Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τι ζητούν οι πτηνοτρόφοι - παραγωγοί



Την ένταξη της πτηνοτροφίας στο καθεστώς της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και την επέκταση της πρόσφατης ρύθμισης των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο δανείων για ποσά μέχρι 1 εκατ. ευρώ (δάνεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την γρίπη των πουλερικών) και στους πτηνοτρόφους που ασχολούνται μόνο με την πρωτογενή παραγωγή, ήταν τα δύο βασικά αιτήματα που υπέβαλαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) και των πρωτοβάθμιων πτηνοτροφικών συλλόγων.Κατά τη συνάντηση που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων παραγωγών επισήμαναν ότι:
• Αδίκως εξαιρέθηκε πέρυσι ο κλάδος της πτηνοτροφίας – παρότι ενεργοβόρος – από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.
• Η πρόσφατη ρύθμιση των δανείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την γρίπη των πουλερικών, δεν καλύπτει τους πτηνοτρόφους που απασχολούνται μόνο με την πρωτογενή παραγωγή και για το λόγο αυτό ζητούν τη μετατροπή του δανείου σε άτοκο, με τριετή περίοδο χάριτος και διάρκεια αποπληρωμής 15 ετών.
• Η υψηλή αντικειμενική τιμή φορολόγησης των πτηνοτροφικών κτισμάτων καθιστούν απαγορευτική τη μεταβίβασή τους, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται μεγάλες διαφορές κατά περιοχές στο ύψος του αντικειμενικού ακαθάριστου κέρδους για τη φορολογία εισοδήματος των πτηνοτρόφων.
Παράλληλα, ζήτησαν την ενεργοποίηση των ενισχύσεων για τα σχέδια βελτίωσης για εκσυγχρονισμούς στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και για νέες ιδρύσεις μόνο για βιολογική πτηνοτροφία. Για την αυγοπαραγωγική πτηνοτροφία τονίστηκε ότι, υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της μετατροπής των συμβατικών κλωβοστοιχιών σε εμπλουτισμένους κλωβούς – κάτι που είναι υποχρεωτικό με βάση την κοινοτική νομοθεσία από το 2012.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...