Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι Νέοι Αγρότες για την κατανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ χαιρετίζει την θέσπιση κριτηρίων και την δημοσιοποίηση της πρότασης κατανομής του εθνικού αποθέματος και του άρθρου 68 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντικαθιστώντας την αδιαφάνεια της κατανομής των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά όμως δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη στη μοριοδότηση σύμφωνα με την ηλικία. Η ΠΕΝΑ πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν στην κατανομή τρεις κατηγορίες ακόμα, χωρίς να αλλάξει η βάση, και συγκεκριμένα: 10 μόρια για ηλικία μέχρι 40 ετών, 6 μόρια μέχρι 65 ετών και 3 μόρια για άνω των 65 ετών. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει η υποστήριξη στους Νέους Αγρότες έμπρακτα, και όχι μόνο μέσω των ανακοινώσεων, καθώς επίσης θα βάλει στη διαδικασία και νέους αγρότες προηγούμενων μέτρων που για διαφόρους λόγους μέχρι σήμερα δεν έχουν δικαιώματα.

Η ΠΕΝΑ προβληματίζεται και για κοινωνικά κριτήρια μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη το ύψος των εισοδημάτων (με ενίσχυση μικρών και νέων καλλιεργητών) , ή ακόμα και η ενεργός εργασιακή κατάσταση.

Η ΠΕΝΑ αναζητά επειγόντως πληροφορίες για τα παρακάτω:
Γιατί οι δικαιούχοι αποκλείονται από το εθνικό απόθεμα αν δικαιούνται από το άρθρο 68 και αντίστροφα και
Γιατί ο μέγιστος αριθμός δικαιωμάτων είναι μόνο 6.
Πόσο σύντομα θα μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δημοσιοποιήσει τα γενικά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό όσων είναι Νέοι Αγρότες ενταγμένοι στα προγράμματα ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών από το 2005 έως και το 2009 και είναι δικαιούχοι της διανομής δικαιωμάτων,
πόσοι αγρότες με ηλικία 18 έως 40 ετών είναι δικαιούχοι,
πόσοι αγρότες από ηλικία 41 έως 65 ετών είναι δικαιούχοι και
πόσοι άνω των 66 ετών και με ποιο μέσω αριθμό δικαιωμάτων.
Πόσοι Νέοι Αγρότες με ηλικία 18 έως 40 ετών είναι απορριπτόμενοι και για ποιους λόγους σε αναλυτικές λίστες.

Η ΠΕΝΑ επισημαίνει ότι ως θεσμικός φορέας (Νόμος 3147/2003, άρθρο 20) περίμενε ότι θα μετείχε στην διαδικασία πριν την διαμόρφωση τους. Η περίεργη αλαζονεία των υπαλλήλων δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και η έλλειψη επαρκούς τεκμηρίωσης ίσως πυροδοτήσει ισχυρή απαξίωση δομών και θεσμών.

Η εμφανής αδυναμία της Δημόσιας Διοίκησης να συνταχθεί με την πολιτική βούληση, όπως εκφράζεται δημόσια με δηλώσεις και σε δημόσιες εκδηλώσεις, δείχνει μια περίεργη αυτονόμηση των δημόσιων λειτουργών, ενώ δεν δίνει στοιχεία επαρκούς συντονισμού λόγων-δηλώσεων και πράξεων, με μοναδικά «θύματα» τους πολίτες και στην προκειμένη περίπτωση τους αγρότες και μάλιστα τους Νέους Αγρότες.

«Έχω ξαναπεί ότι είστε το μέλλον της πατρίδας μας. Αν διεκδικήσετε αυτό που σας αναλογεί και σας αξίζει, αν αναζητήσετε την πρωτοπορία και χαράξετε νέους δρόμους συνεργασίας, θα μας κάνετε όλους περισσότερο αισιόδοξους. Κ. Παπούλιας, Πρόεδρος Δημοκρατίας, 13/5/2011».

Οι Νέοι Αγρότες είναι το μέλλον της πατρίδας. Μόνο που φαίνεται σαν να θέλουν κάποιοι να τους το κλέψουν, χωρίς να τους αποδίδουν αυτό που τους αναλογεί και αυτό που αξίζουν.

Για την αντιγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: Οι καταναλωτές της Κρήτης .στηρίζουν τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών ,εξαιτίας του "διατροφικού σκανδάλου Ε.coli"

Οι καταναλωτές της Κρήτης, μέσω της Οργάνωσης τους, (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), στηρίζουν τους αγρότες οπωροκηπευτικών της Κρήτης, όχι μόνο επειδή επανειλημμένα, κλιμάκιο της ΄Ενωσης, βρέθηκε στο χώρο τους, για να δει από κοντά τα προβλήματα τους, συνεχίζει να στηρίζει με υπομνήματα στους αρμόδιους Υπουργούς μεταφέροντας τις θέσεις των παραγωγών, τον αγώνα που δίνουν για επιβίωση λόγω των " μεσολαβούντων "των μεταξύ αυτών και του καταναλωτή, το διαμορφωθέν υψηλό κοστολόγιο παραγωγής, τις υπερχρεώσεις τους στα Τραπεζικά Ιδρύματα,, αλλά και τώρα είναι παρούσα στην συνδρομή και ενημέρωση των καταναλωτών, εξαιτίας του "διατροφικού σκανδάλου Ε.coli" και συμμετέχει ενεργά και στην ψυχολογική στήριξη των παραγωγών των Οπωροκηπευτικών της Κρήτης, που βλέπουν εξαιτίας του "διατροφικού σκανδάλου Ε.coli" να πλήττεται η παραγωγή τους, να ισοπεδώνονται τα όνειρά τους, να πνίγονται από την μη απορρόφηση των προϊόντων της.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, Θέλοντας να δώσει σαφή ενημέρωση στους καταναλωτές ,αλλά και στους παραγωγούς της Κρήτης, παραθέτει την ενημέρωση που δόθηκε , από τον εκπρόσωπο της Γ.Δ. Υγείας και Καταναλωτών στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΕΣΟΚ σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από σχετική αίτηση του μέλους .Ε.Κεκελέκη της Ε.Ο.Κ.Ε

