Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η Γιορτή Ηλειακής Γης από τους Νέους Αγρότες Ηλείας

Whitewater rafting on the Chattooga RiverImage via Wikipedia
Η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας διοργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων 12-15 Αυγ 2010 στην Μουριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια όμορφη έκταση 180 στρεμμάτων, στο χώρο όπου διεξάγεται το Alfios river festival και υπάρχει υποδομή ελεύθερου Camping, εστίασης, χώροι εκδηλώσεων και συναυλιών.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε με όποιο τρόπο επιλέξετε (περίπτερο, υλικό, έντυπα, αφίσες, εθελοντές του δικτύου σας), για την καλλίτερη παρουσίαση των δραστηριοτήτων σας.
Μετά την εξαιρετική επιτυχία του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (3-6/9/2009, Αρχ. Ολυμπία) με οργανωτική ευθύνη της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας, αποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε ετήσιο Φεστιβάλ-Γιορτή Ηλειακής Γης για την αγροτική παραγωγή όλης της Πελοποννήσου με κέντρο την πολύ γνωστή Αρχαία Ολυμπία. Η Πελοπόννησος άλλωστε, παρά τη σημερινή διοικητική δομή, είναι ιστορικά και γεωγραφικά, ενιαία και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.
Εκθεσιακά περίπτερα παραγωγών, παλιά αγροτικά εργαλεία, γευσιγνωσίες, διαγωνισμός μαγειρικής παραδοσιακών συνταγών με ελεύθερη συμμετοχή, πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με μεγάλο γνήσιο λαϊκό πανηγύρι με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες.
Οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι θα έχουν επίσης την δυνατότητα να χαρούν και  να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (rafting, kayak, ποδήλατο του βουνού, τοξοβολία, hydro speed ) καθώς και παλιά παραδοσιακά δρώμενα.
Οι νέοι αγρότες της Ηλείας παρά τις δύσκολες συνθήκες που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές, που επιδεινώνονται με την οικονομική κρίση, διεκδικούν με αισιοδοξία το δικό τους μέλλον βασισμένοι στην αγάπη τους για τη γη και τη φύση, την διασφάλιση της ποιότητας στην παραγωγή, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στο φυσικό περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να δημιουργηθεί Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας, υπηρεσίες, καταστήματα, επαγγέλματα, η στήριξη της επιχειρηματικότητας ώστε να αξιοποιηθούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς της γεωργίας, της μεταποίησης, των εξαγωγών, του οικοτουρισμού, του περιβάλλοντος.
Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι και αρωγοί στην προσπάθεια ώστε η Ολυμπία και Ηλεία να καταστούν η γη της επαγγελίας όπως αξίζει στον τόπο μας. Προωθούμε την έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα διατροφής, και προϊόντων ποιότητας, ενισχύοντας την δημιουργία δικτύων παραγωγών καταναλωτών. Θέλουμε ένα άλλο καταναλωτικό πρότυπο με στροφή στα ντόπια βιολογικά προϊόντα και πράσινη ανάπτυξη με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον. Θέλουμε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους παραγωγούς τους, με σύνθημα «από το χωράφι στο τραπέζι» και την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον πολιτισμό μας και τον τουρισμό.
Άλλωστε η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας μετείχε στο σημαντικό συνέδριο για τον εθελοντισμό-την κοινωνική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη (9-11/7/2010), που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας και το «Έργο Πολιτών».
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Γιορτή Ηλειακής Γης»
11 Αυγ    Χαρά Βέρα
12 Αυγ    Κώστας & Σάκης Κωτσάκης, Ευγενία Βέρα & 10 μελής ορχήστρα
13 Αυγ    Παραδοσιακά τραγούδια με την ορχήστρα του Γιώργου Νταλιάνη
Δράσεις οικολογικές στο Φεστιβάλ «Γιορτή Ηλειακής Γης»
Διαχείριση υδάτινων πόρων, Εναλλακτικές μορφές ενέργειας, Έκθεση βιολογικών προϊόντων, Προβολή ταινιών για το περιβάλλον, την βιολογική γεωργία, την διατροφή, Ημερίδα δημιουργίας βοτανικού κήπου & Δενδροφύτευση.
