Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Προσπάθειες για πώληση της Δωδώνης σε χέρια ιδιωτών καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι



Το «πέρασμα» της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου στα χέρια ιδιωτών, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με την «Δωδώνη Α.Ε.». όπως αναφέρουν η πρόθεση αυτή κρύβεται πίσω από την πρόταση της διοίκησης, αναφορικά με τη διαμόρφωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας για το γάλα.Σύμφωνα με την πρόταση – πρόκληση για τους παραγωγούς – που φέρεται να διατυπώθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο της Δωδώνη, κ. Λευτέρη Κόντο, η γαλακτοβιομηχανία επιδιώκει να εφαρμόσει μεικτή τιμολογιακή πολιτική, αγοράζοντας ποσοστό 70% της αναγκαίας πρώτης ύλης, από τους παραγωγούς, με τιμή 42 λεπτά το λίτρο και το υπόλοιπο 30% να το αποκτά με 35 λεπτά το λίτρο.Από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τυγχάνουν να είναι και μικρομέτοχοι της Δωδώνη, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνουν, θα πλήξει ακόμη περισσότερο το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων νομού Ιωαννίνων, Μ. Τζίμαςδεν δίστασε να εκφράσει την άποψη ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι άλλοι μέτοχοι (και κυρίως η ΑΤΕ, που κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο), το πρόβλημα είναι, κατά την εκτίμησή του, πως διαφαίνεται μια προσπάθεια για ξεπούλημα της συνεταιριστικής επιχείρησης. Καθόσον, μάλιστα, η πρόταση αυτή, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τζίμας, δεν κατατέθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της Δωδώνη το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επιλέχθηκε αυτή η μεθόδευση για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των έντονων αντιδράσεων εκ μέρους των μικρομετόχων και προκειμένου να υλοποιηθούν πιο εύκολα τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
agrotypos

Οι υπουργικές αποφάσεις για το ποιοτικό πριμ σε αιγοπρόβειο γάλα και μοσχαρίσιο κρέας



Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 754 Β) οι δύο αποφάσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνας Μπατζελή, με τις οποίες καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την είσπραξη από τους κτηνοτρόφους των νέων κοινοτικών ποιοτικών πριμ (άρθρο 68 του κοινοτικού κανονισμού 73/2009) για το αιγοπρόβειο γάλα και το μοσχαρίσιο κρέας, όπως προέκυψαν από τις εθνικές αποφάσεις για τον έλεγχο υγείας (check up) της καινούργιας ΚΑΠ.Με τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις, δικαιούχοι των ποιοτικών πριμ είναι οι κτηνοτρόφοι που πληρούν τις απαιτήσεις που έθετε η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 22ας Μαρτίου 2010.

Από epirusgate.blogspot.com

Ολοκλήρωση του Προγράμματος Εκπαίδευσης Γεωπόνων Πυρόπληκτων Περιοχών από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με χορηγό το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010 στην Αίθουσα τελετών το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Γεωπόνων Πυρόπληκτων Περιοχών», που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου 2008 - Μαρτίου 2010 με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικής εμβέλειας «Είναι καθήκον μας» (www.inekathikonmas.gr).
Βασικός στόχος του «Προγράμματος Εκπαίδευσης  Γεωπόνων Πυρόπληκτων Περιοχών»  ήταν ο εμπλουτισμός των γνώσεων και η διεύρυνση των δεξιοτήτων των γεωπόνων σε δράσεις και πολιτικές αναγκαίες για την ανάπτυξη των τοπικών τους οικονομιών και κοινωνιών, με απώτερο σκοπό την πρακτική εφαρμογή των νέων γνώσεων σε πιλοτικές αναπτυξιακές δράσεις, τις οποίες πρότειναν, σχεδίασαν και υλοποιούν στις πυρόπληκτες περιοχές τους. Οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος ήταν οι 7 νομοί που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές και συγκεκριμένα η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Ηλεία, η Κορινθία, η Λακωνία και η Μεσσηνία.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...