Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΔΗ.ΣΥ. Ηρακλείου: Nέο «χαράτσι» κατά των αγροτών μας

«Ο Τομέας Αγροτικού της ΔΗ.ΣΥ. του νομού Ηρακλείου είναι κάθετα αντίθετος με την τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδίως στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Οικονόμου, με την οποία επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στο νερό άδρευσης. Πρόκειται για ένα νέο «χαράτσι» κατά των αγροτών μας, που οδηγεί στην περαιτέρω αφαίμαξη του πρωτογενή τομέα. Από την πρώτη στιγμή, αναδείξαμε ως ΔΗ.ΣΥ. την πρωτοβουλία του Βουλευτή μας, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, που ζήτησε πρώτος την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας, φέρνοντας μάλιστα το θέμα στη Βουλή. Ακολούθησαν διάφορες δηλώσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ηρακλείου. Μένει αυτά που είπαν χθες να τα τηρήσουν και να γίνουν πράξη.


Επιπλέον, τονίζουμε ότι από τα 18 αιτήματα της ΟΑΣΝΗ, που εδώ και καιρό είναι στα χέρια του Υπουργού, δεν έχει ικανοποιηθεί έως σήμερα ούτε ένα, κάτι που επιβεβαιώνει και η Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Αλήθεια, τι κάνει σήμερα η Διοίκηση της ΟΑΣΝΗ και προπάντων, τι κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τα μεγαλοστελέχη που ελάχιστο διάστημα πριν κατευθύνονταν κατά εκατοντάδες στο λιμάνι του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για πολύ μικρότερης σημασίας ζητήματα;


Αναφορικά με τον περονόσπορο, θεωρούμε κρίσιμο τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης, που στην κυριολεξία έχουν γονατίσει βλέποντας την καλλιέργειά τους κατά τα δύο τρίτα να έχει καταστραφεί. Ο Τομέας Αγροτικού της ΔΗ.ΣΥ. Ηρακλείου υποστηρίζει την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε να δοθούν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή της αμπελοκαλλιέργειας, καθώς ο τομέας έχει προοπτική, ενώ υπάρχει και σχετική μελέτη, που συνέταξε πριν από 3 χρόνια το ΤΕΙ. Το μεν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να πληρώσει την μελέτη, η δε Περιφέρεια να εμπλακεί στην εφαρμογή της.»

Τομέας Αγροτικού της ΔΗ.ΣΥ. Ηρακλείου:
Πρίαμος Ιερωνυμάκης (Συντονιστής)
Γιάννης Φουντουλάκης
Μανούσος Κριαράς
Διονύσης Καψάλης
Γιώργος Γιανναδάκης
Μιχάλης Μανουσάκης
Αριστείδης Χαμαλάκης
Νίκος Ψαρολογάκης

Παραιτήθηκε αγροτοπατέρας από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Παραιτήθηκε από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Ως αιτία της παραίτησης αναφέρει στη επιστολή παραίτησής του προς τον Πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, το οποίο έχουν απορρίψει οι συνεταιριστικές οργανώσεις, και έχει κρίνει αντισυνταγματικό, με γνωμοδότηση του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Αλιβιζάτος.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Νέα δικαιώματα ενιαίας οικονομικής ενίσχυσης σε 40.000 αγρότες

Οριστικοποιείται η κατανομή νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, για το έτος 2010, αφενός από το εθνικό απόθεμα και αφετέρου με βάση το άρθρο 68 του Καν. (ΕΚ) 73/09, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη.
Με βάση αυτήν την απόφαση, η αξία κάθε δικαιώματος καθορίζεται στα 300 ευρώ/εκτάριο, ενώ κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει μέχρι 4 δικαιώματα, ανάλογα με τις διαθέσιμες εκτάσεις του. Από την κατανομή των νέων δικαιωμάτων επωφελούνται περί τους 48.000 δικαιούχοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι νέοι γεωργοί και γεωργοί που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Οι πληρωμές των γεωργών θα πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ κάθε δικαιούχος μπορεί να πληροφορηθεί από τη δικτυακή πύλη του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για τα δικαιώματα, που του κατανεμήθηκαν, αλλά και τα διαφανή κριτήρια, που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Οι Νέοι Αγρότες συζητούν στην Μυτιλήνη