Enhanced by Zemanta

Γιορτή Ηλειακής Γης, Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ, Γιορτές αγροτουρισμού, Γιορτές τοπικές

Άγιος Γόρδιος. Ηλιοβασίλεμα στην παραλίαImage via Wikipedia
Κάθε χρόνο με ενδιαφέρον παρακολουθούμε να αυξάνονται συνεχώς οι τοπικές γιορτές που με διάφορα ονόματα προβάλουν τις τοπικές ομορφιές (φυσικές και  πολιτιστικές), την τοπική παραγωγή και τις τοπικές υπηρεσίες της περιοχής τους.
Επήγαμε ή ακούσαμε τις: AGRO Quality Foods (29/4/2010, Τεχνόπολις Αθηνών), 3η AGRO Tourism (14/5/2010, Κασσάνδρα Χαλκιδικής), Φεστιβάλ Γεύσεων (29/5/2010, Καρβάλη Καβάλας), Φάβα της Γριάς (19/6/2010, Σαντορίνη, Κυκλάδων), Τοπικά προϊόντα (23/6/2010, Ζάππειο Αθηνών), το Συνέδριο «Νέο Αγρότες & Πολιτισμός» (27/6/2010, Νέα Κίος Αργολίδας), 10ο Οικολογικό Φεστιβάλ (4/7/2010, Κερκίνη Σερρών) και θα πάμε ή θέλουμε να πάμε στην 6η Γιορτή Αγροτουρισμού (30/7/2010, Χίος), στην Γιορτή Ελιάς (6/8/2010, Σελλασία Λακωνίας), στην Γιορτή Ηλειακής Γης (11/8/2010, Αρχαία Ολυμπία Ηλείας), στην 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (3/9/2010, Μέγαρα Αττικής), στην Γιορτή Φυστικού (16/9/2010, Αίγινα Πειραιά), μέχρι και στην Διεθνή Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων (2/12/2010, expoAthens, Αθήνα).
Αυτής της μορφής οι τοπικές εκδηλώσεις συνεχώς αυξάνονται από την εποχή των νέων Καποδιστριακών Δήμων, σαν αντίδραση (θετική) ή ακόμα και λόγω της νέας δυναμικής. Και περιμένουμε να αυξηθούν θεαματικά με τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, διότι σε κάθε δράση (όπως είναι οι συγκεντρώσεις) δημιουργείται μια φυσική αντίδραση (τονισμού των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και της παραγωγικής ταυτότητας των «επί μέρους»).
Αν θα μπορούσαμε να τις διαχωρίσουμε με καθαρά αναπτυξιακή προσέγγιση θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τριών ειδών «Γιορτές». Είναι οι «Γιορτές» που εκμεταλλεύονται μια συγκέντρωση καταναλωτών για να πουλήσουν, είναι οι «Γιορτές» που γίνονται για να επιταχυνθούν επιχειρηματικές ανταλλαγές και βέβαια είναι οι «Γιορτές» που γίνονται αυτόνομα για να προβάλλουν την ταυτότητα της περιοχής, τα προϊόντα (τρόφιμα και τεχνήματα) και τις υπηρεσίες προσελκύοντας τόσο επισκέπτες αλλά και ενισχύοντας την θέληση για τοπική δράση & ανάπτυξη, καθώς και για ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού.
Τώρα το καλοκαίρι γίνονται αρκετές Γιορτές, οι περισσότερες εκμεταλλεύονται την μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών σε μια περιοχή, αντιστρατεύονται ευθέως και ανταγωνίζονται τους τοπικούς εμπόρους-επιχειρηματίες, νοθεύουν την υγιή αγορά, «τάχα» για να προβάλλουν την τοπική ταυτότητα, και τελικά καταλήγουν, όχι λίγες φορές, να είναι γεμάτες με «μπιχλιμπίδια» αγνώστου προέλευσης, πάντως όχι τοπικής, που προσφέρουν «χώρο» σε περιστασιακούς εμπόρους, μερικές φορές και από άλλες περιοχές, εις βάρος των τοπικών επαγγελματιών.
