Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Απάντηση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα περί φυτοφαρμάκων σε φρούτα- λαχανικά

Αποφασισμένη «να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών», δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας... σε όσα αναφέρονται σε έρευνα της Greenpeace για τον εντοπισμό επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Όπως τονίζει το υπουργείο, «με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων». Ως εκ τούτου, προσθέτει, «τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και δεν αιτιολογούν τους πηγαίους τίτλους της έρευνας».

Καλεί μάλιστα την οργάνωση να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του υπουργείου για τα στοιχεία του μοναδικού δείγματος όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα και στην περίπτωση αυτή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «εσφαλμένα στο δημοσίευμα συγχέεται η ανίχνευση απειροελάχιστων συγκεντρώσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υπόλοιπα δείγματα με τις φράσεις και οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στην άδεια διάθεσης στην αγορά και στη συσκευασία των φυτοφαρμάκων και αφορούν το γεωργό που χρησιμοποιεί το πυκνό σκεύασμα και όχι τον καταναλωτή».

Επίσης, «εσφαλμένα συγχέονται οι φράσεις και οδηγίες ασφαλείας με υπολείμματα ειδικά στην περίπτωση των εισαγόμενων προϊόντων όπου η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν γίνεται καν στη χώρα μας, αλλά στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος».

Η ηγεσία του υπουργείου χαρακτηρίζει εσφαλμένο και τον ισχυρισμό ότι επιτρέπεται και ενθαρρύνεται η χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια των τροφίμων, καθώς, όπως εξηγεί, διενεργείται εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα.

Υπενθυμίζει στη συνέχεια ότι πρόσφατα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, θεσπίστηκε η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στον χώρο των γεωργικών φαρμάκων, καθώς για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στα γεωργικά φάρμακα, που θα επιτρέψουν τη χάραξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προς όφελος του περιβάλλοντος, του Έλληνα παραγωγού και του καταναλωτή. ΄

Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, διευκρινίζει το υπουργείο, είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία τα καταστήματα λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με χρήση ειδικών κωδικών καταχωρούν κάθε λιανική πώληση με σκοπό τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων. Κάθε καταχώρηση αφορά τόσο τα στοιχεία του προϊόντος που πωλείται, όσο και στοιχεία για τη χρήση του προϊόντος (περιοχή, καλλιέργεια κ.ά.).

Σε συνεργασία τέλος με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και την Greenpeace, το υπουργείο προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο, όπως αναφέρει, πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.
Enhanced by Zemanta