Με πρωτοβουλία  πολιτών-αγροτών της Μυτιλήνης  και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ ετοιμάζεται συνάντηση-συζήτηση Νέων Αγροτών την Παρασκευή, 5 Αυγ 2011. στις 10.30, στο Επιμελητήριο Λέσβου στην Μυτιλήνη, με θέμα «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του αγροτικού κόσμου».
Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (6998282382, Τεχνικός Συνεργάτης της ΠΕΝΑ), ο οποίος θα μεταφέρει πληροφορίες, εμπειρίες  και θέσεις από τις συναντήσεις των νέων αγροτών από όλη την Ελλάδα, ενώ την συνάντηση στην Μυτιλήνη προετοιμάζει ο κ. Αθανάσιος Κόμλος (6976297321).
Πριν μερικές  ημέρες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών σε συνεργασία με την  Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά» με κεντρικό συμπέρασμα ότι «Ο εκσυγχρονισμός & εξορθολογισμός των παραδοσιακών ατμομηχανών της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, η βιομηχανία Τροφίμων, το λιανεμπόριο αλλά και η ενέργεια, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% έως το 2020, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 50 δισ. €, δημιουργώντας 500.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 15 δισ. € και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. €».
Η σημερινή κατάσταση, τόσο η οικονομική όσο  και η παγκόσμια πολιτική δείχνει  ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο  απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων και των πολιτών. Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι μόνο οι αυτάρκεις τοπικές οικονομίες με τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας είναι το μέλλον για τους Νέους Αγρότες. Β. Γιαννόπουλος, 13/5/2011.
Η κα Γ. Δρόσου-Παγίδα, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό στο Ναύπλιο, είπε: «Καθορίστε το αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, Δώστε μας αγροτικά σχολεία για τα παιδιά μας, Βοηθήστε να αποκτήσουν οι επαγγελματίες αγρότες ενιαία φωνή, Καταξιώστε επιτέλους τα αγροτικά επαγγέλματα … » 20/5/2011.
Στις 23/6/2011 η  ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε το αντικείμενο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και τώρα συζητιέται το δημοσιονομικό πλαίσιο που πρότεινε στις 29/6/2011 η Ευρ. Επιτροπή για την ΚΓΠ μέχρι το2020.
Οι Νέοι Αγρότες  ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το μέλλον, διότι προσδοκούν να έχουν προσδόκιμη αγροτική επαγγελματική ζωή για άλλα 20-30 ή/& 40 χρόνια. Οι σημερινές αποφάσεις επηρεάζουν αποφασιστικά τις συνθήκες ζωής τους. Έτσι αξιοποιώντας τις πρόνοιες του νόμου 3147/2003 (άρθρο 20) συστήνουν συνεχώς Ενώσεις Νέων Αγροτών, για να προτείνουν λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν και να είναι σωστοί ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τακτοποιήσουν την οικογενειακή τους κατάσταση, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να είναι επαγγελματίες αγρότες.
Την Παρασκευή, 5/8/2011, στις 10.30, στο Επιμελητήριο Λέσβου (Μυτηλήνη) θα έχουν την ευκαιρία οι Νέες & Νέοι Αγρότες να ανταλλάξουν εμπειρίες και σκέψεις.
Το Σάββατο, 6/8/2011, στις 20.30 στον Δημοτικό Κήπο, μέσα στην 7η Γιορτή Αγροτουρισμού, οργανώνεται συνάντηση, στα πλαίσια της προετοιμασίας του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011), ενώ στις 29/11/2011 στην Θέρμη Θεσσαλονίκης θα συζητηθούν οι προτάσεις προγραμματισμού για το 2012, που είναι το Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, για όλο τον πλανήτη.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...