Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Χαρακόπουλος: «Ταχύτερη η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων»

«Πιο γρήγορη και πιο οικονομική η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την υπογραφή της νέας ΚΥΑ.

«Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για τις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Την ΚΥΑ υπέγραψε και ο συναρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αφορούν σε νέες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε υφιστάμενες, αλλά και σε υφιστάμενες προς εκσυγχρονισμό.

Ειδικότερα, με την εν λόγω ΚΥΑ, επιτυγχάνεται:

- Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με την υποβολή από τους ενδιαφερόμενους μόνο μίας απλής αίτησης - δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ.

- Η μείωση του κόστους αδειοδότησης, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες για τις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες που περιγράφονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί και

- Ο καθορισμός ομοιόμορφων δεσμεύσεων σε επίπεδο χώρας, που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την κατασκευή και λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, για να επιτευχθεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ίσους όρους αντιμετώπισης όλων των κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:

«Η Απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση Σαμαρά για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε διαβούλευση και συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) δρομολογούμε λύσεις για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, όπως αυτές που φέρει η παρούσα Απόφαση

Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική, χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με αποφασιστικά βήματα, αίρουμε εμπόδια που δυσχεραίνουν την ενασχόληση με τη γη και τα ζώα. Με ουσιαστικές κινήσεις, στηρίζουμε όσους επενδύουν στην ύπαιθρο και αξιοποιούν το σημαντικό δυναμικό της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Ακολουθεί σε συνημμένο αρχείο ο πίνακας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην εν λόγω ΚΥΑ.

ΔΩΔΩΝΗ: προχωρά η διαδικασία προκαταβολών για τις προμήθειες ζωοτροφών

Η Διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε στηρίζει τους παραγωγούς – συνεργάτες της, όπως έξ’ αρχής έχει πει ότι θα κάνει.

Από σήμερα, τηρώντας τις δεσμεύσεις της, προχωρά τη διαδικασία των προκαταβολών, αποκλειστικά για τις προμήθειες ζωοτροφών περιόδου 2013, στη βάση των γνωστών ποιοτικών κριτηρίων.

Όπως είχε ανακοινώσει και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Δημήτρης Κάφαλης επήλθε συμφωνία με τις περισσότερες εταιρίες ζωοτροφών, η οποία αφορά στην αποδοχή επιταγών της εταιρίας, και έτσι ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούσαν τους παραγωγούς της, επιλύθηκε.

Μέχρι τις 8 Αυγούστου όσοι από τους παραγωγούς το επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στους σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος, ή στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.

Η Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε συνεχίζει να χορηγεί προκαταβολές, όπως γινότανε και στο παρελθόν,  κάτι που δεν κάνει καμία άλλη γαλακτοβιομηχανία, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών της.

Ο Αυγενάκης για τις εξισωτικές των κτηνοτρόφων


Τη δυσαρέσκειά του επισημαίνει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης, σε νεότερη επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, για το γεγονός ότι αγνόησε να ασχοληθεί με το αίτημά του για τη βελτίωση των προϋποθέσεων καταβολής της εξισωτικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνω ότι αγνοήσατε εδώ και μέρες να ασχοληθείτε με ένα σημαντικό θέμα το οποίο σας είχα επισημάνει με επιστολή μου στις 11 Ιουλίου 2013, αναφορικά με τους όρους και προϋποθέσεις καταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Πέραν των άλλων αγνοήσατε κάθε προσπάθεια επικοινωνιας και ενημέρωσης» σημειώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «παρά την προσωπική μου επιστολή, την κοινοβουλευτική μου παρέμβαση και τα επανηλημμένα μηνύματα στο Γραφείο σας, έλαβα την απάντηση ότι «το έγγραφό μου πρωτοκολείται, το έχει αναλάβει κάποιος υπάλληλος κλπ», χωρίς να δείχνετε ουσιαστικά τη διάθεση να ανταποκριθείτε άμεσα στο ζήτημα αυτό, προσβάλλοντας τον κοινοβουλευτισμό και κυρίως τον δοκιμαζόμενο κλάδο των κτηνοτρόφων που πλήττονται από την κρίση και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον πρωτογεννή τομέα».

Τέλος, ο Λ. Αυγενάκης ζητά να εξεταστεί η πρόταση βελτίωσης του κανονισμού καταβολής της ενίσχυσης, δηλαδή, να μην καταβάλλεται η ενίσχυση στα δύο παραπτώματα, αντί της μιας εκκρεμοδικίας που πλέον ισχύει σήμερα «με ιδιαίτερη προσοχή και διάθεση για επίλυση του ζητήματος των κτηνοτρόφων που» –όπως σημειώνει- «γνωρίζω πολύ καλά ότι σας διακρίνει».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...