Αρωματικά-Φαρμακευτικά με πιστοποίηση

Τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά είδαν με πολύ διαφορετικό «μάτι» οι συμμετέχοντες στην ημερίδα της ΔΗΩ (www.dionet.gr), στις 16/5/2013, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, σε μια ικανοποιητική σύνθεση επιστημόνων και ανθρώπων της αγοράς.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο (πάνω από 120 άτομα) διακρίναμε τον κ. Χ. Αργυρόπουλο (ΔΗΩ), την δρ Ε. Μαλούπα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), την Δρ Α. Γρηγοριάδου (Myrtis), την κα Σ. Γκουδίνογλου (ΜΥΓΔΟΝΙΑ), τον κ. Κ. Υψηλάντη (ΕΑΦΦΕ), τον κ. Ν. Μιμή (ΕΑΦΦΕ), τον κ. Ν. Ντόβα (Pelion), τον καθ. Α. Γιαννακόπουλο (ΑΠΘ), τον κ. Δ. Μαχαιρίδη (Βίωμα), τον κ. Κ. Γαρδικη (APIVITA), τον κ. Γ. Σταυρόπουλο (ΚΟΡΡΕΣ), τον κ. Ι. Κίρπιτσα (PRIMAVERA), τον κ. Γ. Σγορούδη (PARAMEDICA) και άλλους.
Η κα Χ. Μινώτου, Γεν. Δ/ντρια της ΔΗΩ ξεκινώντας την ημερίδα τόνισε ότι η παραγωγή αρωματικών φυτών στην Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης. Η καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε επίπεδο επένδυσης και επιχειρηματικότητας, φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από νέους καλλιεργητές και καταγράφει αυξητική τάση της αγοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με προοπτικές ανάπτυξης.
Η αυτοφυής χλωρίδα της  Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, στην χλωρίδα της Ελλάδας έχουν  καταγραφεί 6.000 είδη, από τα οποία 500-600 είναι αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και περισσότερα από 200 παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον. Τα σημαντικότερα ΑΦΦ στην Ελλάδα είναι: ρίγανη, βασιλικός, μάραθος, κρόκος, φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα, χαμομήλι & δίκταμο. Με έκπληξη αποτυπώνεται καλλιεργήσιμη έκταση 38.791 στρεμμάτων το 1981, ενώ το 2010 μόνο 18.000, μετά από τον «πυρετό» των σεμιναρίων, των αφιερωμάτων και των «νέων καινοτόμων καλλιεργειών» που μας «βομβαρδίζουν» αποπροσανατολιστικά.
Η Ελλάδα είναι  η Τρίτη σε βιοποικιλότητα χώρα στον πλανήτη και είναι κατάλληλη  για την ανάπτυξη των ΑΦΦ διότι: έχει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, μπορεί να καλλιεργήσει ΑΦΦ σε όλες τις περιοχές (ορεινές, ημιορεινές), έχει μικρές απαιτήσεις σε εισροές, παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες, ιδανικές καλλιέργειες για την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων παραγωγής και έχει προοπτικές και εμπορικό ενδιαφέρον. Τα ΑΦΦ χρησιμοποιούνται για: Θεραπευτική, Αφεψήματα, Αρωματοθεραπεία, Γαστρονομία, Αιθέρια έλαια, Βελτίωση της γεύσης, Βιομηχανία τροφίμων, Βιομηχανία φαρμάκων, Βιομηχανία καλλυντικών, Αρωματοποιία, Ποτοποιία, Ζαχαροπλαστική, Μελισσοτροφικά και Διακόσμηση
Ο κ. R. Anouchinsky, από το Ινστιτούτο Πιστοποίησης Ηθικής & Οικολογίας ICEA-Instituto Certificazione Ethica e Ampientale, παρουσίασε τους σύγχρονους πιστοποιητικούς οργανισμούς που ελέγχουν τα βιολογικά καλλυντικά, οι οποίοι είναι η BDIH από την Γερμανία, η COSMEBIO και η ECOCERT greenlife από την Γαλλία, η ICEA από την Ιταλία και η SOIL Association στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πιστοποίηση γίνεται σε δύο επίπεδα, ως φυσικά-natural και ως βιολογικά-organic,από του παραπάνω 5 σε 40 κράτη, για 24.000 προϊόντα, που παράγονται από 1.400 εταιρείες. Η τάση είναι να καθιερωθεί ένα παγκόσμιο πρότυπο πιστοποίησης καλλυντικών το COSMOS
Το 2010 η παγκόσμια αγορά  φυσικών καλλυντικών ήταν περίπου 14 δις € με ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως. Από αυτά μόνο 25% είχαν πιστοποιηθεί ως φυσικά, ενώ το 75% ήταν «εμπνευσμένα από την φύση» (!!!...). Στις ΗΠΑ η αγορά των φυσικών καλλυντικών είναι 3 δις € (δηλαδή το 8% των καλλυντικών), στην Ευρώπη 2 δις € και στην Ασία 8,5 δις €.
Η καθ Σ. Κοκκίνη, Βιολογικό ΑΠΘ, παρατήρησε ότι τα ΕΑΦ-Ελληνικά Αρωματικά Φυτά μπορεί να γραφούν και ως ΕΑΦ-Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Φήμη, όπου η Επιχειρηματικότητα επισημαίνεται στο ότι από ένα είδος μπορείς να παράγεις πολλά προϊόντα ανάλογα με το αιθέριο που τονίζεις, πράγμα που σε βοηθά πολύ αν το ξέρεις και το χρησιμοποιείς και μπορεί να σε χαντακώσει επιχειρηματικά αν δεν το ξέρεις και καταστρέφει την σταθερότητα του τελικού μίγματος προϊόντων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν όλες οι παραλλαγές ενός είδους, ενώ έξω από αυτήν είναι όλα τα είδη ίδια μέχρι τον βόρειο πόλο. Το ίδιο φυτικό είδος στην Κέρκυρα είναι θυμάρι με 82,1% θυμόλη, ενώ στην Κρήτη είναι ρίγανη με 91,2 καρβακρόλη. Στην Ήπειρο είναι φλισκούνι με πουλεγόνη 0,1%, ενώ στην Μυτιλήνη μέντα  με 97,2%. …Ανάλογα με τον χημειότυπο μοιάζει περισσότερο με Δυόσμο, Μέντα ή Λεβάντα …
