Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το 2014 στην Ξάνθη ξεκινά υδροπονική καλλιέργεια τομάτας με χρήση γεωθερμίας

Σύγχρονες εγκαταστάσεις θερμοκηπιακών μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών, όπου γίνεται χρήση της γεωθερμίας, δημιουργούνται στην περιοχή του Νέου Εράσμιου του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης. 

Η επένδυση πραγματοποιείται σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το ΥπΑΑΤ, μετά από δημοπρασία, εντός του γεωθερμικού πεδίου Νέου Ερασμίου - Μαγγάνων. Υλοποιείται από δυο ιδιωτικές εταιρείες, τον όμιλο Πλαστικά Θράκης ΑΒΕΕ και τον όμιλο Έλαστρον ΑΕΒΕ Χαλυβουργικά Προϊόντα, μέσω των θυγατρικών τους εταιρειών Θερμοκήπια Θράκης ΑΕ και Έλαστρον Αγροτική ΑΕΒΕ. Η έκταση που μίσθωσε η κάθε εταιρεία ανέρχεται στα 225 στρέμματα.

Αγροτική Κοινωνία & Οικονομία στην Κοζάνη

Την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00, στο ξενοδοχείο Αλιάκμων, Κοζάνη, οργανώνεται συνάντηση-συζήτηση για την Αγροτική Κοινωνία & την Κοινωνική Οικονομία, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη σε συνεργασία με το ΑγρΟραμα.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου αποτελούν την καλύτερα διατηρημένη μέχρι σήμερα οργανική κοινωνία, και μια κοινωνία εξυπηρετείται καλύτερα από τα σχήματα της κοινωνικής οικονομίας. Τώρα τελευταία με τον νόμο 4019 δημιουργήθηκε ένα υβρίδιο ανάμεσα στην κοινωνική οικονομία και την οικονομία της αγοράς, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που ίσως δίνουν κάποιες λύσεις σήμερα, στα σημερινά προβλήματα απασχόλησης.

Σε περιόδους κρίσης, όπως στην παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση του 2008, καταγράφηκε ότι οι κοινωνίες που είχαν ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής οικονομίας, ανταποκρίθηκαν καλύτερα και ανθεκτικότερα, και γι’ αυτό με εισήγηση του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας-ILO κηρύχθηκε το 2012 ως Παγκόσμιο Έτος Συνεργατισμού. Αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η Φιλανδίαπαρουσίασε ανεργία 22% και την αντιμετώπισε αντιδρώντας και δημιουργώντας 1600 εργασιακούς συνεταιρισμούς. Το ίδιο φαινόμενο έντονης ανεργίας αντιμετώπισε η Ανατολική Γερμανία μετά την συνένωση με την άμεση δημιουργία 400 εργασιακών συνεταιρισμών.

Ο τεράστιος όγκος των 1.500.000 περίπου δηλωμένων ανέργων στην Ελλάδα σήμερα, άλλων 500.000 αδήλωτων ανέργων και 1.000.000 εισφορο-διαφευγόντων εργαζομένων (λόγω λαθραίας εργασίας), ίσως μπορεί να αντιμετωπισθεί με ένα κύμα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος και ΜΟΝΟ συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα, η  παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση & εμπορία της δικιάς του παραγωγής  και ο αγροτουρισμός. Αλλά αγρότης είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ και η κοινωνία της υπαίθρου δεν είναι μονομερής, αποτελούμενη μόνο από αγρότες-παραγωγούς, αλλά χρειάζεται και κομμώτριες, και γυμναστές, και ταχυδρόμους, και δασκάλους, και αυτοκινητιστές, και ιερείς κλπ. Η πολυδιαφημισμένη επιθυμία επιστροφής στην ύπαιθρο πρέπει να συναντήσει πολιτικές προσέλκυσης και υποδοχής ατόμων και δεξιοτήτων από τις οργανωμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις-κοινωνίες-οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στρατηγικές ελκυστικότητας & τοπικής συνοχής, τόσο νέων αγροτών, όσο και γενικότερα νέων και καινούργιων κατοίκων της υπαίθρου.

