Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Παρατεταμένη ξηρασία εκτοξεύει την τιμή του καλαμποκιού

Για ανοδικό ράλι της τιμής του καλαμποκιού κάνει λόγο το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμα που επικαλείται εκτίμηση της Newedge USA LLC πως η τιμή του ενός μπούσελ... θα φτάσει την τιμή ρεκόρ των 8.50 δολαρίων.

Η σημαντική αυτή άνοδος οφείλεται σε πρωτοφανή ξηρασία που παρατηρείται στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη εξαγωγό καλαμποκιού παγκοσμίως. Η φετινή παραγωγή αμερικανικού καλαμποκιού αναμένεται να πέσει στα 11.8 δισεκατομμύρια μπούσελ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων εκτιμά πως η πτώση της παραγωγής καλαμποκιού θα προκαλέσει άνοδο των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα.

Α. Παπαρήγα: Ζήτησε στήριξη της αγροτιάς και διατήρηση της ΑΤΕ ως τράπεζας που έχει σχέση με την παραγωγή

English: Aleka Papariga (KKE) at the six party...
(Photo credit: Wikipedia)
Για το ΚΚΕ είναι καθαρό οτι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα οδηγήσει σε αγορές/συγχωνεύσεις και σε απολύσεις, ενώ το πιο επίκαιρο και άμεσο ζήτημα σήμερα είναι η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε "καλή" και "κακή", πράγμα που συνεπάγεται ιδιωτικοποίηση με φοβερές συνέπειες και στους εργαζόμενους στην ΑΤΕ, αλλά ακόμα μεγαλύτερες στην αγροτιά, η οποία λόγω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα έχει υποθηκεύσει την γη της στην ΑΤΕ»δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μετά την συνάντησή της με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, στον Περισσό. 
«Το ΚΚΕ πέρα απο το ότι λέμε "όχι" σε αυτή την ιδιωτικοποίηση ζητάμε ακριβώς το αντίθετο:Να μην προχωρήσουν σε κατασχέσεις, να υπάρχει ακόμα και μια οικονομική στήριξη της αγροτιάς παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν και στον τομέα του κόστους παραγωγής και βεβαίως η ΑΤΕ να παραμείνει ως τράπεζα που έχει σχέση με την αγροτική παραγωγή, ανεξάρτητα απο τις απόψεις μας για το πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα,
υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα της ΑΤΕ αφορά όλη την Ελλάδα».
Οπως είπε η κ. Παπαρήγα το ΚΚΕ έχει ανάλογη θέση για τις επιλογές που υπάρχουν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο χαρακτήρισε «χώρο που έχει σε μεγάλο βαθμό την λαϊκή αποταμίευση».
«Γενικότερα βρισκόμαστε σε μια πορεία όπου οι τραπεζικοί όμιλοι θα κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους για το ποιός ή ποιοί ελάχιστοι όμιλοι θα κυριαρχήσουν στην Ελλάδα με αυτό να συνεπάγεται αύξηση της ανεργίας στη χώρα και από τον χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης».
Από την μεριά του ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, ανέφερε ότι για την ΟΤΟΕ «κεντρικό ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση να αξιοποιηθεί απο το σύνολο του τραπεζικού συστήματος ώστε να μην αποκλειστούν η ΑΤΕ, το ΤΤ και οι συνεταιριστικές τράπεζες, ενώ η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει με διαφανή τρόπο και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο, ούτως ώστε τα χρήματα των φορολογουμένων να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και να σταματήσει η πιστωτική ασφυξία».
Ο κ. Κούκος είπε ότι η ΟΤΟΕ "δεν πρόκειται, με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να δεχθούμε κινήσεις που θα οδηγήσουν σε εκκαθαρίσεις και 'σπασίματα' τραπεζών, προκειμένου να διαμορφώσουν ένα τραπεζικό σύστημα στα μέτρα που υπολογίζουν οι ισχυροί του χρήματος." "Οι Έλληνες τραπεζοϋπάλληλοι θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα χρησιμοποιήσουμε ολα τα μέσα που διαθέτουμε προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον αγροτικό κόσμο και βεβαίως να δοασφαλιστεί το υπέρτατο για μας αγαθό που είναι οι θέσεις εργασίας, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση μέσα απο την στήριξη της εθνικής οικονομιας" κατέληξε ο κ. Κούκος.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...