Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τα κατάφεραν οι πιστολάδες: Ακυρώθηκαν όλες οι παραγγελίες για φράουλες από το εξωτερικό

«Πάγωσαν» όλες οι εξαγωγές φράουλας στο εξωτερικό καθώς ξέσπασε ένα κύμα ακύρωσης των παραγγελιών μετά το διεθνή σάλο που ξέσπασε από τη δολοφονική απόπειρα που εκδηλώθηκε στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εναντίον 200 εργατών από το Μπαγκλαντές που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται προφυλακισμένοι οι 4 εμπλεκόμενοι στο αιματηρό περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 35 μεταναστών εργατών ο θόρυβος δεν έχει κοπάσει και όπως καταγράφει η ιστοσελίδα patrisnews της Ηλείας οι παραγωγοί φράουλας του νομού βλέπουν να... τινάζεται στον αέρα η φετινή παραγωγή.
Οπως σημειώνεται:

Οι παράνομοι εργάτες της περιοχής δεν «πλησιάζουν» σε θερμοκήπιο φοβούμενοι τη σύλληψη και την απέλαση, ενώ συγκομιδή γίνεται μόνο σε καλλιέργειες που απασχολούνται νόμιμοι εργάτες εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας συνεχίζουν να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις αγροτικές επιχειρήσεις και τα συσκευαστήρια της περιοχής, αναζητώντας εργοδότες που απασχολούν παράνομους και ανασφάλιστους αλλοδαπούς εργάτες.

Οι φράουλες, λόγω της ακύρωσης των παραγγελιών στοιβάζονται στα ψυγεία των δύο Ομάδων Παραγωγών της περιοχής περιμένοντας και πάλι... τα τηλέφωνα να χτυπήσουν και τις νταλίκες να έρθουν να φορτώσουν.

Θα χάσουμε την αγορά του Πάσχα

«Πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση γιατί το πλήγμα για το προϊόν θα είναι μεγάλο αν χάσουμε την αγορά του Πάσχα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Υρμίνη» Φώτης Κυριαζής και συνέχισε: «Τα ψυγεία μας είναι γεμάτα, το προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και πρέπει άμεσα να εξαχθεί. Ωστόσο, έχουμε πολλές παραγγελίες τις τελευταίες μέρες που έχουν ακυρωθεί και προσπαθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στη συγκομιδή του προϊόντος και των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας ο κ. Κυριαζής είπε: «Το απόγευμα της Πέμπτης φεύγουμε για Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια σειρά συναντήσεων και επαφών σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες. Αυτό που ζητάμε, μέχρι να διευθετηθούν οριστικά τα ζητήματα των παράνομων εργατών, είναι μια προσωρινή λύση για να συνεχιστεί η φετινή καλλιέργεια που ολοκληρώνεται σε έναν μήνα».

O ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση ληξιπροθέσμων οφειλών κτηνοπτηνοτροφικών δανείων

Την αντιμετώπιση ληξιπροθέσμων οφειλών κτηνοπτηνοτροφικών δανείωνθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με ερώτηση των βουλευτών του στη Βουλή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

"Η ζωϊκή παραγωγή της χώρας μας  και ιδιαίτερα οι κλάδοι της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας βρίσκονται προ των πυλών του οριστικού αφανισμού και της κατάρρευσης του παραγωγικού τους δυναμικού . Κι αυτό οφείλεται εκτός των άλλων και στην απειλούμενη μεταφορά των ληξιπροθέσμων οφειλών τους από δάνεια που τους έχουν χορηγηθεί και ρυθμιστεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις κατά τόπους ΔΟΥ προς είσπραξη μέσα από το μηχανισμό των δημοσίων εσόδων .
Ήδη εκατοντάδες παραγωγοί έχουν  πάρει σχετικές επιστολές από  τον ειδικό εκκαθαριστή με τις οποίες τους γνωρίζεται ότι εφόσον δεν τακτοποιηθούν μέχρι τη λήξη τους (η πρώτη λήξη ήταν στις 31/03/2013) τότε θα βεβαιωθούν στην αρμόδια Οικονομική Εφορία .
Επειδή 
1) η εκβιαστική αυτή απαίτηση, του εκκαθαριστή της ΑΤΕ σήμερα και των Τραπεζών που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ανάλογα δάνεια αύριο, ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα που θα φέρει τους παραγωγούς μπροστά σε κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων αλλά και σε μια σειρά αρνητικές καταστάσεις και
2) στις 29/03/2013 υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση που αναστέλλει για ένα χρόνο την εξόφληση των δανείων που χορηγήθηκαν το 2009 σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές μονάδες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου .

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να εφαρμόσουν την παραπάνω Υπουργική Απόφαση και στα ληξιπρόθεσμα  δάνεια των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων, που έχουν χορηγηθεί και ρυθμιστεί  με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει και στο χώρο τους η οικονομική κρίση;


Οι ερωτώντες βουλευτές:

Βαγγέλης Αποστόλου

Λίτσα Αμμανατίδου"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...