Μετά από  πολλά χρόνια απαξίωσης του συνεταιριστικού  κινήματος αξίζει να ξαναδούμε με περισσότερη προσοχή τις συνεταιριστικές αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, ενώ τα μέλη των συνεταιρισμών πιστεύουν στην εντιμότητα, την ειλικρίνεια, την κοινωνική ευθύνη και την μέριμνα για τους άλλους. Άλλωστε οι συνεταιριστικές αρχές πρέπει να ξαναμπούν στην ζωή μας, όπως η εθελοντική & ανοικτή συμμετοχή, ο δημοκρατικός έλεγχος, η οικονομική συμμετοχή των μελών, η αυτονομια & ανεξαρτησία, η εκπαίδευση-κατάρτιση-πληροφόρηση, η συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών και το κοινοτικό ενδιαφέρον.

Αυτά και πολλά άλλα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όσοι θα αποδεχθούν την πρόσκληση συνάντησης-συζήτησης για την Αγροτική Κοινωνία & την Κοινωνική Οικονομία, στο ξενοδοχείο Αλιάκμων, στην Κοζάνη, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00, στα πλαίσια του φιλόξενου Money Show. Πληρ: ΑγροΝεα 6998282382.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Στην Καλαμάτα, το 26ο Επιστημονικό Συνέδριο για τα οπωροκηπευτικά

Το 26ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) πραγματοποιείται στην πόλη της Καλαμάτας (ξενοδοχείο Elite City Resort), από τις 15 έως και τις 18 Οκτωβρίου και συνδιοργανώνεται από την ΕΕΕΟ και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ. 

Οι διοργανωτές αναμένουν ότι το παρόν Συνέδριο θα παρακολουθήσει πλήθος κόσμου και πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των παραγωγών και των επαγγελματιών που ασχολούνται με το πολλαπλασιαστικό υλικό, την καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία, τη θρέψη, την άρδευση, την τυποποίηση - συσκευασία και την εμπορία των οπωροκηπευτικών.

Οι επιστήμονες, ερευνητές γεωπόνοι και οι συνεργάτες τους, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών τους εργασιών, καλύπτοντας τους τομείς της Αμπελουργίας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Δενδροκομίας, Λαχανοκομίας, Φαρμακευτικών & Αρωματικών φυτών και άλλων ειδικοτήτων συναφών με τα οπωροκηπευτικά. Θα λάβουν χώρα συζητήσεις επί ειδικών και γενικών θεμάτων, που απασχολούν τους Έλληνες αγρότες και όσους γενικά ασχολούνται με την παραγωγή, συντήρηση και εμπορία των οπωροκηπευτικών, καθώς και την εκπαίδευση.

Οι διοργανωτές έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επικαιρότητα και συγκεκριμένα στους δύσκολους καιρούς που διανύει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική γεωργία ειδικότερα, θέλησαν να προσδώσουν στο φετινό Συνέδριο εκτός από τον επιστημονικό - ερευνητικό και πρακτικό - εφαρμοσμένο χαρακτήρα, παρέχοντας απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο πάντοτε σημαντικός για την αγροτική οικονομία, τομέας των Οπωροκηπευτικών. Έτσι, τίτλος του Συνεδρίου είναι: «Η Παραγωγή των Οπωροκηπευτικών ως Μοχλός Εξόδου της Χώρας από την Οικονομική Κρίση».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχτεί η συνεισφορά της γεωργικής παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής των οπωροκηπευτικών στην ανάπτυξη της χώρας, ειδικότερα τη σημερινή εποχή, εν μέσω κρίσης. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών έχει τη δυναμική να προσφέρει θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το φάσμα των εργασιών του, από την παραγωγή, μέχρι την τυποποίηση, τη συσκευασία, τις μεταφορές και τη διάθεση.

 Τα προϊόντα που παράγονται προορίζονται, εκτός από την εγχώρια αγορά, σε μεγάλο ποσοστό στις αγορές του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας πολύτιμο συνάλλαγμα που συμβάλλει σημαντικά στον ισοσκελισμό του εμπορικού μας ισοζυγίου και επιπλέον δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΕΕΟ Ομ. Καθηγητής κ. Μιλτιάδης. Βασιλακάκης: «Για όλα τα παραπάνω, εμείς οι των οπωροκηπευτικών έχουμε άποψη και θα πρέπει δια μέσου του συνεδρίου μας να την γνωστοποιήσουμε και να την κοινοποιήσουμε σε όσους παίρνουν αποφάσεις για την ανάπτυξη της χώρας».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...