Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η «ΔΩΔΩΝΗ» ΔΙΝΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ «ΧΡΥΣΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΠΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Τις νέες τιμές του γάλακτος καθόρισε η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αυτές, είναι… έτσι κι έτσι. Είναι μεν ικανοποιητικές στην αύξηση που θα πάρουν με την εκκαθάριση οι κτηνοτρόφοι, είναι όμως «παγωμένες» και κάτω των προσδοκιών των κτηνοτρόφων (ιδιαίτερα των αγελαδοτρόφων) στις τιμές εκκίνησης.

Πιο αναλυτικά, η γαλακτοβιομηχανία αποφάσισε ότι από 1η Οκτωβρίου αναδρομικά, ισχύουν οι εξής τιμές: Πρόβειο γάλα 1,05 ευρώ το κιλό, γίδινο γάλα 0,58 ευρώ το κιλό και αγελαδινό, για το 70% της ποσότητας 0,42 ευρώ το κιλό και για το 30% της ποσότητας 0,35 ευρώ το κιλό.

Αυτή η «διαβάθμιση» είναι εκείνη που πρότεινε τον περασμένο Μάιο η διοίκηση στους αγελαδοτρόφους προκαλώντας έντονη αντίδραση. Επίσης, η εταιρία θα μοιράσει 3.093.000 ευρώ στους κτηνοτρόφους από τα κέρδη της, υπό την εξής μορφή: 0,060 ευρώ το πρόβειο, 0,030 το γίδινο και 0,010 το αγελαδινό.Οι αντίστοιχες τιμές του 2009 ήταν μικρότερες καθώς με το μέρισμα το πρόβειο έφτανε το 1,085 ευρώ και το γίδινο 0,6 το κιλό.

Χαμένοι είναι και πάλιοι αγελαδοτρόφοι αφού και στο μέρισμα, παίρνουν χαμηλότερη τιμή κατά δύο λεπτά από ό,τι πέρυσι. Φαίνεται πάντως ότι η διοίκηση της εταιρίας συνάντησε σοβαρές πιέσεις για να δώσει καλύτερες τιμές, καθώς προ διμήνου η θέση της έθετε υπό αμφισβήτηση ακόμη και το μοίρασμα των κερδών, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Λευτέρη Κόντο να μιλάει μεταξύ άλλων για την ενδεχόμενη ανάγκη για δημιουργία «μαξιλαριού» της εταιρίας.

Δεν καλύπτεται το κόστος

Εν τέλει, οι τιμές που δόθηκαν είναι με σημαντικό περιεχόμενο… κρίσης. Η εταιρία τονίζει μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκαν με γνώμονα «τη σταθερή πολιτική και πάγια προσπάθεια της εταιρίας, που στοχεύουν στην διατήρηση της οικονομικής της ευρωστίας και στην επίτευξη της αναγκαίας κερδοφορίας» και τη «τη διαχρονική δέσμευση της εταιρίας στη διατήρηση του κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους ηπειρώτες παραγωγούς και στη συμβολή της στη βελτίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Ωστόσο, αυτό το «κλίμα εμπιστοσύνης» μοιάζει να έχει διαταραχθεί καθώς οι κτηνοτρόφοι έχουν στο «στόχαστρο» ειδικά το διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης για τους χειρισμούς του στα θέματα των τιμών.Η εταιρία τονίζει ακόμη ότι στην τελική διαμόρφωση των τιμών λήφθηκαν υπόψη οι «μειωμένες τιμές του γάλακτος έτσι, όπως αυτές διαμορφώνονται πανελλαδικά και την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρίας», η ανάγκη χρηματοδότησης των επενδύσεων της εταιρείας, αλλά και η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και του πετρελαίου.

