Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πυκνή φύτευση ελιάς & αρωματικά φυτά

Η πυκνή φύτευση ελιάς και η καλλιέργεια αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών μπήκαν στον ερευνητικό «φακό» της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κατά την Επίσκεψη Μελέτης (study visit) στην Ηλεία, 6 Νοε 2011.

Η πρόεδρος Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, με τρία ιδιωτικά αυτοκίνητα και τους Ανδρέα Αγγέλου, Γιάννη Δενεσάκη, Βαγγέλη Λιβανό, Γεωργία Σταμούλη, Κων/νο Πρωτόπαππα, Κατερίνα Μούτσου & Αγγελική Πρωτόπαππα πήγαν στο Κάστρο Κυλλίνης και στην Σμίλα Κρεσταίνων.

Στο Κάστρο Κυλίνης ο αγρότης Κλαμπανός Δημήτρης, μέλος του Δ.Σ της Ε.Ν.Α Ηλείας, τους ενημέρωσε για την καλλιέργεια πυκνής γραμμικής φύτευσης ελιάς. Οι ποικιλίες που είναι κατάλληλες για αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας είναι τρεις (2 κορωνέϊκες και η αρμπεκίνα που αγοράζονται με 4€/φυτό)) και απαιτούν κλίσεις μικρότερες από 15%. Αυτές οι ποικιλίες δίνουν λεπτούς κορμούς και ίσια προς τα επάνω κλαδιά και έτσι βοηθιέται η συλλογή και δεν υπάρχουν τραυματισμοί στο δένδρο. Φαίνεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30 στρέμματα ενιαία επιφάνεια και μάλιστα με ελεύθερο χώρο περιμετρικά τουλάχιστον 7 μέτρα για να παίρνει στροφή η μηχανή ελαιοσυλογής. Η συλλογή κοστίζει περίπου 25€/στρέμμα με την μηχανή και αποδίδει 1200 κιλά/στρέμμα. Μπαίνουν 66 περίπου δένδρα ανά στρέμμα σε σειρές που απέχουν 4,5 μέτρα και φυτό από φυτό μόνο 1,5 μέτρο.

Φαίνεται ότι η γραμμική καλλιέργεια της ελιάς δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την Αργολίδα με τους παγετούς, τα μικρά αγροκτήματα και τις μεγάλες κλίσεις.

Ο κ. Καρανικολός Σταύρος μέλος του 11μελούς Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αρωματικών Φυτών στην Σμίλα Κρεσταίνων ενημέρωσε ότι ξεκίνησαν την προσπάθεια από το 2009, πιλοτικά, πειραματικά, σε έκταση 30 στρεμμάτων. Πηγαίνουν «ψάχνοντας» και από ότι έγινε κατανοητό μέχρι σήμερα τους κόστισε η μεταφορά τεχνογνωσίας, η έρευνα και οι εφαρμογές-πειραματισμοί περίπου 100.000€, χωρίς να έχουν μπει ακόμη σε πλήρη παραγωγική διαδικασία. Δοκίμασαν πολλά βότανα μόνο από ντόπιες ποικιλίες, όπως μελισόχορτο, εχινάτσεα, αγριοτριανταφυλιά, ρίγανη (3 ποικιλίες) κλπ, και προσανατολίζονται μόνο σε βιοκαλλιέργειες διότι αυτά τα προϊόντα ζητούν οι βιομηχανίες καλλυντικών.

Η ΕΝΑ Αργολίδας έχει προτείνει την δημιουργία Βοτανικού Κήπου με φαρμακευτικά-αρωματικά ενδημικά φυτά στον Δήμο Επιδαύρου. Ο Βοτανικός Κήπος θα είναι ένα από τα εργαλεία προσέλκυσης επισκεπτών και θα ενισχύσει το διεθνές brand name του Ασκληπιείου, ο οποίος αξιοποίησε τις γνώσεις των αρχαίων ελλήνων για τα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα. Ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στην διατήρηση της βιοποικιλότητας των ενδημικών βοτάνων του ξηροθερμικού μεσογειακού κλίματος της περιοχής. Επίσης θα λειτουργήσει ως επιδεικτικό αγρόκτημα τόσο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, όσο και κυρίως για τους αγρότες, προσφέροντας στοιχεία αποδοτικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στον τομέα των αρωματικών & φαρμακευτικών εκμεταλλεύσεων, ενώ θα μπορούσε να είναι μια μορφή «τράπεζας» πολλαπλασιαστικού υλικού για βότανα.