Μια Γιορτή Αγροτουρισμού, Γιορτή Γης, Γιορτή Τοπική, θα έπρεπε να έχει μόνο τοπικά φημισμένα αγροτικά προϊόντα (τρόφιμα & τεχνήματα) από την ίδια περιοχή και από τους ίδιους τους παραγωγούς-κατοίκους της περιοχής, μαζί με την προβολή των τοπικών υπηρεσιών με έντονα τα τοπικά χαρακτηριστικά της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής.
Θα έπρεπε να εμπλέκει όλους ανεξαιρέτως τους τοπικούς οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες, όπως: Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Επαγγελματοβιοτεχνών, Αγροτικοί Σύλλογοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τοπικά Δίκτυα, Τοπικά Σύμφωνα, Σύλλογοι ξενοδόχων ή/& εστιατόρων, Ενώσεις Πολιτών, Αθλητικοί Σύλλογοι, Τοπικά Συμβούλια, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Συνεταιρισμοί και κάθε άλλη συλλογική δομή πολιτών.
Θα έπρεπε να σχεδιάζεται εκτός περιόδων αιχμής, τόσο για να επιμηκύνει την περίοδο επισκέψεων, όσο και για να μην δρα ανταγωνιστικά για τους τοπικούς επαγγελματίες, που επενδύουν και περιμένουν όλο τον χρόνο για τις συγκεκριμένες περιόδους αιχμής.
Και αν συνδυάζονται με καλλιτεχνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις θα έπρεπε να έχουν μόνο τοπικούς καλλιτέχνες και τοπικά ακούσματα και μουσικές.
Τυπικά σωστή διοργάνωση είναι η 2η Γιορτή ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ (ΑγρΟραμα) και ενδιαφέρουσα αξιόλογη προσπάθεια είναι η 1η Γιορτή Ηλειακής Γης, που οργανώνεται από την Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην ιδέα και την επιτυχία των κατοίκων της Αρχαίας Επιδαύρου να διοργανώσουν την μουσική εκδήλωση «Τα παιδιά … για την Επίδαυρο» (18/7/2010) από τα παιδιά της περιοχής, που ζουν και βιώνουν τα αρχαία μνημεία, στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου ένα κομμάτι του προγράμματος αναφέρεται στο «Όταν μου λες ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ θα βγαίνω …».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Οι Νέοι Αγρότες Σερρών και η κα Κ. Μπατζελή

Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών παρουσίασε στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Κ. Μπατζελή, ένα σύνολο ερωτημάτων, που μοίρασε και στους συμμετέχοντες αλλά και στα ΜΜΕ. Οι Νέοι Αγρότες συμμετέχουν σε όλα τα θέματα των Αγροτών, αλλά εξειδικεύονται, ως αποκλειστικοί θεσμικοί εκπρόσωποι, σε θέματα των Νέων Αγροτών.
Ανάμεσα στα γραπτά ερωτήματα που ετέθησαν επισημάνθηκαν οι αντίστοιχες συνοπτικά απαντήσεις:
1.Πότε θα έρθουν για υπογραφή οι συμβάσεις Νέων Αγροτών? Σε λίγες εβδομάδες θα έρθουν οι νέες συμβάσεις για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών στην Περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας,
2.Τι προτεραιότητα έχουν οι Νέοι Αγρότες στα Σχέδια Βελτίωσης από τους άλλους αγρότες? Οι Νέοι Αγρότες (18 έως 40 ετών) θα έχουν προτεραιότητα στα Σχέδια Βελτίωσης.
3.Ποια προτεραιότητα έχουν στα Φωτοβολταϊκά οι Νέοι Αγρότες? Στα φωτοβολταϊκά δεν έχουν ειδική προτεραιότητα οι Νέοι Αγρότες, αλλά όλοι οι Αγρότες έχουν ειδική περίοδο αιτήσεων που προηγούνται έναντι όλων των άλλων ενδιαφερομένων.
4.Υπάρχει πλαφόν στην κατανομή από το Εθνικό Απόθεμα στους Νέους Αγρότες? Και εφόσον γίνει αυτό έρχεται στην ίδια κατάσταση με τους άλλους? Ναι, Υπάρχει πλαφόν. Θα μοιραστεί ανάλογα με το συνολικό διαθέσιμο και τους τρόπους διάθεσής του.
