Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι ενισχύσεις των νέων αγροτών χάνονται στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας

TO πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τον πρωτογενή τομέα είναι ασφυκτικό. Οι παραγωγοί μας καθημερινά βλέπουν τα προϊόντα που με πολύ κόπο παράγουν να παραμένουν αδιάθετα και πολλές φορές απλήρωτα, βλέπουν να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις που τους οφείλονται από πέρσι και πρόπερσι, ενώ ακόμα και σήμερα, δεν ξέρουν εάν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, για να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας και να έχουν ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως κατέδειξε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, δεν «έτρεξε» ούτε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλα εξακολουθούν να παραμένουν στο στάδιο των προκηρύξεων. Δεν μπήκε σε εφαρμογή ούτε ένα Σχέδιο Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η απάντηση όμως του κ. Σκανδαλίδη ήταν τουλάχιστον απογοητευτική! Αν και υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αιτήσεων ενίσχυσης (7.700) για τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», εξαιτίας φυσικά και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορούν να αντεπεξέρθουν.

Αρχικά, συγκροτήθηκε ειδικός πίνακας εν δυνάμει αξιολογητών. Στη συνέχεια προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη. Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για διυπουργική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να ορισθεί νέος κατάλογος αξιολογητών, με γεωτεχνικούς των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Είναι προφανές ότι σε όλο αυτό το διάστημα, οι δικαιούχοι των ενισχύσεων δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ!
Αναρωτιόμαστε εάν αυτός είναι ο κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός για την ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Και επιπλέον, αν πραγματικά πιστεύει ο κ. Σκανδαλίδης ότι με πρακτικές τύπου «από τον Άννα στον Καϊάφα» μπορούν οι αγρότες μας να επιβιώσουν του σκληρού ανταγωνισμού και των αδυσώπητων μέτρων που τους επιβάλλονται.

Τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους ή οικονομία για μικρά κράτη

