Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Επέκταση ελέγχων σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων


Ως επιτακτική ανάγκη θεωρεί την επέκταση των ελέγχων στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπογραμμίζοντας ότι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της διαφάνειας. Καλεί, δε, όλα τα κόμματα αλλά και τους αγρότες, να τοποθετηθούν ρητά στο θέμα των ελέγχων των Αγροτικών Οργανώσεων όλων των βαθμίδων, ώστε ο Συνεταιριστικός θεσμός «να παίξει απρόσκοπτα τον αναπτυξιακό του ρόλο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα».

Ειδικότερα, ο κ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τους ελέγχους στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ,ΣΥΔΑΣΕ,ΓΕΣΑΣΕ, αναφέρει πως «μετά και την ολοκλήρωση των ελέγχων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις για την πενταετία 2007-2011 και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που έχει ζητηθεί, παραμένει βαθιά πεποίθησή μου ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να εξακριβωθεί πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ. Γεγονός, που δεν αναιρεί την υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει πού καταλήγει και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες αυτές Οργανώσεις. 'Αλλωστε το έχουν ζητήσει και οι ίδιες εγγράφως».

«Θεωρείται όμως», συνεχίζει, «επιτακτική η ανάγκη επέκτασης των ελέγχων τόσο στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, ακόμη και σε μεμονωμένους αγρότες και τους ελέγχους των ενισχύσεων τους, κάτι που επίσης γίνεται. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι έλεγχοι πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο της διοίκησης και εποπτείας τους και δεν μπορεί να γίνονται ούτε επιλεκτικά, ούτε διαζευκτικά». Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει τα χρήματα να πιάνουν τόπο, καταλήγει ο υπουργός, σημειώνοντας πως «πρέπει να τα αξιοποιούμε σωστά για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Όποτε και όπου αυτό δε θα συμβαίνει, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι υποθέσεις παραπέμπονται στη δικαιοσύνη».

Ηράκλειο: Ανοδική η τιμή του ελαιολάδου, φέτος

Ανοδικά κινείται η τιμή του ελαιολάδου στο Ηράκλειο το τελευταίο διάστημα και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) ανακοίνωσε σήμερα, μετά από συνεδρίαση του ΔΣ της, ότι αγοράζει τοις μετρητοίς προς 2,60 ευρώ το λίτρο το λάδι οξύτητας 0,3 βαθμών.

Ήδη, μέσα σε 20 μέρες, η ΕΑΣΗ προώθησε στις αγορές του εξωτερικού περισσότερους από 300 τόνους ελαιολάδου ενώ την ίδια ώρα η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά και σταδιακά.

Οι φετινές τιμές είναι αυξημένες σε αντίθεση με πέρυσι, όπου η τιμή του προϊόντος είχε πέσει ακόμη και κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...