Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αυτοψία: Μανωλάδα, Θήβα, Μέγαρα, Λακόπετρα. Εκατοντάδες απλήρωτοι αλλοδαποί εργάτες

Αυτή την  εβδομάδα η Αυτοψία ανοίγει το θέμα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών, στη χώρα μας, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα.

Μανωλάδα, Θήβα, Μέγαρα, Λακόπετρα. Εκατοντάδες απλήρωτοι αλλοδαποί εργάτες. Πλήθος καταγγελιών για εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων. Δεκάδες πρόχειρα καταλύματα. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Πριν από 20 χρόνια, η αγροτική παραγωγή στηρίχθηκε στους εργάτες Αλβανικής καταγωγής. Στη συνέχεια, αντικαταστάθηκαν από εξαθλιωμένους εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν. Η φθηνή και ανασφάλιστη εργασία ακολουθεί τον νόμο της σιωπής.

Ο Αντώνης Σρόιτερ επισκέπτεται τις περιοχές όπου χιλιάδες αλλοδαποί προσφέρουν την εργασία τους. «Η εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών δεν είναι τωρινό φαινόμενο», καταγγέλλουν οι εργάτες στην κάμερα της εκπομπής και τονίζουν ότι «η Μανωλάδα δεν είναι μία, αλλά πολλές». Όπως λένε χαρακτηριστικά, η πλειοψηφία των αλλοδαπών εργατών γης δουλεύει ανασφάλιστη και ζει σε παράγκες και εγκαταλελειμμένα κτίρια, υπό ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Οι περισσότεροι δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ για 18 και 20 ευρώ. Οι εργοδότες τους, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, τους χρωστάνε από 1.500 έως και 4.000 ευρώ. Όσοι έχουν πράσινη κάρτα προσφεύγουν στα Δικαστήρια, οι υπόλοιποι, υπό τον κίνδυνο της απέλασης, περιμένουν και ελπίζουν ότι θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα πριν απελαθούν.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί δηλώνουν στην κάμερα της εκπομπής ότι λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργάτες τους.

Αυτοψία σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, κάθε Πέμπτη στις 24:00

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία των farmers market στη χώρα μας

Τη δημιουργία αγορών αγροτικών προϊόντων παραγωγών (farmers market) αφορά τροπολογία, που κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από το βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κασσή, στο σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων. Τα farmers market, στα οποία οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή, τα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, από το βήμα της Βουλής το περασμένο Φθινόπωρο.

Η φιλοσοφία των farmers market είναι ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας θα διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα τους στον καταναλωτή. Ήδη στη χώρα μας λειτουργούν πιλοτικά στην Πρέβεζα και στη Δράμα, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσουν σε Ηλεία, Κοζάνη και Χανιά.

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ο κ. Νικόλαος Ιώβης, δήλωσε τα εξής: «ήδη υπάρχει ο χώρος που λειτουργεί η αγορά κάθε Κυριακή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Τα προϊόντα τα πουλάνε οι παραγωγοί σε ανταγωνιστικές τιμές αλλά παράλληλα είναι και καλής ποιότητας. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν εκτός από φρούτα και λαχανικά, ελιές, μέλι, τυποποιημένο ελαιόλαδο, ρύζι κ.α. Μάλιστα επειδή δεν έχουμε παραγωγό που να καλλιεργεί ρύζι στη Δράμα δώσαμε άδεια σε παραγωγό από τις Σέρρες. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει περίπου 60 άδειες σε παραγωγούς για να πουλάνε τα προϊόντα τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτοί που έχουν άδεια μικροπωλητών στις λαϊκές δεν μπορούν να συμμετέχουν στη farmers market. Είναι μια αγορά των παραγωγών. Τα προϊόντα που πουλάνε οι παραγωγοί ελέγχονται μέσα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το αν πράγματι τα καλλιεργούν αλλά και παράλληλα ελέγχονται και οι ποσότητες. Αν κάποιος καλλιεργεί για παράδειγμα 1 στρέμμα με σπανάκι δεν μπορεί να πουλάει δέκα τόνους. Επίσης η υπηρεσία μας κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους υπολειμμάτων για να προστατεύσουμε και τη δημόσια υγεία. Θέλουμε ο καταναλωτής να έχει εμπιστοσύνη σε αυτή την αγορά».

