Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Προτεραιότητα για Δυτική Ελλάδα η προστασία της κορινθιακής σταφίδας

Προτεραιότητα αποτελεί για την αγροτική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η προστασία της αμπελοκαλλιέργειας και της κορινθιακής σταφίδας και κυρίως των παραγωγών της, καθώς και η εξεύρεση λύσεων ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται, αλλά και να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος και ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος Συμβουλίου Αγροτικής Διονύσιος Μαυρόγιαννης, με τους Γεράσιμο Καλλιμώρο πρόεδρο της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.- Α.Σ.Ε.), Αθανάσιο Σωτηρόπουλο πρόεδρο της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας - «Πατραϊκή», Μίλτο Σταυρόπουλο γενικό διευθυντή της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών, συζήτησαν ζητήματα τα οποία αφορούν την καλλιέργειά της αλλά και την πορεία της σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Αγγελόπουλος, θα ζητηθεί με επιστολή του ίδιου του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στον αρμόδιο υπουργό, η ένταξη της αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, ενώ θα τεθεί ζήτημα όσον αφορά την επανένταξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας στη βιολογική γεωργία.

Επιπλέον συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται στην οινοποίηση λόγω διπλής και τριπλής χρήσης στα σταφύλια (σουλτανίνα), ενώ τονίστηκε ότι θα πρέπει να τεθεί ανώτερο στρεμματικό όριο στο πρόγραμμα της αναμπέλωσης, ώστε ακόμη περισσότερη αμπελοκαλλιεργητές να προχωρήσουν σε φύτευση. Τέλος, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, θα ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να γίνει αίτημα προς όλα τα φυτώρια σε ολόκληρη τη χώρα για να γίνει καταγραφή φυτών και να δημιουργηθεί ειδική λίστα στην οποία να καταχωρίζονται αυτοί στους οποίους διατέθηκαν τα φυτά και αν οι συγκεκριμένοι διέθεταν ειδική άδεια. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Χρήστος Ποταμιάς διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Σταύρος Βέρρας προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

eleftheriaonline.gr

Εισαγγελική έρευνα για επικίνδυνο φυτοφάρμακο που ...κιτρινίζει τις μπανάνες

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά τις καταγγελίες ότι στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιείται από επιτήδειους επικίνδυνο φυτοφάρμακο για να ωριμάζουν γρήγορα οι μπανάνες.

Την προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας μετά την κοινοποίηση του προστίμου που επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης στα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις σχετικά με την ύπαρξη απαγορευμένου φυτοφαρμάκου που ανιχνεύτηκε στα προϊόντα που ελέγχθηκαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει από άλλους χονδρεμπόρους καταγγελίες για «την ύπαρξη ωριμαντήριου μπανανών στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιεί άκρως επικίνδυνα χημικά στοιχεία για να επιταχύνει την ωρίμανση των προϊόντων».

Αποστόλου: Ο Υπουργός ΑΑΤ χαρίζει τα λεφτά σε ΠΑΣΕΓΕΣ Neuropublic

ΣΧΟΛΙΟ του Β. Αποστόλου, βουλευτή Εύβοιας και συντονιστή θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με αφορμή τη συνέχιση της καταβολής χαρατσιού για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ από τους αγρότες:

Σε περίοδο σοβαρών  περικοπών των κονδυλίων του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων και πολύχρονης καθυστέρησης καταβολής των ενισχύσεων σε παραγωγούς, ο Υπουργός χαρίζει εκατομμύρια στην Ένωση ΠΑΣΕΓΕΣ - Neuropublic A.E. και ωθεί τους παραγωγούς να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία υποβολής Αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 μόνοι τους δια μέσω του διαδικτύου.

Με βάση καταγγελίες  παραγωγών από όλη τη χώρα, οι ΕΑΣ επιμένουν να απαιτούν την καταβολή εισφοράς από τους παραγωγούς, προκειμένου να υποβάλουν τις Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013, που σε κάποιες περιπτώσει ανέρχεται και στα 300 €. Σε αυτές τις καταγγελίες και στη σχετική ερώτηση (10781/20.05.2013) που υποβάλαμε, ο κύριος Τσαυτάρης απαντάει αόριστα «ότι σύμφωνα με τη σύμβαση ανάθεσης μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του αναδόχου (Ένωση ΠΑΣΕΓΕΣ - Neuropublic A.E.) οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς δια μέσω των ΕΑΣ. Επιπλέον, όποια επιβάρυνση δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη.» Δεν λέει όμως τίποτα για τα χρήματα που εκβιαστικά έχουν εισπραχθεί, δεν απαντάει στο πως προφυλάσσονται οι παραγωγοί από τις απαιτήσεις των ΕΑΣ, δε διευκρινίζει για το ποιος ελέγχει την εφαρμογή της σύμβασης και τα αποτελέσματα των ελέγχων που τυχόν έχουν γίνει.

Αντί όλων των παραπάνω ερωτημάτων που έχουν μείνει αναπάντητα, ο Υπουργός λέει στους παραγωγούς ότι όποιος δε θέλει να υποταχθεί στις ορέξεις των ΕΑΣ, ας πάει να κάνει μόνος του όλη τη διαδικασία υποβολής Αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 από το internet και τα λεφτά που έχει πάρει για το σκοπό αυτό η Ένωση ΠΑΣΕΓΕΣ - Neuropublic A.E. χάρισμά της.

Πρόκειται για μία  διαδικασία που όχι μόνο ταλαιπωρεί αλλά και λεηλατεί τον αγροτικό χώρο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...