Η Ανταγωνιστικότητα οφείλεται στο ότι τα ελληνικά ΑΦΦ έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, πχ η ρίγανη στη Κρήτη περιέχει 8,2% αιθέρια, ενώ αλλού λιγότερο από 0,1%. Τα ελληνικά ΑΦΦ έχουν υψηλότερες τιμές βιολογικώς δραστικών μορίων.
Η Φήμη των ελληνικών ΑΦΦ οφείλεται στην διαχρονική τους χρήση από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, όπως: Ιπποκράτης (κασσία, κανέλα, σμύρνα-Περί γυναικείων 370πΧ),
Αριστοτέλης (Δίκταμος), Πεδάνιος Διοσκουρίδης (χειρόγραφα Μονής Ιβήρων 12ος αιών) κλπ.
Η κα Μ. Ρίζου (ΔΗΩ) επεσήμανε Η   Βιολογική καλλιέργεια των αρωματικών φυτών (ΑΦΦ) έχει σαφή πλεονεκτήματα για τον παραγωγό/μεταποιητή διότι του εξασφαλίζει ένα ισχυρό συμπληρωματικό εισόδημα σε περίοδο κρίσης όσο και για τον καταναλωτή, γιατί αγοράζει ένα ποιοτικό προϊόν απαλλαγμένο από χημικά και το βέβαια οποίο έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή ενός κιλού της ξηράς δρόγης ρίγανης μπορεί να κυμανθεί στα 2€ η συμβατική ενώ η αντίστοιχη τιμή για την βιολογική μπορεί να φτάσει και τα 6, 5 €. Εκτιμάται ότι το μέγεθος της αγοράς φυτικών καλλυντικών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 εκατ. €, παρουσιάζοντας από έτος σε έτος ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15-20%.
Οι δυνατότητες  ανάπτυξης του κλάδου των ΑΦΦ  τόσο του πρωτογενή τομέα όσο  και του τομέα της μεταποίησης  είναι πολύ μεγάλο καθώς υπάρχει  ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση  με τα άλλα γεωργικά προϊόντα, καθώς μπορεί το ίδιο προϊόν να διατίθεται σε τρεις διαφορετικές αγορές, Νωπό, Αποξηραμένο & ως αιθέρια έλαια-εκχυλίσματα.
Για να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος πρέπει να υπάρξει: Σωστός σχεδιασμός, Σχετικής τεχνογνωσία, Προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση και εμπορία και Αναγκαία κεφάλαια.
Όσον  αφορά τον σωστό σχεδιασμό ήδη από τις 9/2/2013 ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΑΓΡΟΡΑΜΑ (Δ. Μιχαηλίδης-6998282382) ευρύς διάλογος για την σύνταξη του καταστατικού της ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με υπογραφή του καταστατικού, από όσους θα ήθελαν να είναι ιδρυτικά μέλη της ΕΑΦΦΕ, και θα γίνει στην Λάρισα, στις 8 Ιουν 2013, στις 19.00.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την σύσταση της ΑΜΚΕ Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ αποτελείται από τους Κ. Γρηγοριάδου-6973511977, Σ.Γκουδίνογλου-6976855676, Ν.Μίμη-6946909846, Ε.Μυρωνίδου-6937414799, Δ.Πεπόνα-6932266484, Μ.Τσούμαρη-6932322415 & Κ.Υψηλάντη-6972323040.
Η Ένωση ΑΦΦ  Ελλάδος απευθύνεται κυρίως σε παραγωγούς-αυτοπαραγωγούς πολλαπλασιαστικού υλικού ΑΦΦ και καλλιεργητές ΑΦΦ, οι οποίοι πιθανόν μεταποιούν και εμπορεύονται τα ΑΦΦ που παράγουν. Φαίνεται η ΕΑΦΦΕ θα αγκαλιασθεί από όλους, καθόσον θα μπορούν να εγγραφούν, όταν συσταθεί η ΕΑΦΦΕ, όσοι επαγγελματίες καλλιεργούν επαγγελματικά πάνω από 5 στρέμματα, ενώ για τις συγκροτημένες δομές θα πρέπει να καλλιεργούν τα μέλη τους τουλάχιστον 15 στέμματα.
Σκοπός της  ΕΑΦΦΕ θα μπορούσε να είναι: H ανάδειξη και αξιοποίηση των Ελληνικών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών. Η προώθηση της έρευνας, παραγωγής, διάθεσης και χρήσης τους, καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από αυτά. Η διάδοση της τεχνογνωσίας και η συμβολή στην χάραξη Εθνικής πολιτικής για τα ΑΦΦΕ. Η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης ΑΦΦΕ με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής υπαίθρου.
Ανάμεσα στους  στόχους της ΕΑΑΦΕ μπορούν  να είναι: Η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας ΑΦΦ και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών σε όλη την Ελλάδα μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των μελών. Η προώθηση του αρωματοτουρισμού στην Ελλάδα. Η δημιουργία επώνυμων-πιστοποιημένων προϊόντων. Η σύνδεση, συνέργια και συνεργασία με επιστημονικά - ερευνητικά κέντρα και επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις, φορείς κλπ. Η ανάδειξη και αξιοποίηση της ελληνικής αρωματικής χλωρίδας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η προώθηση της ιδέας και την ενεργή συμμετοχή για την προστασία της αυτοφυούς αρωματικής χλωρίδας από την ανεξέλεγκτη και παράνομη συλλογή και τη χρησιμοποίηση αυτοφυούς γενετικού υλικού σε ξένες χώρες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Τρ. Πειραιώς: Προσφέρει 5.000 στρέμματα γης σε νέους έως 35 ετών