5.Θα γίνει μείωση στο μισό στην υποχρέωση των Νέων Γεωργών, ανάλογη με την μείωση στο πριμ της πρώτης εγκατάστασης? Όχι, δεν προβλέπεται κάποια μείωση του 10ετούς χρόνου δέσμευσης.
6.Ποια διευκόλυνση θα έχουν οι Νέοι Αγρότες στα Ασφάλιστρα του ΟΓΑ? Δεν έχει ληφθεί κάποια ειδική πρόνοια στην Κυβέρνηση, μπορεί να ερευνηθεί.
7.Υπάρχει δυνατότητα Άτοκου Δανείου από ΑΤΕ για την υλοποίηση του Προγράμματος Νέων Γεωργών? Ναι, θα υπάρχει δυνατότητα άτοκου δανείου από ΑΤΕ. Είναι το σχεδιαζόμενο Αγροτικό ΤΕΜΠΕ, που προβλέφθηκε στην αναμόρφωση του προγράμματος Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013.
Στην συνάντηση με τους αγρότες των Σερρών, η οποία διήρκεσε περίπου 4 ώρες στην Νιγρίτα, και ήδη έχουν γραφεί πολλά, από την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών μετείχαν ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης (πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Στέργιος Αποστολάκης (Αντιπρόεδρος), ο κ. Αλέξανδρος Γιαννιώτης (Ειδ. Γραμματέας) και ο κ. Γεώργιος Μαρθάρης (Μέλος ΕΝΑ Σερρών). Επίσης επισημαίνεται η παρουσία των: κ. Σ. Φωτιάδη (Νομάρχη Σερρών), Χ. Ανεσιάδη (Αντινομάρχη), των βουλευτών Α. Καρυπίδη, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Σ. Κουτμερίδη, Η. Πολατίδη, Μ. Τζελέπη, Φορέων Αγροτών ΟΑΣ, ΟΔΑΣ, Αδέσμευτοι Σύλλογοι Ν. Σερρών, Ομάδα Τοματοπαραγωγών, Ομάδα Καπνοπαραγωγών και περίπου 300 ακόμα συμμετέχοντες αγρότες και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Τοπ. Αυτοδιοίκησης.
Οι Νέοι Αγρότες Σερρών συναντώνται ακόμα και τώρα το καλοκαίρι, με την ένταση των αγροτικών εργασιών τους, τις Δευτέρες τα βράδια στα γραφεία, που τους έχει παραχωρήσει ο Δήμος Στρυμώνα, στην Μεσοκώμη, τόσο για να ενημερώνονται για την «βροχή» των νομοσχεδίων για αγροτικά θέματα, όσο και για την προεργασία θεμάτων για την Πανελλήνια Ένωση  Νέων Αγροτών, όπως το Μητρώο Αγροτών, ο Αγροτουρισμός, η προσέλκυση Νέων Αγροτών επαγγελματιών, τα Φωτοβολταϊκά κλπ, όσο και για τα εξειδικευμένα θέματα των Νέων Αγροτών Σερρών. Παράλληλα προετοιμάζονται συναντήσεις-συζητήσεις σε θέματα όπως: Νέοι Αγρότες & Τεχνολογία, Νέοι Αγρότες & Αγορές, ενώ έχει καθορισθεί από τώρα η Γενική Συνέλευση (29/11/2010) των Νέων Αγροτών Σερρών για την επιλογή στρατηγικών και διαδικασιών για τους στόχους της επόμενης τριετίας.
Όλοι οι Αγρότες υφίστανται μια σχεδόν συντονισμένη απαξίωση, οι Νέοι γενικά θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα τα χρόνια που έρχονται, και οι Νέοι Αγρότες αντιμετωπίζουν, μαζί με όλα τα προβλήματα των Αγροτών, και επιπλέον προβλήματα στο στήσιμο της επιχείρησής τους, στο κτίσιμο του σπιτιού τους, στην εξεύρεση συντρόφου, στην ανάπτυξη της οικογένειάς τους, στο μεγάλωνα των παιδιών τους και στην μόρφωσή τους, μέσα σε μια όλο και ποιο ανταγωνιστική κοινωνία και σε μια παράξενη οικονομική συγκυρία, που φαίνεται να μεταφέρει συνεχώς τις «αρρυθμίες» της στους αγρότες.

