Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: "Η Δωδώνη δεν πωλείται. Η μάχη τώρα αρχίζει!"

"Η Δωδώνη δεν πωλείται. Η μάχη τώρα αρχίζει!" Αυτό τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοινωσή της και επισημαίνει:

Μπορεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚΝΔ – ΔΗΜΑΡ να καταρρέει κάτω από την πίεση των νέων μέτρων που θέλει να πάρει και των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με από την απεργία στις 26 του μήνα, αυτό όμως, δεν την εμποδίζει να προχωρήσει στην πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Το Σίριαλ της πώλησης μιας από τις πιο πετυχημένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, φαίνεται να φτάνει στο τέλος για την κυβέρνηση. Οι υπογραφές έπεσαν και παραδίδουν τη γαλακτοβιομηχανία στο Σίμο και τον ρώσικο επενδυτικό όμιλο που βρίσκεται πίσω από αυτόν.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην περιοχή μας. Η εταιρία ΣΙΜΟΣ που τόσο καιρό έχει αναλάβει την μεταφορά των προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ, που χρωστάει σε αυτήν περίπου 15 εκ. την εξαγοράζει με περίπου 21εκ, λίγα παραπάνω, δηλαδή, από αυτά που της χρωστάει. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και το πάνω από 50 εκ αποθεματικό που έχει η εταιρία σε έτοιμα τυριά στις αποθήκες της ο επενδυτικός όμιλος θα βγάλει και κέρδος κατευθείαν με την αγορά της εταιρίας.
Λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε η πώληση. Η ΔΩΔΩΝΗ θα αποτελέσει το χαρτί που θα χρησιμοποιήσει ο Σαμαράς για να πει στους ευρωπαίους ότι οι αποκρατικοποιήσεις προχωράνε. Η διάλυση της κτηνοτροφίας στην περιοχή θα είναι το δώρο του για να πιστοποιήσει την αγαστή συνεργασία και πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα συμφέροντα των ευρωπαίων εταίρων μας με κόστος τη φτώχεια για όλους εμάς. Όλοι εμείς ξέρουμε ότι πώληση της ΔΩΔΩΝΗ σημαίνει διάλυση του πιο σημαντικού κομματιού του παραγωγικού ιστού της περιοχής. Σημαίνει ένα τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

Δεν πιστεύουμε τα ψέματά τους.

Τόσο καιρό μας λέγανε ότι η ΔΩΔΩΝΗ θα πουληθεί σε Ηπειρώτη. Το 90% των μετοχών, όμως, θα μεταβιβαστεί στο ρώσικο επενδυτικό όμιλο. Δε μας λένε παράλληλα ότι όποιος και να είναι ο ιδιοκτήτης τα αποτελέσματα για την οικονομία της περιοχής, τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους θα είναι εξίσου καταστροφικά. 
Τώρα μιλάνε για ανειλημμένες από τον αγοραστή υποχρεώσεις. Ποιες είναι αυτές;
l     Η ανάπτυξη της εταιρία στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Μήπως εννοούνε την πώληση του αποθεματικού που τόσο καιρό κρατάνε στις αποθήκες προκειμένου να πουληθούν με τον καινούριο ιδιοκτήτη;
l     Η αξιοποίηση του προσωπικού. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν. Δε μας λένε τίποτε για το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους που σε μια βδομάδα λήγει η σύμβασή τους. Δε δεσμεύονται καν ότι θα κρατήσουν το μόνιμο προσωπικό. Η χρήση και μόνο του όρου αξιοποίηση δείχνει ότι δεν υπάρχει και μία δέσμευση για τη διατήρηση του αριθμού τους και το ύψος των μισθών τους.
l     Οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων. Μα ποια εταιρία δεν θέλει να κάνει επενδύσεις στις υποδομές της και να πουλάει τα προϊόντα της.
 Σε αυτό το γενικόλογο κλίμα συνεχίζονται οι δεσμεύσεις που δημοσιεύτηκαν στον τύπο από την πλευρά του αγοραστή. Μια σειρά, δηλαδή, δεσμεύσεων που δεν τον δεσμεύουν σε τίποτε. 
Θα πρέπει να ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν πρόκειται να υποταχθούν στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους προκειμένου η εταιρία να διατηρήσει τον κρατικοσυνεταιριστικό της χαρακτήρα.
Για εμάς η μάχη αυτή είναι μία ακόμη μάχη στην μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση. Μία ακόμη μάχη στον πόλεμο που δίνουμε ενάντια στο ξεπούλημα του πλούτου αυτής της χώρας από κάθε λογής δοσίλογους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κυβερνητικά επιτελεία. Μία ακόμη μάχη για την ανατροπή της κυβέρνηση και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής.
Enhanced by Zemanta

Θεσσαλία: Έβαλε μικρή αγγελία για τσοπάνη και... έγινε χαμός!

