Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών

«Φρένο» στα φαινόμενα αυξημένης παραβατικότητας, που ταλανίζουν το χώρο των αγροτικών εμπορικών συναλλαγών, επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο ιδρύεται Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών.

Το νομοθέτημα, το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, εισηγήθηκε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, η οποία και αναφέρθηκε στις προβλέψεις του - μεταξύ άλλων - για την ίδρυση και λειτουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και τη θέσπιση της υποχρεωτικής εγγραφής στο Μητρώο όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια ως έμποροι αγροτικών προϊόντων. 
 
«Οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτουν ένα συγκεκριμένο κενό που υπάρχει στο χώρο», τόνισε η κα Αποστολάκη, υπογραμμίζοντας συγχρόνως πως οι αγρότες ήταν απροστάτευτοι έναντι «σε οποιονδήποτε τυχάρπαστο διέθετε ένα μπλοκ επιταγών και επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των παραγωγών να διαθέσουν τα προϊόντα τους».

Εξήγησε επιπροσθέτως πως η θεσμική αυτή παρέμβαση υπήρξε προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης, αλλά και αίτημα των αγροτικών οργανώσεων για την προστασία τους στις οικονομικές τους συναλλαγές.  Όπως σημείωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το σχέδιο νόμου οριοθετεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις, εξισορροπώντας ανάμεσα στην επαγγελματική ελευθερία και την ανάγκη θωράκισης του αγροτικού εισοδήματος.

Η ΝΔ, δια του εισηγητή της Γ. Κασαπίδη, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου μετά την ακρόαση των φορέων, η οποία θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα από την Επιτροπή.  Το ίδιο ανέφεραν και οι Αλ. Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ) και Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ).  Ο Ν. Μωραϊτης (ΚΚΕ) δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει και επεσήμανε ότι το νομοθέτημα δεν λύνει βασικά ζητήματα που απασχολούν την φτωχομεσαία αγροτιά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...