Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών: Η Υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Την Τετάρτη, 12 Ιουν 2013, στις 11.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Σερρών, η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών προσκαλεί όλους για συζήτηση στο θέμα «Υποστήριξη Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», στα πλαίσια του έργου farms Up.

Η συζήτηση αποτελεί την  τρίτη πανελληνίως διοργάνωση για  την αγροτική επιχειρηματικότητα, μετά την συζήτηση στην Αλίαρτο Βοιωτίας (17/5/2013) για την αγροτική εκπαίδευση και μετά την συζήτηση στην Κονταριώτισα Πιερίας (10/6/2013) για την αγροτική έρευνα. Τα εργαστήρια του έργου farms Up θα ολοκληρωθούν στην Σκάλα Λακωνίας (5/7/2013) για το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων.

Το έργο farms Up είναι κομμάτι της Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους έλληνες αγρότες που συντονίζει η ΜΙΛΗΤΟΣ, σε συνεργασία με την με την Copa-Cogeca, το Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης και την MSCOMM, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, συνεργάτη της ΑΓΡΟΡΑΜΑ, κ Δημ. Μιχαηλίδη, ενώ δραστήριες Ενώσεις Νέων Αγροτών, όπως η ΕΝΑ Βοιωτίας, η ΕΝΑ Πιερίας, η ΕΝΑ Σερρών και η ΕΝΑ Λακωνίας αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για προώθηση των θεμάτων που απασχολούν κυρίως τους Νέους Αγρότες και το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Με το 65% των αγροτών  να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από 55 ετών, που σημαίνει ότι σε λιγότερο από 10 χρόνια το 65% των σημερινών ηλικιωμένων αγροτών θα έχουν αποστασιοποιηθεί από τις έντονες δραστηριότητες των αγροτικών επαγγελμάτων, είναι επιβεβλημένη η εξασφάλιση της υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και μάλιστα από τους σημερινούς Νέους Αγρότες, χωρίς εναγκαλισμούς με τα μέχρι σήμερα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Όλες οι μορφές επιχειρηματικότητας έχουν κάποια υποστήριξη, συνήθως με την μορφή  Επιμελητηρίων, για να βοηθήσουν  στην δικτύωση, να βρουν συνεργάτες, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, να μεταφέρουν τεχνογνωσία, να συμμετέχουν σε εκθέσεις, να βρουν συνέδρια κατάλληλα για αγρότες, να υποδεχθούν αποστολές αγροτών από άλλες περιοχές και από άλλα κράτη, να οργανώσουν αποστολές σε άλλες αγροτικές περιοχές και σε συμπληρωματικούς με τα αγροτικά επαγγέλματα χώρους, να χρηματοδοτήσουν την αγροτική έρευνα και να αξιολογήσουν τις υπάρχουσες γνώσεις, να συμμετέχουν στην προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και πολλές άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες που στερούνται σήμερα συστηματικά οι επαγγελματίες αγρότες, που ασχολούνται μόνο με τον αγροτικό τομέα.

Αν ο φυσικός  χώρος των επιχειρηματιών είναι  τα τοπικά επιμελητήρια, τότε οι επαγγελματίες  αγρότες θα έπρεπε να μπορούν να είναι πλήρη μέλη των τοπικών Επιμελητηρίων ή οι αγρότες και οι συναφείς επαγγελματίες θα πρέπει να συστήσουν τοπικά αυτοτελή ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες γειτονικές ή/& ευρωπαϊκές χώρες.

Την Τετάρτη, 12 Ιουν 2013, στις 11.00, στην πρώην Νομαρχία Σερρών η συζήτηση για την «Υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», στα πλαίσια του έργου farms Up, θα δρομολογήσει θετικές προοπτικές στον αγροτικό τομέα.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Χαλάζι σαν φουντούκι έπληξε Λάρισα, Αρκαδία

Ο άστατος καιρός του Ιουνίου προκαλεί πολλά προβλήματα στην αγροπτική παραγωγή, καθώς στη Λάρισα και στην Αρκαδία σημειώθηκαν καταστροφικές χαλαζοπτώσεις.

Στα Δένδρα Τυρνάβου, έπειτα από έντονη καταιγίδα και χαλαζόπτωση επί ένα τέταρτο της ώρας, υπέστησαν ζημιές εκατοντάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή «Ποτάμια».