Πάνω από 120 άτομα ανταποκρίθηκαν σε αγγελία που έβαλε κτηνοτρόφος από το Ομορφοχώρι Λάρισας για να βρει τσοπάνη και χρειάστηκε να κάνει... δεκάδες συνεντεύξεις με τους υποψηφίους μέχρι να βρει τον καταλληλότερο.

Πριν από μερικά χρόνια επέλεγαν το επάγγελμα του τσοπάνη μόνο αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει και έτσι σήμερα μεταξύ των υποψηφίων είναι ακόμη και απόφοιτοι ΤΕΙ ή ιδιωτικών κολεγίων. Οσο για τον μισθό, κυμαίνεται γύρω στα 500-700 ευρώ τον μήνα, ενώ συνήθως προσφέρεται διαμονή και διατροφή.

«Ολοι νομίζουν πως είναι εύκολη και ξεκούραστη δουλειά. Στην πορεία αντιλαμβάνονται πως δεν έχει Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες, πρέπει να βγάλουμε το κοπάδι για βοσκή ακόμη και μέσα στον βαρύ χειμώνα, ενώ το άρμεγμα είναι εξαιρετικά επίπονο», λέει στο «Εθνος» ο Χρήστος Νταλίπ. πρόβατα

Ο 47χρονος Αλβανός μένει με την οικογένειά του στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας και ψάχνει τα τελευταία δύο χρόνια δουλειά ως τσοπάνης. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βάλει αγγελία σε τοπική εφημερίδα τονίζοντας στα... προσόντα του ότι μπορεί να φροντίσει πρόβατα και γίδια.

Το τηλέφωνό του δεν χτύπησε ακόμη, αφού όπως λέει «υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ανέργους. Εχω υπομονή και περιμένω. Ξέρω πως κάποια στιγμή θα βρω δουλειά, αφού όσοι πάνε χωρίς εμπειρία, σύντομα τα παρατούν γιατί δεν αντέχουν».

Ο Χρ. Νταλίπ ήρθε πριν από 20 χρόνια στην Ελλάδα και εργαζόταν ως τσοπάνης σε κοπάδια της Λάρισας, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην οικοδομή. Τώρα που η οικοδομή βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, σκέφτηκε να επιστρέψει στην κτηνοτροφία ως τσοπάνης, μια που ξέρει τη δουλειά.

«Το κοπάδι θέλει φροντίδα χειμώνα - καλοκαίρι. Δεν ξεχωρίζει εποχές, θερμοκρασίες, αργίες και γιορτές. Πρέπει κάθε μέρα να το αρμέξεις, ανεξάρτητα από τις άλλες υποχρεώσεις σου», είπε προσθέτοντας ότι πλέον οι θέσεις είναι λίγες στον θεσσαλικό κάμπο και γίνονται... ανάρπαστες.

Το αντιλήφθηκε και ο κτηνοτρόφος από το Ομορφοχώρι που δέχτηκε πάνω από 120 τηλεφωνήματα. Οπως είπε το έκανε επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των ζώων του, πλέον το κοπάδι του αριθμεί 350 πρόβατα και αυτή την περίοδο που γεννούν οι προβατίνες ο ένας τσοπάνης που έχει, τρέχει και δεν φτάνει.

Μεταξύ αυτών που απάντησαν στην αγγελία ήταν και τσοπάνηδες που ήδη εργάζονται σε άλλα μαντριά, αλλά ήθελαν να δουν το μηνιάτικο και αν τους συνέφερε, να άλλαζαν εργοδότη. «Μια πρώτη έρευνα που έκανα στον χώρο μου, δεν είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση. Ετσι έβαλα την αγγελία, αλλά αυτό που συνέβη δεν το περίμενα. Το κινητό μου τηλέφωνο δεν σταμάτησε να χτυπάει», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης της Λάρισας ο κτηνοτρόφος από το Ομορφοχώρι.

