Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ημερίδα για τις Νέες Καλλιέργειες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύστερα μάλιστα από την έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τον Αγροτικό Τομέα και θεωρώντας την επαναδραστηριοποίηση της αγροτικής της οικονομίας ως πρωταρχικής σημασίας και σπουδαιότητας προτεραιότητα προχωρά στην πραγματοποίηση ημερίδων στις Περιφερειακές της Ενότητες με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού πάνω στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον αγροτικό χώρο.

Σε πρώτη φάση στις 7/3/2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00 στο συνεδριακό κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Λ. Χαϊνά 93-Χαλκίδα) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα:

«Νέες Ιδέες και Προτάσεις για την Αγροτική Οικονομία του Τόπου μας.»

Την ημερίδα διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με το Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Το Σάββατο, 3 Μαρ 2012, στις 11.30, στην Γενισέα (Δήμος Αβδήρων, Ξάνθη), οργανώνεται ημερίδα με θέμα: Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 και οι επιπτώσεις της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Α.Μ.Θ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του “Μουσείου Παραδοσιακών Ενδυμασιών των Βαλκανίων” στον οικισμό Γενισέα, και στους κατ αρχήν εισηγητές περιλαμβάνονται:

Τάσος Χανιώτης, Δ/ντής Οικονομικών Αναλύσεων, Γεν. Διεύθυνση Γεωργίας & Αγρ. Ανάπτυξης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Οι προοπτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η σημασία τους για την Ελλάδα»

Βαγγέλης Γ. Διβάρης, Ειδ. Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη την περίοδο 2014-2020 – Προοπτικές και προκλήσεις».

Δημήτριος Μιχαηλίδης, Τεχνικός Σύμβουλος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) «Οι νέοι αγρότες και οι επιπτώσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014-2020».

Γεώργιος Ούστογλου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Περιφέρειας ΑΜΘ «Βασικές προτεραιότητες στον Αγροτικό Τομέα στην Περιφέρεια ΑΜΘ ενόψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Με την ολοκλήρωση των κατ αρχήν εισηγήσεων προβλέπονται παρεμβάσεις επισήμων, εκπροσώπων φορέων, του κ. Παναγιώτη Γκιοργκίνη (ΠΕΝΑ & ΕΝΑ Σερρών), αγροτών και λοιπών παρευρισκομένων.

Οι κατά τόπους Ενώσεις Νέων Αγροτών και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ υποστηρίζουν κάθε ενέργεια ενημέρωσης-πληροφόρησης, ιδιαίτερα σε θέματα Νέων Αγροτών και για θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον του αγροτικού κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Νέοι Αγρότες και θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον.

Οι ΕΝΑ και η ΠΕΝΑ, το 2011 πραγματοποίησαν ή συμμετείχαν σε 182 δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2012 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις στις: Ορμύλια Χαλκιδικής, Κατερίνη, Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης, Σάπες Ροδόπης, Ιστιαία Β. Εύβοιας, Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, Κιλελέρ Λάρισας, Κιλκίς, Αθήνα-Ζάππειο, Μεσοκόμη Σερρών, Δήμαινα Αργολίδας, Χείμαρος Σερρών, Νικηφόρος Δράμας, Επανωμή-Γεροβασιλείου, Θεσ/νίκη-Agrotica, Agrotica-Corona, Φυλίρα Ροδόπης, Κατερίνη, Μεσοκώμη, Αθήνα-IMIC2012, Αθήνα-ΕΑΔ, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, Ελαιώνας Σερρών, Αγ. Παύλος Χαλκιδικής & Κόρινθος. Η νέα ΚΓΠ 2014-2020 και οι επιπτώσεις της στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ, θα είναι το θέμα της εκδήλωσης το Σάββατο, 3 Μαρ 2012, στις 11.30, στην Γενισέα Ξάνθης. Πληροφορίες: 25410 27470, tedk@xan.forthnet.gr

Απο το χωράφι στο πιάτο στην Κατερίνη

Την Παρασκευή, 24 Φεβ 2012, στις 18.00, στο γνώριμο Κέντρο Πολιτισμού ΕΚΑΒΗ (στον Δημοτικό Κήπο), η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα: Από το χωράφι στο πιάτο …
Με το κεντρικό θέμα να παραπέμπει στο επιτυχημένο  συνέδριο των πολιτιστικών συλλόγων Βορείου Ευβοίας «Ο Αγρότης καλλιεργεί, μεταποιεί & προωθεί» η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας θεωρώντας δεδομένο ότι οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας  είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις καλλιεργητικές πρακτικές,
έχει προσκαλέσει  τον κ. Δημήτρη Ρουκά να εισηγηθεί την δυνατότητα κάθε κτηνοτρόφου να μεταποιεί την ημερήσια παραγωγή του με μικρό τυροκομείο, ώστε να μην είναι υποκείμενο ημερήσιου εκβιασμού για την διάθεση του καθημερινού του γάλακτος.
Ο κ. Σταύρος Μαριάδης θα δώσει στοιχεία μορφών συλλογικής δράσης των αγροτών, ιδιαίτερα φέτος που είναι το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού.
Ο κ. Γιάννης  Σάρρος θα φέρει στην ημερίδα την επεξεργασμένη και συνεχώς επεκτεινόμενη πρόταση «από το χωράφι στο ράφι», που δείχνει μια μορφή δικτύωσης και συλλογικής δράσης αγροτών-παραγωγών με αγρότες-καταναλωτές.
Ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης θα μας ενημερώσει για το Γαστρονομικό Ινστιτούτο και για την νέα προοπτική των Αγροτοδιατροφικών Συμπράξεων.
Οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας είχαν τη ευκαιρία να αφουγκρασθούν πάρα πολλούς καταναλωτές στο stand της ΕΝΑ Πιερίας μέσα στην Agrotica (1-5/2/2012) και να θεωρούν πλέον ως απαραίτητο προαπαιτούμενο κάθε αγροτικής παραγωγής την εξασφάλιση ότι το τρόφιμο που πρόκειται να παραχθεί (υγιεινό, ασφαλές και φιλικό στο περιβάλλον), είναι αυτό που θέλει ο καταναλωτής.
Το σημαντικό  στην τοπική εφοδιαστική αλυσίδα ή ακόμα και στα παγκοσμιοποιημένα δημοπρατήρια είναι η ενεργός λειτουργία της τοπικής κοινωνίας και η εκπαίδευση όλων στους τρόπους λειτουργίας των συμμετοχικών και συλλογικών δομών.
Λίγες μέρες  πριν, 15-16 Φεβ, γίνεται στην Αθήνa (Ledra Marriott), το συνέδριο «Τουρισμός & Γαστρονομία» (http://imic2012.conferences.gr, 22860 24758) και ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης θα μπορέσει να μας μεταφέρει μερικά από τα πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα, που έχουν σχέση με την «Συνέργεια για την επιτυχία» κάθε τοπικού εγχειρήματος, και βέβαια με το «Από το χωράφι στο πιάτο …», που θα απασχολήσει την ημερίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, την Παρασκευή, 24 Φεβ 2012, στις 18.00, στην ΕΚΑΒΗ, στον Δημοτικό Κήπο Κατερίνης.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...