Την διάθεση 5.000 στρεμμάτων γης σε ολόκληρη τη χώρα, σε νέους κάτω των 35 ετών, που επιθυμούν να εισέλθουν δυναμικά στον αγροτικό χώρο υιοθετώντας πρακτικές υπεύθυνης γεωργίας και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.
Η διάθεση στρεμμάτων γης θα γίνει στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που θα καλύπτει τη γη, την απαραίτητη εκπαίδευση, την χρηματοδότηση, μέχρι και την εξασφάλιση διάθεσης της παραγωγής. Με την επιτυχή ολοκλήρωση ενός πενταετούς κύκλου του ανωτέρω προγράμματος, η γη θα παραχωρείται στους συγκεκριμένους αγρότες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ, μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που από 1η Ιουνίου, θα υποδέχεται τις αιτήσεις, από όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτό.

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και όσοι επιλεγούν θα ενταχθούν σε ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Στόχος του προγράμματος θα είναι να δώσει πρακτικές γνώσεις και κατευθύνσεις βιώσιμης διαχείρισης μιας γεωργικής επιχείρησης, αξιοποιώντας ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές και θα οδηγεί στην κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) για κάθε συμμετέχοντα.

Οι νέοι αγρότες, που θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα τους, θα ενισχυθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσω ειδικά σχεδιασμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη της εγκατάστασής τους, των αναγκών τους σε μηχανήματα, αγροεφόδια, σπόρους ή σποριόφυτα. Παράλληλα, ο Όμιλος θα φροντίσει για την πλήρη απορρόφηση της αγροτικής τους παραγωγής κατά τα πρώτα τρία έτη, ενισχύοντας ταυτόχρονα με συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρακτικές κατευθύνσεις την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που θα έχει δημιουργηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν e-mail στο info@excelixi.org ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2106291201, 2106291432 και 2106291555.

Φρέσκια ζωοτροφή & μικρά τυροκομεία


Η φρέσκια ζωοτροφή, ηλεκτρονική διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οικογενειακά τυροκομεία ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση κτηνοτρόφων και άλλων ενδιαφερομένων στις 13/5/2013, στο Δημαρχείο Γαλάτιστας, Χαλκιδικής, σε εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής.

Την συνάντηση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Άγγελος Τσαφτσαρλής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτριος Καμπούρης, ο γραμματέας της ΠΕΝΑ κ. Στέλιος Βογιατζής, ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, ενώ συμμετείχαν ο κ. Κ. Γαλανόπουλος, ο κ. Β. Μισαηλίδης και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης έκανε μια γενική εισαγωγή στην Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, διευκρινίζοντας ότι οι επικρατέστερες προτάσεις στις τριμερείς συναντήσεις που ξεκίνησαν στις 11 Απρ 2013 και θα τελειώσουν τον Ιουν 2013 προβλέπουν επιδότηση ανάλογα με την φροντίδα του περιβάλλοντος (στρεμματική ενίσχυση) για όσους είναι ενεργοί αγρότες μόνο, η οποία θα είναι ενιαία ανεξαρτήτως της καλλιέργειας ή εκτροφής για κάθε περιφέρεια. Έχει ορισθεί το συνολικό ποσό για κάθε κράτος και μένει να προσδιορισθεί πώς θα ορισθούν οι περιφέρειες. Θα μπορούσαν να είναι ορεινές-πεδινές-νησιωτικές, θα μπορούσαν να είναι καλλιεργούμενες ή βοσκήσιμες, θα μπορούσαν να είναι ζώνες κλπ. Φάνηκε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και βέβαια σχεδόν πλήρης απουσία συμμετοχής στα συμβαίνοντα, που αφορούν το μέλλον όλων των αγροτών. Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής υποσχέθηκε να επανέλθει όποτε οι αγρότες της περιοχής θελήσουν λεπτομερέστερη πληροφόρηση για την ΚΓΠ.

