Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ζητούν στήριξη οι αγρότες νομού Ηρακλείου

Τη στήριξη των δημάρχων στο συλλαλητήριο που ετοιμάζουν για τις 4 Νοεμβρίου, ζήτησαν μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία της οργάνωσης στο Ηράκλειο.

Το χαράτσι στα αγροτεμάχια είναι μόνο ένα από τα θέματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι αγρότες και, για το λόγο αυτό, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, τη διάθεση οχημάτων από τους δήμους, τα οποία θα μεταφέρουν κόσμο στο Ηράκλειο την ημέρα του συλλαλητηρίου.

Το "παρών" έδωσαν δήμαρχοι και εκπρόσωποί τους από τους δήμους Ηρακλείου, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου, και Βιάννου.

Πηγή: cretalive.gr

Φόρος από το πρώτο ευρώ για όλους τους αγρότες

Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αγρότες θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων κατά το πρότυπο των επιτηδευματιών.
Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα το Έθνος.

Με το νέο καθεστώς οι γεωργοί θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες και πλέον το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

«Η καλλιεργούμενη γη αποτελεί εργαλείο για την αγροτική δραστηριότητα και όχι φορολογητέα ύλη.»

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναπτύσσοντας στη Βουλή την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, με θέμα: Περικοπές και Καθυστερήσεις στις Πληρωμές των Αγροτών, στάθηκε ιδιαίτερα στη φορολόγηση της αγροτικής γης:

«Απαντήστε μας κε. Υπουργέ γιατί την ίδια στιγμή που αναγνωρίζεται από όλους ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης έρχεστε με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 να προκαλέσετε μια ακόμη επιβάρυνση, εξοντωτική για το χώρο.

Το τελικό σχέδιο που δώσατε για διαβούλευση επιβαρύνει τα αγροτεμάχια  φορολογικά με συντελεστές που ξεκινούν από 1,5 ευρώ το στρέμμα και κλιμακώνεται ανάλογα με τη θέση και τη καλλιέργεια σε διψήφια νούμερα.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα  και απευθύνεται σε ένα κόσμο  που η πλειοψηφία του έχει εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Αν δε προστεθεί  και στην ετήσια επιβάρυνση των ασφαλισμένων αγροτών και συνταξιούχων καθώς  και στην αντίστοιχη εξαιτίας της  μείωσης της επιστροφής ΦΠΑ και  του ΕΦΚ πετρελαίου τότε η συνολική επιβάρυνση για το 2014 δε θα είναι  μακριά από τα 2 δις ευρώ, δηλαδή από τα 2/3 των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων.

Δεν είμαστε  κατά της φορολόγησης των αγροτών. Οφείλουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι  πολίτες, ανάλογα με τη φορολογική τους δυνανότητα να συνεισφέρουν

Το ζήτημα είναι  αν έχουν τέτοια δυνατότητα.

Για μας η  αγροτική γη αποτελεί εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας κι ως τέτοιο δεν μπορεί να φορολογηθεί ως περιουσιακό στοιχείο, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλο το κύκλωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.».

Η ΔΗΜΑΡ για τη φορολογία στον αγροτικό τομέα

Ανακοίνωση  του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής  της ΔΗΜΑΡ για τα θέματα φορολογίας στον αγροτικό τομέα 

ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

Στη νέα προγραμματική  συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αναφέρεται ως βασικός πυλώνας του  νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου. Για να αποτελέσει όμως πυλώνα ανάπτυξης χρειάζονται μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ακόμη και για ζητήματα όπως της μείωσης ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια που υπήρχε στην προγραμματική συμφωνία του 2012 και αποτέλεσε δέσμευση και του Πρωθυπουργού τον Φεβρουάριο του 2013, πλέον στην νέα συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι "μείωση του ΦΠΑ θα ακολουθήσει και σε όλες τις άλλες τις κατηγορίες, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση" δηλαδή μετατίθεται πλέον αόριστα για το μέλλον. Συνεχίζει δηλαδή η χώρα μας να έχει το υψηλότερο ΦΠΑ από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Στρεβλώσεις στην φορολογία αγροτεμαχίων

Ταυτόχρονα το προσχέδιο  για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που  δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει σημαντικές στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Αντίθετα είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο ότι στα μεταλλεία-λατομεία ο συντελεστής χρήσης είναι κατά πολύ μικρότερος. Όλα αυτά ενώ στην προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια.
Η αγροτική ανάπτυξη, η  παραγωγική ανασυγκρότηση και η  μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορούν  να έλθουν με ωραία λόγια, απαιτούνται  άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...