Το Μουσείο Ελιάς του χωριού Ελαιώνα Σερρών επέλεξε η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών για να πραγματοποιήσει την συμβολική της συζήτηση «Τυροκόμηση για μικρούς κτηνοτρόφους» σχεδόν ταυτόχρονα με την συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα το βράδυ (20/2/2012), με φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιώνα.
Τον ανακαινισμένο  χώρο πολιτισμού, πρώην ελαιοτριβείο, γέμισαν ενδιαφερόμενοι από όλη  την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και μεταξύ τους διακρίναμε: την κα. Στέλλα Βλάχου (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου), τον κ. Γ. Ακριτίδη (Υπεύθυνο του Μουσείου Ελιάς), τον κ. Γεώργιο Βλάχο (Πρόεδρο Συνεταιρισμού), τον κ. Αλέξανδρο Τσάμη (Εκπρόσωπο ΓΕΩΤΕΕ), τον κ. Χρήστο Λαγούδη (Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης), τον κ. Αργύρη Τσαμπάζη (Αγροτική Τράπεζα), τον κ. Σταύρο Δελεφέρη (Αντιπρόεδρο ΕΝΑ Σερρών), τον κ. Παν. Κιρπίτσα (ΔΣ ΕΝΑ Σερρών), τον κ. Ηλία Βλάχο, τον κ. Νίκο Κάντιο, τον κ. Δημήτρη Κάντιο και πολλούς ακόμη από Σέρρες, Ελαιώνα, Κουβούκλιο, Νιγρίτα, Άγκιστρο, Ορεινή, Πεπονιά, Άγιο Πνεύμα, Νέο Σούλι, Ηράκλεια, Νέο Σκοπό, Θολό, Πενθελινό & Νέα Πέτρα.
Μετά το καλωσόρισμα  από τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Παναγιώτη  Γκιοργκίνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην σταθερή έντονη δραστηριοποίηση  των οργανωμένων Νέων Αγροτών, που αποδεικνύεται και από τις 182 δημόσιες εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα από την ΠΕΝΑ, από τις οποίες τις 29 τις οργάνωσε (13) ή στις οποίες συμμετείχε (άλλες 16) η ΕΝΑ Σερρών.
Ο Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΕΝΑ κ. Δ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε τόσο στο Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ-2012, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή του συνεργατισμού στην ισχυροποίηση της κοινωνίας για την αντιμετώπιση κρίσεων, όσο και την μοναδική δυνατότητα παρέμβασης των πολιτών, μέσω των Ευρωβουλευτών στην διαμόρφωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014-2020, αλλά και στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ να συνθέσει την πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020.
Ο κ. Δημήτριος  Ρουκάς παρουσίασε τις νόμιμες δυνατότητες  οικογενειακής τυροκόμησης κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά. Έτσι διατηρώντας τις ανάγκες κίνησης κάτω από τα 22KW, και τις ανάγκες θερμικού φορτίου μέχρι 50 μονάδες, μπορεί να δημιουργεί ένα πλήρες τυροκομείο για την επεξεργασία 350-1500 λίτρων γάλακτος σε κάθε κύκλο (~3 ώρες) σε χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, με ενδεικτική δαπάνη 50-70.000 € (ένας περισσότερο ψαγμένος μπόρεσε να το κάνει με 37.000€), για την επεξεργασία της δικιάς του αποκλειστικά παραγωγής, με δυνατότητα διάθεσης της από το τυροκομείο, και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την Αγροτική Αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από την Λαϊκή Αγορά.
Μια τεχνική  ευελιξίας μπορεί να είναι ο διαχωρισμός της τυροκόμησης από τον ψυκτικό χώρο. Μια επένδυση, είπε ο κ. Δ. Ρουκάς, αξίζει να γίνει, αν (ακολουθώντας εμπειρικό ορισμό) το συνολικό της κόστος δεν ξεπερνά το ποσόν της αξίας της διπλάσιας ετήσιας παραγωγικής της δυνατότητος. Και η βραδιά γέμισε από καινοτόμες προσεγγίσεις επίλυσης προβλημάτων και αισιοδοξία.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δέσμευση της «Κολιός» για αποπληρωμή του χρέους της προς κτηνοτρόφους

Τη δέσμευση ότι εντός του επόμενου 10ημέρου θα πληρωθούν για τα προϊόντα που παρέδωσαν το Μάιο και τον Ιούνιο και το υπόλοιπο διάστημα θα το εξοφληθούν με 6μηνιαίες επιταγές, εξασφάλισαν από τη διοίκηση της εταιρείας «Κολιός» οι περίπου 100 Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι, που σήμερα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της μονάδας στο Λαγκαδά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας εξηγώντας τους λόγους που καθυστέρησε να αποπληρώσει τους κτηνοτρόφους, επικαλέστηκε τη μη εξόφλησή της από μεγάλο όμιλο σούπερ μάρκετ και από οφειλές που ακόμα δεν έλαβε από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι εάν μέσα στον επόμενο μήνα δεν εξοφληθούν, προτίθενται να κινηθούν νομικά, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη.

Στο μεταξύ, αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλακτοβιομηχανία «Μεβγάλ» στα Κουφάλια, διεκδικώντας καλύτερες τιμές στα προϊόντα των κτηνοτρόφων. Σημειώνεται ότι στην αυριανή κινητοποίηση δεν θα παρευρεθούν κτηνοτρόφοι, αφού η γαλακτοβιομηχανία έχει ήδη ξεκινήσει την αποπληρωμή των οφειλών της προς αυτούς.

Ιωάννινα: Κτηνοτρόφοι και ΜΑΤ ήρθαν στα χέρια [βίντεο]

Στα χέρια παραλίγο να έρθουν κτηνοτρόφοι στα Ιωάννινα με τους άνδρες των ΜΑΤ, όταν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους οι κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να μοιράσουν δωρεάν γάλα στους πολίτες.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...