Ειδικά όμως για το τελευταίο ζήτημα, οι κτηνοτρόφοι και ειδικά οι αγελαδοτρόφοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι με αυξήσεις τέτοιου επιπέδου, το κόστος παραγωγής δεν καλύπτεται. Η εταιρία πάντως καταλήγει ότι οι τιμές παραμένουν οι υψηλότερες στην Ελλάδα για το πρόβειο και το γίδινο και υψηλότερες «κατά 17%» από τις αντίστοιχες στην υπόλοιπη χώρα, χωρίς όμως να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό το ποσοστό.Τέλος, επικαλείται την κακή οικονομική κατάσταση, διαβεβαιώνοντας ότι εξάντλησε τα περιθώρια που είχε για τις τιμές.

«Εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες για παροχή συμπληρωματικών τιμών με βάση, βέβαια, τα οικονομικά αποτελέσματά της, τη δύσκολη επιχειρηματικά οικονομική συγκυρία, που είναι απόλυτα ορατή για το 2011 και την ανάγκη χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματός της» καταλήγει

Αντίθετη στην «εν κρυπτώ» πώληση η ΝΔ

Με τους κτηνοτρόφους-μέλη του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΝΟΔΕ με θέμα φυσικά τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και την τύχη της, ειδικά μετά τις περιρρέουσες φήμες για επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης. Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν στην αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας την πλήρη αντίθεσή τους με τις επιλογές της διοίκησης και ειδικά με το διευθύνοντα σύμβουλο Λευτέρη Κόντο, με τον οποίο το χάσμα πλέον μοιάζει να είναι αγεφύρωτο, τουλάχιστον με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις των παραγωγών.

Η ΝΟΔΕ καταγγέλλει ότι η διαδικασία της πώλησης της εταιρίας «προχωράει κανονικά» και χωρίς καμία ενημέρωση του κτηνοτροφικού κόσμου. «Χωρίς καμία ενημέρωση από τη διοίκηση της ‘Δωδώνης’ των άμεσα ενδιαφερόμενων, των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων της εταιρίας, για το μέλλον της βιομηχανίας, προχωράει σε συζητήσεις για πώληση της εταιρίας» τονίζει η τοπική οργάνωση της ΝΔ για τον κ. Κόντο.

Η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων παίρνει θέση υπέρ του «κοινωνικού χαρακτήρα» της γαλακτοβιομηχανίας και μάλλον… μετακινείται από τη θέση που εξέφραζε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα και κυρίως, όσο ήταν στην εξουσία, οπότε και επιχειρήθηκε ξανά να αλλάξει ο χαρακτήρας του εργοστασίου.

«Εγκαταλείπεται ο κοινωνικός της ρόλος και διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός της Ηπείρου.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Καταλήγει καλώντας τη διοίκηση να συνεργαστεί με τους παραγωγούς και προειδοποιεί ότι «σε οποιαδήποτε άλλη, εν κρυπτώ, προσπάθεια γίνει από την Αγροτική Τράπεζα να πουλήσει το ποσοστό της ενάντια στο συμφέρον των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, θα μας βρει αντίθετους» προειδοποιεί η επιχείρηση.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
Αναρτήθηκε από epirusgate

Κοινή καμπάνια από Ελλάδα-Βουλγαρία

Μια διαφημιστική καμπάνια για αγροτικά προϊόντα ετοιμάζονται να τρέξουν από κοινού η Ελλάδα και η Βουλγαρία. 
 
Στην αποκάλυψη αυτή, προχώρησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, και ο ομόλογός του της γειτονικής χώρας, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ. Η Βουλγαρία θα διαφημίσει τα κρέατα και τα λαχανικά της, ενώ η Ελλάδα θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο ελαιόλαδο. Η καμπάνια θα προβληθεί σε χώρες που βρίσκονται τόσο εντός όσο κι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Ενδέχεται να συμπεριληφθεί στην καμπάνια και η Ρουμανία" σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ναϊντένοφ. Οι δυο υπουργοί έχουν προγραμματίσει συνάντηση στην Αθήνα στις 7 Δεκέμβρη, προκειμένου να συζητήσουν για τα θέματα αυτά, με την πιθανή συμμετοχή συναδέλφων τους από τη Ρουμανία και την Κύπρο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...