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, Η «6η ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» ΣΤΗ ΧΙΟ

Το 
πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή 
αυτής της εικόνας.
Για έκτη συνεχή χρονιά, διοργανώνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου η «Γιορτή Αγροτουρισμού» ένα Πανόραμα γεύσεων και Πολιτισμού στο Δημοτικό Κήπο της Χίου, από τις 30 Ιουλίου έως  τις  3 Αυγούστου 2010. Τα εγκαίνια της «Γιορτής Αγροτουρισμού θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 30 Ιουλίου στις 8 μ.μ, από την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Αικατερίνη Μπατζελή, παρουσία του Γ. Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Χαλκιώτη και τον πρόεδρο της Ε.Ν.Α.Ε. κ. Δημήτρη Δράκο.
      Πρόκειται για μια υπαίθρια Έκθεση, ένα θεματικό πάρκο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και αγοράσει τοπικά προϊόντα, χιώτικες γεύσεις και να θαυμάσει τις δημιουργίες Χιωτών καλλιτεχνών αλλά και φιλοξενούμενων – συμμετεχόντων Νομαρχιών, παραγωγών και δημιουργών απ’ όλη την Ελλάδα.
      Η Έκθεση παράλληλα πλαισιώνεται από  πλήθος εκδηλώσεων με μουσική, χορό, θεατρικές  παραστάσεις, δρώμενα, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων και θεμάτων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, καραγκιόζη, γαστρονομικά αφιερώματα, εργαστήρια και βραδιές αφιερωμένες στην ναυτοσύνη των νησιών μας.
      Φέτος, οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στο προσκοπικό έργο, εργαστήρια για την ιστορία και χρήση του χαρτιού, εργαστήρια κοσμήματος και  μουσικών οργάνων, θεατρικά παιχνίδια, γευσιγνωστικές βραδιές με θέμα το μέλι, μουσικομαγειρέματα με τον Ευθύμη Μπλέτσα και την «Κουζίνα της Μαμάς», παρουσίαση βιβλίου του κ. Κώστα Στοφόρου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «Κριτική», αφιέρωμα στις αφροδισιακές ιδιότητες της μαστίχας με τον Δρα Θάνο Ασκητή και τον Δρα Θωμά Σαββίδη με την συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καθώς και χορευτικές μουσικές βραδιές με την Μελίνα Κανά, το γνωστό φωνητικό σύνολο «Εν φωναίς» με το Λάκη Χαλκιά, τις αδερφές Βουγιουκλή, καθώς και ντόπιους και φιλοξενούμενους καλλιτέχνες.

Δεν επαναπαύονται οι κτηνοτρόφοι

Να ξεκαθαρίσουν οριστικά τη θέση τους κυβέρνηση και ΑΤΕ για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ, ζητούν οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι
Σε εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε τυχόν αρνητικό ενδεχόμενο προκύψει στο άμεσο μέλλον σχετικά με την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, κάλεσαν τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους, τα στελέχη του Συντονιστικού των Κτηνοτρόφων, που συνεδρίασαν χθες το πρωί, κάνοντας και μία αποτίμηση των κινητοποιήσεων και των δράσεων των προηγούμενων ημερών.Λίγο πριν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό Ιωαννίνων συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ και τις προθέσεις που έχει η κυβέρνηση, οι κτηνοτρόφοι θέτουν τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους και προετοιμάζονται για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Παράλληλα όμως εκφράζουν και τον έντονο προβληματισμό τους για τη στάση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, που με περίσσια σπουδή, όπως αναφέρουν, έτρεξαν να μεταφέρουν τη θέση της ΑΤΕ, σχετικά με τη μη πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ και ενώ σύσσωμος ο κτηνοτροφικός κόσμος ήταν σε κινητοποιήσεις.Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιχ. Τζίμας «η δέσμευση των Ενώσεων, ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται, είναι ένα μεγάλο φορτίο για τους ίδιους, που σε περίπτωση αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης, θα κληθούν να το επωμισθούν με οποιοδήποτε κόστος.