Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Κ. Μπατζελή : «Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στα σιτηρά»

Δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στα σιτηρά επανέλαβε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου εν όψει της ΔΕΘ. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αύξηση εκ μέρους της αλευροβιομηχανίας και ότι η επιτροπή ανταγωνισμού κινείται δυναμικά προκειμένου να περιορίσει πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει στην κατοχή της ήδη όλα τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν πρόστιμα σε αλευροβιομηχανίες για παράβαση του αγορανομικού κώδικα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας κ. Κομνηνός σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως είπε ο κ. Κομνηνός η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει την έρευνά της στα κοστολογικά στοιχεία της αλευροβιομηχανίας, ενώ σημείωσε ότι όπως προκύπτει από την έρευνα του υπουργείου Οικονομίας μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% στα σιτηρά ενδεχομένως να περάσει στα άλευρα αλλά και πάλι δεν δικαιολογείται ανατίμηση στην τιμή του ψωμιού.
 
Η κ. Μπατζέλη, αναφερόμενη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και κυρίως με τον ΟΣΔΕ στοχεύει στο "να ξεφύγουμε από τα ακίνητα και να τα κάνουμε κινητά και χρήσιμα". Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, υλοποιείται ένα τετράπτυχο που περιλαμβάνει μητρώο αγροτών, εμπόρων, αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ιχνηλασιμότητα. Έτσι θα παρακολουθείται η τιμή των προϊόντων από το σπόρο ως το τελικό προϊόν στο ράφι.
 
Αναφερόμενη στα φωτοβολταϊκά επεσήμανε ότι δεν αποτελούν μονόδρομο. Με τα νέα μέτρα θα αποκατασταθούν τα χωράφια αγρανάπαυσης με βιομάζα (αγροπεριβαλλοντικά).
 
"Ουδέν ψευδέστερον, ουδέν αναληθέστερον. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για αύξηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών", δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται ένας εξορθολογισμός των τιμών σε βάθος τριετίας και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά αυξήσεις του 50% και 100% των αγροτικών τιμολογίων.

Κοντογιάννης: Νέα σοδειά Προϊόντων !

Έγινε η συγκομιδή των προϊόντων για φέτος!

Εδώ και χρόνια στην εύφορη γη των Φαρσάλων η οικογένεια του Χαράλαμπου Κοντογιάννη, καλλιεργεί αγνά παραδοσιακά προϊόντα.Λέει ο ϊδιος:
΅Παράγουμε φακές, ρεβίθια και φασόλια εξαιρετικής ποιότητας βρασμού, χάρη στις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες και μεθόδους καθώς και στην κατάλληλη σύσταση του εδάφους της περιοχής μας.
Διαθέτουμε σύγχρονη μελισσοκομική εκμετάλλευση, της τάξεως των 300 κυψελών περίπου και παράγουμε μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό με εμπειρία και μεράκι.
Επιπλέον, λειτουργούμε παραδοσιακό αποστακτήριο και παράγουμε τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο από σταφύλια  τοπικής προέλευσης.
Συνδυάσαμε την γνώση και την πολυετή εμπειρία μας με την σύγχρονη τεχνολογία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, ερώτηση ή οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Χαράλαμπος Ν. Κοντογιάννης
Άγιος Κων/νος Φαρσάλων
ΤΚ 40300, Δήμος Πολυδάμαντα
6946225365΅
www.kontogiannis.eu
xaralamposkontogiannis@gmail.com , info@kontogiannis.eu

Στο σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕ και η εκποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ»!

