Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ως τις 31 Αυγούστου η ειδική ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ

Ως τις 31 Αυγούστου έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, υπενθυμίζει με σημερινή επιστολή του, ο πρόεδρος του φορέα, Βασίλης Έξαρχος, για να είναι καλυμμένοι ως προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Στη σχετική επιστολή επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς του 2012 την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει ως τις 31 Αυγούστου 2013 να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ με τον κωδικό ΜΠ-712, που τηρείται στην Τράπεζα Πειραιώς – ΑΤΕ, το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2012 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Καθώς υπήρξε ήδη παράταση, η μη καταβολή του συνόλου της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον οργανισμό, συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος αποζημίωσης ή καταβολής κρατικών ενισχύσεων (προγράμματα ΠΣΕΑ), ενώ μεταφέρεται ως οφειλή στην Εφορία.

"Ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου εγκλωβισμένες στο λιμάνι της Hai Phong του Βιετνάμ"

Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη



Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ανόι του Βιετνάμ προς το Υπουργείο Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα ...
«Παρεμπόδιση εισαγωγής ελληνικού ελαιολάδου στο Βιετνάμ», αναφέρεται στην εμπλοκή των μεσσηνιακών-ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου και ελιών στο Βιετνάμ, καθώς τα Μεσσηνιακά προϊόντα βρίσκονται στο Ανόι εντός του τελωνείου στο λιμάνι της Hai Phong.


Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Ευάγγελο Βενιζέλο αντίστοιχα, «οι αρμόδιες βιετναμέζικες αρχές προβάλλουν προσκόμματα επικαλούμενες νέες εγκυκλίους προκειμένου να επιτρέψουν τις εισαγωγές στα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Στο μεταξύ», όπως αναφέρει ο Βουλευτής, «σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το έγγραφο της πρεσβείας "αποκρύπτει" πως από τον Μάρτη έχουν ενημερωθεί για την Βιετναμέζικη απόφαση, η οποία απαιτεί ενημέρωση για την ελληνική νομοθεσία περί φυτοφαρμάκων. Από τον Μάρτη, λοιπόν ενημερώθηκαν πως από τον Ιούλιο πρέπει να έχουν αυτά τα συνοδευτικά έγγραφα οι ελληνικές εξαγωγές στο Βιετνάμ. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Γερμανία καθώς και άλλες χώρες έλαβαν την προσωρινή μόνο άδεια παραγωγής μέχρι την 31-12-2013.»

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λ. Αυγενάκης στην παρέμβασή του: «η κατάσταση αυτή, πλήττει τους Έλληνες εξαγωγείς, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μια νέα αγορά, που με τόσο κόπο άνοιξε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε αντίθεση, οι ανταγωνίστριες χώρες στην εξαγωγή ελαιολάδου απάντησαν άμεσα στο αίτημα των Βιετναμέζων κερδίζοντας την αγορά. Και όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνεται η συγκεκριμένη αγορά, αλλά να καταστρέφεται οικονομικά και ο εξαγωγέας που περιμένει να πληρωθεί με την παραλαβή του φορτίου από τους Βιετναμέζους, αλλά αυτό παραμένει στις αποθήκες του λιμανιού.»

Τέλος, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά άμεσα να απεμπλακούν οι εξαγωγές μεσσηνιακού ελαιολάδου στο τελωνείο του Βιετνάμ αλλά και σε όλα τα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης που εξάγονται προς το Βιετνάμ και ερωτά ποιος έχει την ευθύνη για όλη αυτή καθυστέρηση των αρμοδίων αρχών με τη δυσάρεστη κατάληξη για τα ελληνικά προϊόντα που παραμένουν στο τελωνείο του Βιετνάμ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...