Ο κ. Δημήτρης Ρουκάς-6945370358 (Επιστημονικός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας) παρουσίασε το οικογενειακό τυροκομείο που λειτούργησε πλήρως μέσα στην Zootechnia με την υποστήριξη του περιοδικού Ζοοκόμος και προβλέπει 25τμ για μεταποίηση του γάλακτος από 100l-500l σε κάθε κύκλο περίπου 3,5 ωρών, 25τμ για την παραγωγή και 25τμ για την ωρίμανση. Το τελικόκόστος ενός τέτοιου τυροκομείου είναι περίπου 50-70.000€ και περιλαμβάνει 30% κατασκευή, 15% διαμόρφωση χώρων και 55% εξοπλισμό. Η ακριβής ορολογία είναι Εργαστήριο Τροφίμων, και στην ίδια κατηγορία είναι και ένα μικρό μελισσοκμείο, μικρό παρασκευαστήριο γλυκών κλπ. Τα κρίσιμα σημεία είναι να είναι μικρότερης εγκατεστημένης ισχύος κίνησης από 22KW, μικρότερο από 60KW σε ισχύ θέρμανσης και μικρότερο από 50 db σε θόρυβο, ενώ η ημερήσια δυναμικότης του να μην υπερβαίνει τα 2.000 λίτρα. Το σημείο προσοχής είναι η χρήση γης. Ένας σοφός κανόνας είναι ποτέ να μην υπερβεί το διπλάσιο του ετήσιου τζίρου σου η επένδυση που σχεδιάζεις, αλλιώς είναι εξασφαλισμένη χρεωκοπία

Ο παριστάμενος κ. Άλεν Μορλέτ (BELGO MILK-2311820373) έδωσε στοιχεία από το διαθέσιμο TyroBOX, που είναι ένα έτοιμο τυροκομείο για δυναμικότητα μέχρι 1500 λίτρα ανά κύκλο σε μορφή κοντέινερ με όλο τον εξοπλισμό, με παγολεκάνη, με αποδυτήρια, με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και με χώρο ωρίμανσης για τουλάχιστον 2 μήνες, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 55.000€.

Οι Ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδες έχουν πολύ υψηλό κόστος ζωοτροφών, απο το 60-70% του συνολικού κόστους που δασπανάται στην διατροφή, είπε ο λ. Δ. Ρουκάς. Οι παλαιοί πεπειραμένοι κτηνοτρόφοι έβαζαν σπόρους σε λαμαρίνες και πρόσφεραν στα εκτρεφόμενα (αγελάδες, κουνέλια, κότες, αιγοπρόβατα, χοίρους) φρέσκια φύτρα.

Ήδη κατασκευάζεται και στην Ελλάδα (DNA, 210 2403400) Μονάδα Αυτοματοποιημένης (ή αυτάρκους) Υδροπονικής Καλλιέργειας Βιολογικής Ζωοτροφής, σε μορφή κοντέινερ, που μπορεί να εγκατασταθεί δίπλα στον στάβλο και να δίνει σε λίγες μέρες συνεχώς φρέσκια ζωοτροφή. Εάν το ετήσιο κόστος διατροφής σε ένα πρόβατο είναι 220€ με το DNA θα κοστίσει όλο το χρόνο μόνο 36-40€ συνολικά για κάθε πρόβατο, ενώ η απόσβεση του γίνεται πλήρως μέσα στον πρώτο χρόνο, δηλαδή το κόστος αγοράς του σύν το κόστος της ζωοτροφής που θα παράγει σε ένα χρόνο ισούται με το κόστος που πληρώνει σήμερα ένας κτηνοτρόφος για την διατροφή στο κοπάδι του μόνο για ένα χρόνο. Μετά είναι το κόστος είναι ελάχιστο, μόνο για την ζωοτροφή.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής (Γραμματέας κ. Β. Μισαηλίδης-6937123055) προτίθεται να εξετάσει τις δυνατότητες διαχείρισης αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε φορητές συσκευές (ipand) που προσφέρει η εφαρμογή ifarma τόσο για τα μέλη της όσο και για άλλους ενδιαφερόμενους, όπως ανακοινώθηκε.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...