Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

O φάκελος της «ΑΓΡΟΓΗΣ» στον Εισαγγελέα

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί ο φάκελος της «ΑΓΡΟΓΗΣ» στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιτζή, αλλά και στον Εισαγγελέα, δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.
«Οποιαδήποτε παράλληλη διαδικασία γίνεται, ενισχύει το ελεγκτικό έργο και δεν το μειώνει», πρόσθεσε κατά τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στις Σέρρες και υπογράμμισε: «Δίνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειρίζονται οι δημόσιοι πόροι και με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσλαμβάνονται στο δημόσιο οι εργαζόμενοι τηρώντας όλες τις διαδικασίες με διαφανή τρόπο».
Με αφορμή τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, η κ. Μπατζελή σημείωσε ότι «οι βουλευτικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης».
«Αυτό που έχουμε ως στόχο, είναι η σύνταξη του προϋπολογισμού που πρέπει να έχει τριετή ορίζοντα βάσει και της κοινοτικής υποχρέωσης. Ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και γνωρίζουμε ότι έχουμε και την έγκριση και την ψήφο του ελληνικού λαού για να κάνουμε όλες αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφερόμενη στην τελευταία πρόταση του Επιτρόπου Όλι Ρεν για διακοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγρότες και τους ψαράδες των κρατών - μελών που έχουν έλλειμμα άνω του 3%, η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι «αυτή η προσέγγιση απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα».
«Απέχει από μία ουσιαστική αντιμετώπιση της ύφεσης που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αντιθέτως μία περικοπή των αναπτυξιακών πόρων και των κοινοτικών επιδοτήσεων περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στα κράτη μέλη παρά θα τους δώσει μία ενίσχυση για να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα».

Σπέρνουν... φωτοβολταϊκά

Χιλιάδες αγρότες ανά τη χώρα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν μέρος ή και όλες τις καλλιέργειές τους και να ασχοληθούν με τα ηλιακά πάνελ, εκτιμώντας ότι θα εξασφαλίσουν άκοπα υψηλό εισόδημα

Στη φενάκη των αγροτικών επιδοτήσεων της δεκαετίας του 1980 κινδυνεύουν να περιπέσουν τα φωτοβολταϊκά του αγροτικού τομέα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με τη χαρακτηριστική φράση «θα... φυτέψω (σ.σ.: φωτοβολταϊκές) κυψέλες» χιλιάδες αγρότες ανά τη χώρα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν μέρος ή και όλες τις καλλιέργειές τους και να ασχοληθούν αποκλειστικά με τα ηλιακά πάνελ, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα εξασφαλίσουν, άκοπα, υψηλό εισόδημα για μακρό χρονικό διάστημα το οποίο μάλιστα δεν θα συνυπολογίζεται στο αγροτικό εισόδημα.

Οι αγρότες εφορμούν στον «πόλεμο των φωτοβολταϊκών» με καθοδηγητή την ΠΑΣΕΓΕΣ και με εταιρείες-συμβούλους ανάπτυξης στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών. Επιδιώκουν επίσης προγραμματικές συμφωνίες με κατασκευαστές και προμηθευτές φωτοβολταϊκών πάνελ με τους οποίους θα συνεργαστούν για την επίτευξη καλύτερων τιμών. Οι επίσημοι (με φορολογική δήλωση) επαγγελματίες αγρότες που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ξεκινούν από την Ενωσή τους. Ηδη, από την αρχή της εβδομάδας οι Ενώσεις δέχονται αιτήματα και ήδη έχουν υποβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα 2.500 αιτήσεις!

Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η μαζική στροφή των αγροτών στα φωτοβολταϊκά και η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, ενώ είναι φανερό ότι οι επιδοτήσεις της παραγωγής ρεύματος από τα πάνελ δεν θα διαρκέσουν επ΄ άπειρον, και επομένως πολλοί κινδυνεύουν να μείνουν με επένδυση χωρίς απόσβεση.

Οι Ενώσεις χειρίζονται επίσης και το σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, οπότε έχουν γνώση για το ποιος είναι επαγγελματίας αγρότης και ποιο αγροτεμάχιο πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά. Συντονιστικό και υποστηρικτικό ρόλο θα έχουν οι Ενώσεις και στον τομέα της χρηματοδότησης από τράπεζες, με πρώτη την ΑΤΕ που, μέσω της ΑΤΕ Leasing, έχει εκπονήσει προγράμματα με χρηματοδότηση του 75% του κόστους. Για τους καπνοκαλλιεργητές που πρέπει σταδιακά να ξεριζώσουν την καλλιέργειά τους, μέρος της συμμετοχής τους μπορεί να ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης Καλλιεργειών και να επιδοτηθεί.

Αναμένεται επίσης και η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από την ΥΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη για τις διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και η δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίας Κατερίνας Μπατζελή για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης. Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι ειδικά για το 2010, ως επαγγελματίες αγρότες ορίζονται όσοι έχουν κριθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του ΟΓΑ, ότι ασκούν ως κύρια δραστηριότητα την αγροτική. Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει ότι το εισόδημα από πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ δεν προσμετρείται στο αγροτικό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...