Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΤΑ: Ζημιές στην παραγωγή από χαλάζι και πλημμύρες

Μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση, οι πλημμύρες που σημειώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας σε όλο σχεδόν τον κάμπο της Άρτας προκάλεσαν και νέα προβλήματα στις καλλιέργειες του νομού και ιδιαίτερα στην ηρτημένη παραγωγή.

Σε συνδυασμό δε και με τη φετινή ακαρπία που υπάρχει στα κύρια προϊόντα του νομού – πορτοκάλια και ελιές – η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο για τους παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι ελπίζουν σε κάποια αποζημίωση.

«Τόσο νερό δεν είχε πέσει ποτέ στην Άρτα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Ευάγγελος Βαγγέλης τονίζοντας ότι από πλευράς της Ένωσης έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση διεκδίκησης αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Ειδιότερα, ν' αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από την χαλαζόπτωση και τις πλημμύρες και ν’ αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ζητά με επιστολή της προς τον ΕΛΓΑ η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμό Άρτας – Φιλιππιάδας.

Την Παρασκευή το πρωί, 26 Νοεμβρίου 2010, η ΕΑΣΑ-Φ με επιστολή της στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεόδωρο Σαρρή γνωστοποιούσε ότι «τις τρεις τελευταίες μέρες έπληξαν ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χαλαζοπτώσεις) διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα του νομού μας. Αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η ηρτημένη παραγωγή στις ελιές, στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια» όπως σημείωνε και ζητούσε την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Πριν προλάβει να στεγνώσει καλά-καλά το μελάνι απ’ αυτή την επιστολή, η Ένωση ετοιμάζεται να στείλει τώρα συμπληρωματική επιστολή στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο μετά τις νέες ζημιές που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από το μεσημέρι της Παρασκευής και ύστερα σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα και οι οποίες θα πρέπει να αποζημιωθούν επίσης.

Η ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε στην Άρτα εκείνη την ημέρα δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα σε καλλιέργειες καθώς και στην κυκλοφορία, τόσο στον πεδινό όσο και στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής. Δρόμοι, αυλές, αποθήκες και σταύλοι πλημμύρισαν, ενώ χαλαζόπτωση και πλημμύρα καταστρέφουν την όποια (μειωμένη) παραγωγή υπάρχει φέτος στα δέντρα και μαζί και τις προσδοκίες των παραγωγών για ένα αξιοπρεπές εισόδημα.
Αναρτήθηκε από epirusgate

Αγρότες, Δάση & Κλιματική Αλλαγή

Κρίτωνας ΑρσένηςΕπίσκεψη Μελέτης οργανώνει ο Ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης, 1-3 Δεκ 2010, στις Βρυξέλλες, για την παρακολούθηση ημερίδας σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για την Προστασία των δασών στην Κλιματική Αλλαγή.

Η Κλιματική Αλλαγή είχε και θα έχει αντίκτυπο και στα δάση. Είναι σκόπιμο να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία ώστε τα ευρωπαϊκά δάση να μπορούν να συνεχίσουν να επιτελούν, υπό μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, όλες τις λειτουργίες τους (παραγωγικές, κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές).

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρ. Επιτροπή έχουν υπογράψει αποφάσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι η αειφόρος διαχείριση των δασών και η πολυλειτουργικότητά τους αποτελούν τη βασική προσέγγιση της δασοκομίας.

Φέτος που είναι το Έτος Βιοποικιλότητας, θα ήταν ενδιαφέρουσα η οπτική, να αντιμετωπισθεί ως κομμάτι της βιοποικιλότητας και η παρουσία των κτηνοτρόφων στα δάση. Φαίνεται ότι η απομάκρυνση των φυσικών «φροντιστών» τους, των αγροτών, κατέστησε τα δάση ποιο ευάλωτα, μέχρι σημείου να μην παρεμβαίνει κανείς όταν καίγονται.

Στα Συστήματα Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΤQΜ) έχει αναγνωρισθεί ότι πετυχαίνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν η ευθύνη και αρμοδιότητα της ποιότητας κατανεμηθεί και «περάσει» στους πρώτους διαχειριστές της, στους εργαζόμενους στην παραγωγή. Είναι διοικητικό παράδοξο η ευθύνη και αρμοδιότητα της φροντίδας τω δασών να μην έχει «περάσει» στους εργαζόμενους μέσα στα δάση, μεταξύ των οποίων και στους κτηνοτρόφους. Εν όσο διαχωρίζεται τεχνητά η ευθύνη σε «καλούς» δασάρχες και «κακούς» κτηνοτρόφους τα προβλήματα με τα δάση θα συνεχίζουν διογκούμενα. Όταν τα τσελιγκάτα είχαν την ευθύνη ολόκληρων περιοχών με δάση, τα δάση ήταν ακμαία και συντηρούντο κανονικά. Από τότε που διαχωρίστηκαν οι ευθύνες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται σχεδόν ως «εχθροί» του δάσους, τα δάση καταπατούνται συνεχώς, τα δάση κοστίζουν πολλά χρήματα για την φροντίδα τους, τα μεσογειακά δάση γίνονται «βόμβες καυσίμων» από την υπερπροστασία, τα δάση καίγονται.

Στην ΕΕ βρίσκεται σήμερα το 5% των δασών του πλανήτη, τα δάση δε της ΕΕ επεκτείνονται συνεχώς τα τελευταία 60 έτη, αν και πρόσφατα με πιο αργούς ρυθμούς. Τα δάση και άλλες δασικές εκτάσεις στην ΕΕ καλύπτουν σήμερα 1550 εκ. στρέμματα και 210 εκ. στρ., αντίστοιχα. Συνολικά καλύπτουν το 42% της χερσαίας επιφάνειας της ΕΕ15. Τα περισσότερα δάση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι υπό συνεχή διαχείριση, έχουν επίσης αυξηθεί από άποψη όγκου ξυλείας και αποθέματος άνθρακα, αφαιρώντας έτσι αποτελεσματικά CO2 από την ατμόσφαιρα.

Η προστασία της βιολογικής ποικιλότητας, η αναψυχή, η παγίδευση του άνθρακα και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ύδατα είναι οι σημαντικότερες μη εμπορικές υπηρεσίες, συνήθως όμως δεν αποδίδουν εκχρηματισμένα, διότι συχνά θεωρούνται δημόσια αγαθά. Στην ημερίδα στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη που οργανώνει ο Ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης, 1-3/12/2010, θα μπορούν να συμβάλλουν στην διαβούλευση για τα Δάση και την Κλιματική Αλλαγή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...