Στην Πρέβεζα δεν υπήρχε λαϊκή και έτσι οι καταναλωτές αγκάλιασαν εύκολα την αγορά των παραγωγών που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2012. Ο κ. Λεωνίδας Ραβανός, πρόεδρος της ΕΝΑ Πρέβεζας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είμαστε οι πρώτοι που λειτούργησαν το farmers market στην Ελλάδα. Ο παραγωγός θα πρέπει να συνυπάρξει με το υγιές εμπόριο όπως γίνεται στη βόρεια Ευρώπη. Μέσα από αυτές τις αγορές για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο ίδιος ο παραγωγός θα καθορίζει τις τιμές των προϊόντων του. Δεν είναι σημαντικό όμως μόνο το ύψος της τιμής ενός προϊόντος αλλά και η ποιότητα. Πάντως η πολιτεία έχει καθυστερήσει να θεσμοθετήσει τη λειτουργία τους. Εμείς διαφωνούμε να γίνονται μόνο κάθε Κυριακή. Θεωρώ ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να αποφασίσει για το ποια ημέρα θα λειτουργήσει. Υπάρχουν προβλήματα για τους ελέγχους μέσα από το ΟΣΔΕ. Για παράδειγμα στα θερμοκήπια δεν είναι υποχρεωτικό οι παραγωγοί να κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Εμείς λέμε να ανοίξει η πύλη και για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Ο κ. Παναγιώτης Αρνίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού που έχει αναλάβει τη δημιουργία της farmers market στην Κοζάνη, δήλωσε τα εξής: «αυτή τη στιγμή συζητάμε για τον χώρο που θα πραγματοποιείται η αγορά. Συνεργαζόμαστε με την ΕΝΑ Κοζάνης για το στήσιμο της αγοράς. Θα πωλούνται όλα τα προϊόντα που παράγει η περιοχή μας (πατάτες, γαλακτομικά κ.α.). Υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Κάθε παραγωγός θα υπογράφει ένα συμφωνητικό, με το οποίο θα δεσμεύεται να πουλάει την παραγωγή του στη farmers market και όχι στην λαϊκή. Από την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια πιλοτικά για να δούμε αν θα το αποδεχτεί η τοπική κοινωνία».

«Εδώ και πολλά χρόνια θέλαμε να ξεχωρίσουμε από τους εμπόρους. Έψαχναν οι αγρότες να βρουν μια θέση στις λαϊκές αγορές και δεν έβρισκαν διότι υπάρχουν κάποιοι που τις ελέγχουν εδώ και χρόνια», λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη δημιουργία της αγοράς αγροτών στην Ηλεία και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος. «Η αγορά αποφασίστηκε τελικά ότι θα γίνεται στον Πύργο. Σε συνεργασία με τον Δήμο προσπαθούμε να βρούμε τον χώρο. Ήδη έχουν εγγραφεί 33 παραγωγοί που θα πουλάνε τα προϊόντα τους μέσα από το συγκεκριμένο δίκτυο. Τα προϊόντα που θα πωλούνται θα προέρχονται από όλους του κλάδους του πρωτογενούς τομέα (γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, ελιές, προϊόντα δάσους κ.α.). Θέλουμε η αγορά να λειτουργεί σαν μια γιορτή, στην οποία θα μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν από κοντά τους παραγωγούς.

Πηγή: skai.gr
Enhanced by Zemanta

O ΣΥΡΙΖΑ για την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες.

Σχετικά με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλου και Σταθάς κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση:
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα 33 άτομα από  την Λιβαδειά και εγγεγραμμένοι  στην «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών  Λιβαδειάς» (Ε.Α.Σ.) κατάφεραν ως αγρότες μέσα σε πέντε χρόνια να εισπράξουν περί τα 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ από το κράτος, ενώ την ίδια στιγμή χρωστούσαν στην εφορία περί τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα  με τα δημοσιεύματα, την έρευνα στα  οικονομικά της Ε.Α.Σ. πραγματοποίησε η ίδια η ΔΟΥ της περιοχής, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια αφότου διαπίστωσε το μεγάλο χρέος που έχει ο συνεταιρισμός, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλο κύκλο εργασιών. Αναλυτικότερα, ο έλεγχος έδειξε ότι ο συνεταιρισμός έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από το 2005 ως το 2010 συνολικά 1.733.683 ευρώ και οφείλει ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες οφειλές στο δημόσιο ύψους 8.035.686 ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-Ευσταθούν τα δημοσιεύματα ότι  οι εν λόγω 33 αγρότες που είναι μέλη της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς έχουν εισπράξει παρανόμως το ποσό του 1.733.683 ευρώ;
-Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων μέσω των αρμόδιων  υπηρεσιών ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, Α.Τ.Ε  κ.α.;
- Ποια μέλη από την προαναφερόμενη Ένωση, αγρότες και διοικητικά μέλη, αλλά και αντιπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Γεωργικών Συνεταιρισμών στην Ένωση, έχουν λάβει αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, από το 2004 μέχρι σήμερα και εάν παρά την αποζημίωση λόγω ζημιών, έχουν δηλώσει πώληση αγροτικών προϊόντων και έχουν λάβει επιστροφή ΦΠΑ, για προϊόντα που ως κατεστραμμένα, αποζημίωσε ο ΕΛΓΑ.



Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Βαγγέλης Αποστόλου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...