Το χαλάζι είχε μέγεθος φουντουκιού και κυριολεκτικά η περιοχή ντύθηκε στα άσπρα. Καταστράφηκαν περιβόλια με ροδάκινα, αχλάδια και βερίκοκα, τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή. Μάλιστα πολλοί αγρότες είχαν ήδη προβεί σε συμφωνίες με εμπόρους για την πώλησή τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Δένδρων Χρήστος Τασιούλας ζήτησε από τον ΕΛΓΑ άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες με δίκαιες αποζημιώσεις.

Παρόμοιο φαινόμενο σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αρκαδία και συγκεκριμένα σε περιοχές του οροπεδίου της Μαντίνειας. Η χαλαζόπτωση, που κράτησε 20 λεπτά, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες (κερασιές, μηλιές, αχλαδιές και βυσσινιές).

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και ζητούν ο ΕΛΓΑ να στείλει κλιμάκια υπαλλήλων για να κάνουν εκτιμήσεις των ζημιών, προκειμένου να μπορέσουν κατόπιν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Β.Αποστόλου: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμπαίζει τους Αγρότες»

ΔΗΛΩΣΗ Του Β.Αποστόλου, βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και  συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων της Κ.Ο.:

Το  τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά που μας κάνουν να διερωτόμαστε εάν το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διοικείται και από ποιόν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΟΣΔΕ

Σε ερώτημα που απευθύναμε προς τον Υπουργό, μετά από πληθώρα  καταγγελιών σε όλη την επικράτεια για την απαίτηση των ΕΑΣ καταβολής  εισφοράς από τους παραγωγούς, προκειμένου  να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ζητούσαμε να μας εξηγήσει πως νομιμοποιούνται οι ΕΑΣ να απαιτούν διάφορα χρηματικά ποσά για μία υποχρέωσή τους που ήδη έχουν πληρωθεί.

Απατώντας το Υπουργείο με ανακοίνωση του αρμόδιου Αν. Υπουργού δήλωσε «ότι δεν πρέπει να πληρώνουν  οι αγρότες στις ΕΑΣ αυτά που ήδη  έχουν πληρωθεί από το δημόσιο». Μολαταύτα όχι μόνο δεν επιστράφηκαν τα αδικαιολογήτως εισπραχθέντα αλλά καμία από τις ΕΑΣ δεν συμμορφώθηκε, συνεχίζοντας να χρεώνουν τους παραγωγούς για την υποβολή των δηλώσεων, πρακτικά αδιαφορώντας για τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Εδώ και καιρό έχουμε αναδείξει, με ερωτήσεις και ανακοινώσεις, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, λόγω του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων από την προσπάθεια του ΥπΑΑΤ  να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία  με την κοινοτική νομοθεσία.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει πάρει  ξεκάθαρη θέση για το θέμα, παρόλο που  έχουν αρχίσει να υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην γνωρίζουν εάν θα λάβουν τελικά τις ενισχύσεις. Αντί του Υπουργού, δηλώσεις φέρονται να έχουν γίνει από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για «τακτοποίηση του θέματος». Το ερώτημα βέβαια που δημιουργείται είναι για το ποιός αποφασίζει και ποιός παίζει το ρόλο του «λαγού».

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ  ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ  ΓΗΣ

Ερωτώμενος  ο κ. Υπουργός σχετικά με τη φορολόγηση της καλλιεργούμενης αγροτικής γης δήλωνε ότι θα εξαιρεθεί από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Διαψεύστηκε όμως από τον Υπουργό Οικονομικών  ο οποίος συμπεριέλαβε στον ενιαίο φόρο και την καλλιεργούμενη αγροτική γη. Διερωτόμαστε επομένως, δεν ήξερε  ο κ. Υπουργός τι έλεγε διότι δεν  είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις  του Υπουργείου Οικονομικών ή  γνώριζε και επέλεξε να παραπληροφορήσει προκειμένου να αποτρέψει τις αντιδράσεις.

Κάθε  μέρα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο  ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων δεν είναι σε θέση να καθορίσει και να εφαρμόσει  μία ενιαία και υπεύθυνη αγροτική πολιτική, που στόχο θα έχει να ενισχύσει τον αγροτικό χώρο προκειμένου να επιτευχθεί η επάρκεια σε αγροτικά προϊόντα και να ικανοποιηθεί η ζήτηση για εξαγωγές. Από την ανεπάρκεια αυτή της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ βρίσκουν την ευκαιρία διάφοροι και εκμεταλλεύονται τον μόχθο του παραγωγού για πολιτικά ή και οικονομικά οφέλη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...