Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η δακοκτονία στα Χανιά

Mετά κόπων και με καθυστέρηση 10 ημερών ξεκίνησε -επιτέλους- χθες το πρωί η δακοκτονία στον Αποκόρωνα. Τα συνεργεία άρχισαν να ψεκάζουν στην παραλιακή ζώνη, όπου παρατηρείται 'καρπόδεση', από τις Καλύβες, την Αλμυρίδα και τη Γεωργιούπολη.

«Επιτέλους, με καθυστέρηση μεγάλη, ξεκίνησε η δακοκτονία. Οι αριθμοί του δάκου είναι αυξημένοι κατά πολύ. Ελπίζουμε να παρακολουθείται ο πληθυσμός, γιατί πιθανότατα να χρειαστεί και άλλος ψεκασμός. Ο δάκος για να βρει τροφή αναζήτησε δροσερά μέρη, δέντρα με μελιτώματα και σακχαρώδη εκκρίματα, αλλά τώρα που έχει δέσει ο καρπός της ελιάς θα πάει εκεί για να αποθέσει τα αβγά του. Η διαδικασία του πρώτου ψεκασμού έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον 10 ημέρες, γιατί οι πληθυσμοί του δάκου εντοπίζονται ιδιαίτερα αυξημένοι στην παραλιακή ζώνη», δήλωσε στα Χανιώτικα Νέα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου, κ. Στέλιος Μιχελάκης.

Η παρακολούθηση των δακοπαγίδων θα δείξει πότε θα πρέπει να επαναληφθεί ο ψεκασμός.

ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Τη δακοκτονία στην περιοχή του Δήμου υλοποιεί η Δημοτική Επιχείρηση. Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' ο κ. Μιχελάκης για το πώς θα διασφαλιστεί ο σωστός ψεκασμός καθώς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που τα συνεργεία δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ο αντιδήμαρχος απάντησε πως «προσλάβαμε από νωρίς γεωπόνο προκειμένου να παρακολουθεί την όλη διαδικασία. Θα προσπαθήσουμε να πυκνώσουμε τους ελέγχους. Βέβαια και ο κάθε παραγωγός έχει την ευθύνη και θα πρέπει να παρακολουθεί τους ψεκασμούς στα χωράφια και στις ελιές του και να μην βάζει εμπόδια με τα συρματοπλέγματα στην πρόσβαση των ψεκαστών. Θέλουμε και από τον παραγωγό μία περισσότερο υπεύθυνη στάση. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι όλα τα δέντρα πρέπει να ψεκάζονται γιατί ακόμα και αυτά που έχουν μειωμένη παραγωγή γίνονται εστίες του δάκου. Πρέπει επιτέλους να αναθεωρηθεί ο νόμος που λέει ότι, όταν η παραγωγή είναι κάτω από το 25%, δεν γίνεται ψεκασμός», λέει ο κ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας πως «με αυτά που βλέπουμε δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι, ειδικά από τη στάση του Υπουργείου καθώς ούτε οι γεωπόνοι ούτε οι παγιδοθέτες ούτε τα φάρμακα είναι στη θέση τους, ώστε να γίνονται οι ψεκασμοί όπως πρέπει. Γι’ αυτό και πρέπει να πιέσουμε το Υπουργείο και την Περιφέρεια, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...