Η ΕΝΑ Αργολίδας προετοιμάζεται για να δεχθεί Επισκέψεις Μελέτης Νέων Αγροτών από άλλες περιοχές και θα προσπαθήσει να οργανώσει μία Επίσκεψη Μελέτης στην Πιερία (Βοτανικός Κήπος ΕΘΙΑΓΕ Θέρμης, 28-29 Νοε 2011, ενώ έχει να ενεργοποιήσει τα νέα γραφεία που της παραχωρήθηκαν στην πλατεία στην Δήμαινα, να οργανώσει την εκδήλωση της πρωτοχρονιάς και βέβαια να συμμετάσχει στην ημερίδα για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ (Agrotica, 4/2/2011.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Στην φωτογραφία η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα δίνει αναμνηστικό πιάτο της ΕΝΑ Αργολίδας, στον κ. Θ. Βασιλόπουλο.
Enhanced by Zemanta

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Νέοι Αγρότες

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης άνοιξε τις πόρτες της επίσημα στους  Νέους Αγρότες, και η πρώτη  ανταλλαγή σκέψεων έγινε την  Πέμπτη, 3 Νοε 2011, στα γραφεία της  Περιφέρειας στην Κομοτηνή.
Τις θέσεις των οργανωμένων Νέων Αγροτών  διετύπωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης κ. Χρήστος  Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Καβάλας  κ. Χρήστος Τζώτζος, με τον τεχνικό  συνεργάτη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη, ενώ την σημασία της συνεδρίασης έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου, και ο Σύμβουλος κ. Δαμανός Σταθάκης, μαζί με τον Αν. Γεν. Δ/ντή Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κ. Γεώργιο Τσακίρη, τον Δ/ντή Πολιτικής Γης κ. Ευάγγελο Σταμπόλογλου, την Δ/ντρια Αγροτικής Οικονομίας κα Αικατερίνη Χατζοπούλου, τον Δ/ντή Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη και τον κ. Γεώργιο Βούζη.
Ο κ. Α. Γιαννακίδης  τόνισε την εξασφάλιση της απαραίτητης τακτικής συνεργασίας της Περιφέρειας με το πολύ σημαντικό κομμάτι των Νέων Αγροτών και ήδη δρομολογήθηκαν σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα:
Μία συνάντηση  με Νέους Αγρότες στην Αλεξανδρούπολη & μία στην Καβάλα.
Εγκατάσταση Συστήματος Ανταλλαγής Εμπειριών για Νέους Αγρότες.
Συμμετοχή των  Νέων Αγροτών στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας.
Συμμετοχή της  ΠΕΝΑ στις δραστηριότητες του πρωτογενούς  τομέα ΑΜαΘ.
Πρώτη τακτική  Συνεδρίαση Νέων Αγροτών Περιφέρειας  στις 16 Δεκ 2011.
Περιφερειακή Συνάντηση Νέων Αγροτών στην Κομοτηνή, 16-17 Μαρ 2012.
Μερικά από  τα θέματα που αναφέρθηκαν στην πρώτη  επαφή ήταν:
  1. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση (αγροτικό σχολείο) των Νέων Αγροτών στην Περιφέρεια ΑΜαΘ.
  2. Η αγροτική επιχειρηματικότητα απαιτεί την δημιουργία Πειραματικών Αγροκτημάτων, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
  3. Η εγκατάσταση Συστήματος Ανταλλαγής Εμπειριών με σημεία του συστήματος την κάθε Περιφ. Ενότητα, για study visit σε άλλες περιοχές.
  4. Επιβάλλεται τακτική ετήσια Περιφερειακή Συνάντηση Νέων Αγροτών με παρουσίαση όλων των εμπειριών και εξελίξεων στην Αγρ. Επιχειρηματικότητα.
  5. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει την δημιουργία Αγροτικών Αγορών με συμμετοχή μόνο αγροτών σε κάθε περιοχή και την οργάνωση Δημοπρατηρίων από αγρότες.
  6. Η ΠΕΝΑ συμμετέχει και στηρίζει την Τοπική Ανάπτυυξη και κάθε δομή που την ενισχύει, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα, τις Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις κλπ.
  7. Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη από δομές στήριξης είτε από τα τοπικά Επιμελητήρια, είτε με την δημιουργία Αγροτικών Επιμελητηρίων.
Εν τω μεταξύ προετοιμάζονται ενημερωτική συνάντηση  Νέων Αγροτών στις 25/11/2011 στην Καβάλα και στην Ξυλαγανή, συμμετοχή στην συνάντηση Νέων Αγροτών στις 29/11/2011 στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, επίσκεψη στην Agrotica και συμμετοχή στην ημερίδα της ΠΕΝΑ στις 4/2/2012 στην Θεσσαλονίκη. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...