Σύμφωνα με την παρακάτω ενημέρωση ,πουθενά δεν αναφέρεται η ύπαρξη μόλυνσης σε οπωροκηπευτικά προέλευσης Κρήτης,,και είναι "μέγα λάθος" των αρμοδίων Υπουργείων ,να μην στηρίξουν τις Κρητικές Εξαγωγές, τις Ελληνικές Εξαγωγές.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλεί τους καταναλωτές , να καταναλώνουν, χωρίς καμία επιφύλαξη Κρητικά Οπωρολαχανικά, καμία επιστημονική αναφορά, δεν μας αποτρέπει .Ας συνεχίσουμε λοιπόν την κατανάλωση ομαλά, στηρίζοντας τους παραγωγούς μας.

"Ενημέρωση για τη διατροφική κρίση με τα e.coli


Ο εκπρόσωπος της επιτροπής μας ενημέρωσε:

2.900 οι ασθενείς 700 από αυτούς με σοβαρά προβλήματα 30 θάνατοι στη Γερμανία 1 στη Σουηδία. Όλα τα κρούσματα συνδέονται με τη Γερμανία. Στις 26 Μαΐου η Γερμανία απέκλεισε το γάλα και το κρέας ως πηγή της μόλυνσης και έστρεψε την προσοχή της στα λαχανικά. Βρήκε σε 2 αγγουράκια το βακτήριο και ζήτησε από τους καταναλωτές να σταματήσουν να καταναλώνουν αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Όμως, η έρευνα τελικά έδειξε ότι το βακτήριο που βρέθηκε δεν ήταν αυτό που προκάλεσε τη λοίμωξη σε ανθρώπους. Στις 5 Ιουνίου η Γερμανία είπε ότι είχε ενδείξεις για φύτρες φασολιών που γίνονται σαλάτα από μια φάρμα στα νότια του Αμβούργου. Σήμερα, 10 Ιουνίου τελικά σχεδόν επιβεβαιώθηκε, η φάρμα έκλεισε, τα προϊόντα της δεσμεύτηκαν, γίνεται απόσυρση των φυτρών και ανακαλείται η προειδοποίηση για αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Τουλάχιστον το 50% των κρουσμάτων είχαν φάει σε εστιατόρια που είχαν προμηθευτεί τις φύτρες από τη συγκεκριμένη φάρμα. Η Επιτροπή ζήτησε από την EFSA συμβουλές για τον καλύτερο χειρισμό των λαχανικών και την αντιμετώπιση των κρίσεων που μπορεί να προκύψουν από τα λαχανικά. Επίσης ζήτησε να εκδώσει η EFSA οδηγό για τους καταναλωτές για τη διασφάλιση της υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 7 Ιουνίου αποφάσισε την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημία. Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουν σύντομα να είναι βέβαιοι. Η επιτροπή δε γνωρίζει πως επιμολύνθηκαν οι φύτρες από το βακτήριο και το ερευνά. Έθεσα τα ερωτήματα:
Γιατί, ενώ έχουν περάσει 2 και πλέον εβδομάδες ακόμα δεν έχουμε σίγουρα στοιχεία;
Γιατί η Επιτροπή δεν ανέλαβε το χειρισμό της κρίσης η ίδια και άφησε το κράτος μέλος να κάνει δηλώσεις που δεν είχαν επιβεβαιωθεί και να δημιουργεί προβλήματα σε καταναλωτές και αγρότες;
Το βακτήριο που ανιχνεύτηκε είναι νέο, μήπως μεταλλαγμένο, σύμφωνα με φήμες που ακούγονται;
Μετά από αυτήν την κρίση η Επιτροπή θα βελτιώσει τη νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων;

Η επιτροπή απάντησε ότι ο χρόνος που χρειάστηκε είναι φυσιολογικός για τη συγκεκριμένη έρευνα γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι δύσκολες, αλλά η επιτροπή θα διδαχτεί από την εμπειρία αυτή και μετά το τέλος της κρίσης θα προσπαθήσει να εξετάσει αν υπάρχουν τρόποι, για να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων. Το βακτήριο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό αλλά όχι νέο ή μεταλλαγμένο".

Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμπληρώνει ότι η ενημέρωση αυτή ζητήθηκε από την Ε.Κεκελέκη Γ.Γ. ΚΕ.Π.ΚΑ.

Αντιπρόεδρο του Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς Μέλος της Ε.Σ.Ο.Κ. Μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε η οποία εκπροσωπεί τους ΄Ελληνες Καταναλωτές στις Βρυξέλλες και σαυτό το σημαντικό όργανο.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)

Ιωάννα Μελάκη

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...