Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ένταξη της ελιάς Μεσολογγίου στα ΠΟΠ

Ο Δήμος με την μεγαλύτερη Παραγωγή Ελιάς Καλαμών στην Ελλάδα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Καλλιεργητικό πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Μεσολογγίου έχει την μεγαλύτερη παραγωγή σε ελιές Καλαμών περίπου το 30% της Ελληνικής παραγωγής.

Οι παλιοί αγρότες υποστήριζαν ότι είναι και πιο νόστιμες επειδή οι Ελαιώνες του βρέχονται από την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού και Αρωματίζονται από τον Ανθό του Αλατιού.

Κι όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας δεν έχουν κάνει ενέργειες για να ενταχθούν οι Ελιές Καλαμών του Μεσολογγίου στα προϊόντα ΠΟΠ αλλά ούτε και το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ να ενταχτεί στις ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ.

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να ζητήσει το Μεσολόγγι να γίνουν οι σχετικές ενέργειες.

Τατούλης: Ταχύτατες διαδικασίες για συμβασιοποίηση αγροτικών έργων του ΕΣΠΑ

Ταχύτατες διαδικασίες συμβασιοποίησης των έργων του τομεακού προγράμματος του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), προκειμένου να... παραδοθούν σε υψηλή ποιότητα το συντομότερο δυνατό στους πολίτες ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη συνάντησή με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και του Υπουργείου, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012.

«Ο Τομέας της αγροτικής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το λόγο αυτό τα έργα που είναι ενταγμένα στο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την επιτυχία του στρατηγικού μας σχεδιασμού» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε τη μείωση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, σύμφωνα άλλωστε και με τα νέα πρότυπα που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταρτίσει το στρατηγικό της σχεδιασμό πάνω στη βάση των συνδυασμένων και ολοκληρωμένων δράσεων. «Δημιουργούμε Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με σύμπραξη διεθνών και ελληνικών πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών φορέων, υψηλού κύρους, με σαφή προσανατολισμό στην υποστήριξη της παραγωγής, ποιότητας και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων. Εκτός αυτού έχουμε προβλέψει, κατά τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό την παράλληλη χρήση σε εμπορευματικό αυξάνοντας την εξαγωγική δραστηριότητα των παραγωγών μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του Φιλιατρινού φράγματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ζητήθηκε από το Περιφερειάρχη η επίσπευση των μελετών για το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού κάμπου, ούτως ώστε το έργο να αποδοθεί γρήγορα και ολοκληρωμένο στους παραγωγούς. Την ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Πυλίας σημείωσε ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο Μηναγιώτικο φράγμα, για το οποίο υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από 17 συμπράξεις μελετητικών ομάδων και αναμένεται σύντομα η επιλογή του αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου.

Για το φράγμα του Λαγκούβερδου, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Τέλος Οκτωβρίου του 2012 θα είναι έτοιμη η μελέτη του αρδευτικού δικτύου της Τάκας για τις απαραίτητες τροποποιήσεις των προσαγωγών των διωρύγων του φράγματος εκτός των αρχαιολογικών χώρων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας, όπως αποφασίστηκε, το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αναφορικά με το αρδευτικό δίκτυο της Κανδήλας, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της εργολαβίας για την τελική φάση του έργου, ήτοι της τελικής διαμόρφωσης του πεδίου και του καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ''Δωδώνη''

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου 2012 συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ , από την πρώην Αγροτική Τράπεζα προς την εταιρική κοινοπραξία "Strategic Inifiatives UK LLP- Σίμος Food Grooup" και εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα:

1.Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τη ριζική του αντίθεση με την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης , για ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας της Πατρίδας μας, της ΔΩΔΩΝΗΣ, που από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη στήριξη των κτηνοτρόφων παραγωγών και στην τόνωση της τοπικής και Εθνικής Οικονομίας.

2. Απ΄ όσα είδαν το φως της δημοσιότητος, βγαίνει το συμπέρασμα, ότι δεν πρόκειται περί πώλησης , αλλά περί ξεπουλήματος και ουσιαστικά χαρίσματος , προς το μεγάλο ξένο κεφάλαιο, το οποίο στην κυριολεξία θα βάλει την ταφόπλακα στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και στην Ήπειρο γενικότερα.

3. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των κτηνοτρόφων παραγωγών και στους εργαζόμενους σ΄ αυτήν και είμαστε στο πλευρό τους. 4. Ζητούμε από την Κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της πολιτικής απόφασης περί ιδιωτικοποίησης και συνακόλουθα την ακύρωση του διαγωνισμού, έτσι ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας μας και να σχεδιαστεί η παραπέρα ανάπτυξή της που να καλύπτει τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων παραγωγών , των εργαζομένων σ΄ αυτήν και τη στήριξη της τοπικής και Εθνικής μας Οικονομίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...