Η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας για το α’ εξάμηνο του 2010, κάνουν πλέον ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την εξυγίανσή της και δείχνουν ότι είναι μονόδρομος η απόφαση για να βγάλει στο «σφυρί» τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με πρώτη τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».
Τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά για την ΑΤΕ καθώς οι ζημιές πλησίασαν τα 110 εκ. ευρώ, ενώ ως γνωστόν είναι η μοναδική τράπεζα που απέτυχε στα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών αρχών και σύμφωνα με το μνημόνιο έχει πλέον ένα και πλέον μήνα προθεσμία για να παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωσή της.Η νέα εξέλιξη επιταχύνει, όπως όλα δείχνουν τις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί και με τις εξωτραπεζικές επιχειρήσεις που έχει υπό τον έλεγχό της, με σημείο αναφοράς για την περιοχή μας τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Και τούτο γιατί στο σχέδιο εξυγίανσης της Τράπεζας, περιλαμβάνεται η εκποίηση όλων αυτών των επιχειρήσεων, όπως επισημαίνει σε χθεσινό της ρεπορτάζ, η έγκυρη ηλεκτρονική οικονομική ιστοσελίδα «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10». Μάλιστα είναι εξόχως αποκαλυπτική, καθώς όπως αναφέρει «το μεγάλο πολιτικό ερώτημα στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης είναι ποια τύχη θα έχουν ο εξωτραπεζικές συμμετοχές της ΑΤΕ σε μεγάλες εταιρείες του πρωτογενούς τομέα.Μια στρατηγική εξόδου με εκποίηση των μονάδων αυτών εκτιμάται ότι τελικά θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων, φέρνοντας τη διοίκηση Πανταλάκη και την κυβέρνηση σε σύγκρουση με τους αγροτοσυνδικαλιστές του κυβερνητικού χώρου και τις τοπικές κοινωνίες. Γι αυτό εκτιμάται ότι οι επόμενες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ΑΤΕ θα παραμείνουν “παγωμένες” μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου».Όπως γίνεται αντιληπτό οι αρχικές τοποθετήσεις των στελεχών της ΑΤΕ για τη «ΔΩΔΩΝΗ», ήταν απόλυτα ειλικρινείς, ασχέτως αν στη συνέχεια κάτω από τον πολιτικό θόρυβο που ξέσπασε αναγκάστηκε η διοίκηση της Τράπεζας να τις ανασκευάσει, πλην όμως σύντομα θα τις ξαναφέρει στο «τραπέζι των συζητήσεων».Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο «σκπελος» των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ίσως το θέμα να είχε κλείσει ήδη.Τα νέα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, καθιστούν ακόμη πιο δυσχερή την παραχώρηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» σε συμβολική τιμή στις ενώσεις ή στους κτηνοτρόφους, καθώς η ΑΤΕ καίγεται για την εξεύρεση κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Διοίκηση της, ακόμη δεν έχει απαντήσει στην πρόταση που είχε υποβάλει δημόσια η Τράπεζα Πειραιώς δια του κ. Μ. Σάλλα, δείγμα, ίσως, της αναζήτησης άλλων λύσεων.Η ΑΤΕ και η Κυβέρνηση, έχοντας αναλάβει υποχρεώσεις στα πλαίσια του μνημονίου έναντι τις «Τρόικας» είναι πλέον βέβαιο ότι θα προχωρήσουν το σχέδιο εξυγίανσης. Ωστόσο παραμένει ερωτηματικό αν το αποδειχθούν, όσον αφορά τη «ΔΩΔΩΝΗ» οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ηπείρου, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, είναι έτοιμοι και για κινητοποιήσεις και για κατάθεση πρότασης εξαγοράς, που με νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, μάλλον απέχει από τις προσδοκίες τους.
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ»
• Μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα «ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ 10» γράφει για την ΑΤΕ και τα εξής:
«Οι ζημιές α’ εξαμήνου της ΑΤΕ πλησίασαν τα 110 εκατ. ευρώ, από κέρδη 71,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ αν προστεθούν και τα 25,2 εκατ. ευρώ μερίσματος για τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου οι καθαρές ζημιές ξεπερνούν τα 135 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση του ομίλου έκανε «βουτιά» 350 εκατ. ευρώ, καθώς μειώθηκε από 1,3 δις. ευρώ σε 946 εκατ. ευρώ.Οι απώλειες για την Αγροτική έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, καθώς:Το συνολικό κονδύλι των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκε από 1,25 δις. ευρώ στο τέλος του 2009 σε 1,42 δις. ευρώ. Μεταξύ Ιουνίου 2009 και Ιουνίου 2010 το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έχει εκτιναχθεί από 7,2% σε 9,6%.Οι θέσεις σε ελληνικά ομόλογα θα είχαν «κάψει» την ΑΤΕ, αν δεν είχε προχωρήσει, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, σε ένα λογιστικό τέχνασμα μεγάλης εμβέλειας, μεταφέροντας τίτλους αξίας περίπου 2,5 δις. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο διακρατούμενων ως τη λήξη, για να αποφευχθεί μια τεράστια ζημιά που θα εγγραφόταν από τη μείωση της αγοραίας αξίας των ομολόγων.Ανησυχητικός είναι και ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων, καθώς από 22,6 δις. ευρώ, οι καταθέσεις μειώθηκαν σε 20,5 δις. ευρώ. Μέσα στο α’ εξάμηνο, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μειώθηκε από 9,17% σε 8,41%, ενώ μεγάλη ήταν η μείωση του δείκτη βασικών κεφαλαίων, από 8,36% σε 7,24%. Στα πρόσφατα τεστ αντοχής, η ΑΤΕ ήταν η μοναδική τράπεζα που στο ακραίο σενάριο εμφάνιζε υστέρηση κεφαλαιακής επάρκειας, σε σχέση με το στόχο του 6% που είχαν θέσει οι εποπτικές αρχές για το βασικό δείκτη. Το «έλλειμμα» κεφαλαίων υπολογίσθηκε σε 242 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καλυφθεί από το Δημόσιο».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...