. Στην δεύτερη ενότητα είναι: Προϊόντα και χρήσεις, Το τοματάκι στη σύγχρονη διατροφή, Το τοματάκι στη γαστρονομία της Σαντορίνης καιη θέση πελτέ στη μαγειρική τέχνη: παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Το φετινό συνέδριο επιβεβαιώνει τα λαμπρά αποτελέσματα της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων τόσο για την αναγνώρισή του «τοματάκι Σαντορίνης» ως προϊόν ΠΟΠ, όσο και γιατί η διαρκώς διευρυνόμενη ζήτησή του έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι καλλιεργητές-παραγωγοί και η καλλιεργούμενη έκταση. Άλλωστε και η σύνθεση των χορηγών δείχνει ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τοπικής συμφωνίας, μεταξύ των οποίων οι: Δ.Νομικός Tomato processing, Santo wines, hotel Hliotopos, ΕΝτυπον, voreina gallery suites, Volcano Vieto hotel, aressana hotel, FANARI VILAS Silgan packaging, Vedema resort, Web to Bee κλπ. Περισσότερα: τηλ 22860 24758 & http://cherrytomato2011.conferences.gr


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...