Εμάς δεν μας αποπροσανατολίζουν τέτοιες κινήσεις, αλλά θέλουμε η ΑΤΕ και η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν με τη ΔΩΔΩΝΗ Απευθύνουμε κάλεσμα στον κτηνοτροφικό κόσμο να προετοιμαστεί ώστε να υψώσουμε τη φωνή μας σε όποιο ενδεχόμενο υπάρχει. Είναι δεδομένη η απόφασή μας ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ . Προφανώς υπάρχουν ερωτηματικά που σε μέρες κινητοποιήσεων, οι Ενώσεις ήταν αυτές που μίλησαν εξ ονόματος της ΑΤΕ.Τη δέσμευση ότι δεν πωλείται, θα πρέπει να την κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως δεσμεύθηκε άλλωστε προεκλογικά στα Γιάννινα. Θέλουμε ακόμη από τους Βουλευτές του νομού να δεσμευθούν δημόσια, ότι θα στηρίξουν τις θέσεις μας», σημείωσε ο κ. Τζίμας.Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης τόνισε πως είναι πάγια θέση του κτηνοτροφικού κόσμου, ο χαρακτήρας της ΔΩΔΩΝΗΣ να μείνει ως έχει, για να δίνει τη σιγουριά στους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους, αλλά και προϊόντα ποιότητας στους καταναλωτές.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Οπισθοχώρηση για την τιμή του αγελαδινού γάλακτος

Ανάκληση της απόφασης και επανεξέταση των δεδομένων σε έκτακτο Δ.Σ την ερχόμενη Τρίτη
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ την προσεχή Τρίτη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε η εταιρεία στους αγελαδοτρόφους για την αλλαγή που προτείνει στην συμφωνηθείσα τιμή του αγελαδινού γάλακτος.Η κατάληψη στην οποία προχώρησαν από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι και χθες στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία αρχικά και στις εγκαταστάσεις στη συνέχεια, λειτούργησε ως μοχλός πίεσης και η διοίκηση αναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση.Ο αποκλεισμός των εγκαταστάσεων έλαβε τέλος στις 12.30 το μεσημέρι μετά τη δέσμευση της διοίκησης, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Λ. Κόντου προς τους παραγωγούς, πως επί του παρόντος ανακαλείται η απόφαση και θα συζητηθεί παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτρόφων στο Δ.Σ της Τρίτης.Η ατμόσφαιρα πάντως από το πρωί μύριζε μπαρούτι στις εγκαταστάσεις και κατά την άφιξη του κ. Κόντου στο εργοστάσιο υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του.Αρχικά οι δύο πλευρές συναντήθηκαν με τους παραγωγούς να μην κάνουν βήμα πίσω και να ξεκαθαρίζουν πως το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό.Η διοίκηση ζήτησε εγγράφως τα αιτήματά τους και μία ώρα αργότερα κάλεσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, ανακοινώνοντας τους την ανάκληση της πρότασης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρέμβαση και από τον πρόεδρο της ΕΑΣΙ καθώς και τον εκπρόσωπό της στο Δ.Σ της ΔΩΔΩΝΗΣ Β. Μήτσιο, με την υποσημείωση πως η ΕΑΣΙ αντιτίθεται στην απόφαση που έλαβε για τους αγελαδοτρόφους, η πλειοψηφία.Ο κ. Τζίμας εκ μέρους των κτηνοτρόφων και ο κ. Μπαλτογιάννης εκ μέρους της ΕΑΣΙ ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους που προχώρησαν σε άμεση λύση της κατάληψης, δίνοντας ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη.Ο κ. Μπαλτογιάννης σε δηλώσεις του τόνισε πως ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό, η ΔΩΔΩΝΗ πρέπει να λειτουργεί ομαλά και επανέλαβε πως η θέση της ΕΑΣΙ για το αγελαδινό γάλα κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της πλειοψηφίας.Ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη με ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους παραγωγούς, έδωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχ. Τζίμας.«Φαίνεται ότι πήραν το μήνυμα και αναμένουμε να ανακαλέσουν την απόφαση. Έχουμε μπροστά μας ένα καυτό καλοκαίρι σε μία περίοδο κρίσης για την κτηνοτροφία. Το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τη βιομηχανία και να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας περνά μέσα από την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...