Σημειώνεται πως πριν από μερικούς μήνες στον Δήμο Ιθάκης κατατέθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις για την πρόσληψη ειδικού συμβούλου... τσοπάνη, με μισθό 1.600 ευρώ. Οι περισσότεροι έσπευσαν να θεωρήσουν πρωταπριλιάτικο αστείο την είδηση, ο δήμαρχος Γιάννης Κασσιανός όμως εξήγησε πως χρειαζόταν έναν έμπειρο τσοπάνη για να ακινητοποιήσει και να μαρκάρει 7.000 αδέσποτα αιγοπρόβατα που κυκλοφορούσαν στο νησί.

Σε καλό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας η συνάντηση των Αγροτών με τον Κεφαλογιάννη

Σε πολύ καλό κλίμα και με διάθεση συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Μανώλη Κεφαλογιάννη και των στελεχών των αγροτικών φορέων του Νομού Ηρακλείου για τα θέματα που αφορούν τους αγρότες της Κρήτης. Θέματα που άλλωστε δημοσιοποίησαν με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους στο Ηράκλειο και την περιφέρεια της Κρήτης . 

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αφού αναφέρθηκε στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω και της οικονομικής κρίσης ζήτησε από τους αγροτικούς φορείς συνεργασία και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα αγροτικά προϊόντα του νησιού μας όπως : το λάδι, τα σταφύλια, η σταφίδα , τα  κτηνοτροφικά προϊόντα κλπ. Κάλεσε επίσης τους φορείς του αγροτο-συνεταιριστικού κινήματος να ξανασχεδιάσουν  και οραματιστουν ξανα τον αγροτικό τομέα της Κρήτης του σήμερα αλλά και της νέας εποχής που έρχεται , με χρονικό ορίζοντα την Ελλάδα του 2016 και του 2020..
Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο  διάστημα , με τους υπευθύνους στον Αγροτικό τομέα κ.Γιώργο Κασαπίδη και τους Βουλευτές των Νομών σε όλη την χώρα που οι περιφέρειες τους παράγουν παρόμοια με την Κρήτη προϊόντα, για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα , για το λάδι και τις δυνατότητες δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στο μοναδικό προϊόν του ελαιολάδου .Ένα προϊόν που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών  αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από επιστημονικές έρευνες αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι  μπορεί να χρησιμοποιείται και ως φαρμακευτικό προϊόν , λόγω των μοναδικών αντι-οξιδοτικών του ιδιοτήτων. Κατα συνέπεια είναι προφανές  το όφελος που θα προκύψει για τους αγρότες μας που θα μπορούν να απολαμβάνουν τιμές πολλαπλάσιες απο τις σημερινές.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν επίσης οι προοπτικές ανάπτυξης της σταφίδας  που όπως φαίνεται ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και των επιτραπέζιων σταφυλιών αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αναμπέλωση 50.000 στρεμμάτων με ποιοτικά φυτώρια.
Συζητήθηκαν ακόμη θέματα που σχετίζονται με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014. Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλογιαννης και γι αυτό το θέμα η ΝΔ προτίθεται να οργανώσει ειδική ημερίδα για την ενημέρωση των Αγροτών της Κρήτης 
Τέλος εξετάστηκαν διεξοδικά τα ζητήματα της εξωτικής αποζημίωσης των κτηνοτρόφων η οποία πρέπει να πληρωθεί άμεσα στους δικαιούχους.
Γενική ήταν η διαπίστωση ότι το υπάρχων στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης στον Αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα μπορούμε να γίνει ξανα βιώσιμο στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας , προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε και έδωσε απαντήσεις από τα αιτήματα των αγροτών των τελευταίων κινητοποιήσεων που αφορούν τις συντάξεις , τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Νόμο του 2010 για τις λαϊκές αγορές (θέματα που αφορούν του αγρότες παραγωγούς) ,τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, την πάταξη των πλαστών και εικονικών τιμολογίων που απογειώνουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι μέχρι τον τελικό καταναλωτή στο ράφι , αλλά και τον συμψηφισμό και επιστροφή του πιστωτικούε ΦΠΑ από το κράτος στους αγρότες.
Κλείνοντας ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε πως πιστεύει ότι μπορούμε ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ  σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής, με πρώτο τον πρωτογενή τομέα από όπου μπορεί να αρχίσει και η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Αιφνίδιος θάνατος για τον Γρηγόρη Αλεξιάδη

Από ανακοπή πέθανε ο αγρότης συνδικαλιστής Γρηγόρης Αλεξιάδης, επί σειρά ετών Β’ αντιπρόεδρος της  ΠΑΣΕΓΕΣ και τα τελευταία χρόνια περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Ψωμιάδη.
Τον Γρηγόρη Αλεξιάδη βρήκε νεκρό ο γιος του στα κτήματά του στον Λουδία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...