Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Τσαυτάρης: Μονόδρομος η τεχνολογία και η καινοτομία για την ανάπτυξη της γεωργίας

Η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας σε ημερίδα, που διοργάνωσε απόψε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, με θέμα: «Νέα ΚΑΠ: Καινοτομία και ανάπτυξη στην ελληνική γεωργία», στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, χαρακτήρισε τους παραπάνω τομείς ως τη «μοναδική διέξοδο που έχει η χώρα για να αυξήσει την πρωτογενή παραγωγή και να βγεί από την κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διατεθειμένο να προσφέρει έκταση και κάθε είδους υποστήριξη, προκειμένου να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη Ζώνη Καινοτομίας. «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει επιστημονικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που μπορούν σε συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα να συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης - σύγχρονης Ζώνης Καινοτομίας», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους παραπάνω τομείς της γεωργίας και υπενθύμισε ότι θα προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 100 πρώτων επιστημόνων ερευνητών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ αναμένεται και η πρόσληψη ακόμη 140 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και ισάριθμων μεταπτυχιακών, που, όπως είπε, θα απασχοληθούν στον τομέα της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας.

Ο κ. Τσαυτάρης επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών επισήμανε ότι οι εξαγωγές των ελληνικών γεωργικών προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2013, αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ από τα 10 συνολικά προϊόντα που φέρνουν συνάλλαγμα στη χώρα μας τα 5 είναι γεωργικά. «Η γεωργία ανέκαθεν απετέλεσε ένα πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχτηκε ο τόπος μας για να ορθοποδήσει. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα», τόνισε.

Στη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής στο κολλέγιο «Περρωτής» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Γκέρτσης, παρουσίασε τη νέα μέθοδο παραγωγής αγροτικών προϊόντων, μέσω της λεγόμενης Γεωργίας Ακριβείας (Precision Agriculture), μια νέα αντίληψη για τη γεωργία και ταυτόχρονα νέα μέθοδο γεωργικής πρακτικής, η οποία χρησιμοποιεί πληροφορίες προσδιορισμένες ως προς το χώρο και το χρόνο, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητα και να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως είπε η Γεωργία Ακριβείας, που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, βασίζεται σε τεχνολογίες και μέσα ικανά να καταγράψουν με ακρίβεια την υπάρχουσα κατάσταση στον αγρό, στη συνέχεια να διαχειριστούν τη συγκεντρωμένη πληροφορία και τέλος να εφαρμόσουν τις εισροές έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε σημείου και χρονικής στιγμής ξεχωριστά.

Επίσης, στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν παραγωγοί καινοτόμων αγροτικών προϊόντων οι οποίοι τροφοδοτούν με μεγάλη επιτυχία αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρωτότυπα ποιοτικά προϊόντα, όπως συσκευασμένα αμπελόφυλλα, βότανα, τσάι του βουνού, σκόρδα, τυρί φέτα, βούτυρο,

Αλεξανδρούπολη: Ξεκίνησε η 18η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών

Με στόχο την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την προβολή των αγροτικών επιχειρήσεων, την ανάδειξη των περιφερειακών αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, άνοιξε και φέτος τις πύλες της η 18η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση των Φερών. 

Στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 45 εκθέτες από τους κλάδους των γεωργικών μηχανημάτων και των αγροτικών προϊόντων, ενώ ιδιαίτερη προβολή έχουν κλάδοι όπως η κτηνοτροφία, η σαλιγκαροτροφία, η μελισσοκομία και η αμπελουργία. 

Αυξημένη παραγωγή παρουσίασε φέτος ο βορειοελλαδίτικος αμπελώνας

Σύμμαχο τον καιρό είχε η φετινή παραγωγή του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα αυτή να είναι αυξημένη κατά 5%-10% σε σχέση με πέρυσι, αλλά και να παρουσιάζει άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, υποσχόμενη λευκά και ερυθρά κρασιά «πρώτης γραμμής».

Και αυτό σε μια εποχή, που τα ελληνικά κρασιά ήδη κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα φρέσκα λευκά της εσοδείας 2012 έχουν ήδη εξαντληθεί ή είναι προς εξάντληση, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά -δευτερευόντως- και εξαιτίας της σχετικά μικρής παραγωγής πέρυσι.

Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ''Οίνοι Βορείου Ελλάδος'', Στέλιος Κεχρής, με την ευκαιρία της εκδήλωσης γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων του βορειοελλαδικού αμπελώνα «ΒορΟινά», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στην προβλήτα ένα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Ιδανικός καιρός, υγιής παραγωγή, οινοποιεία που ευωδιάζουν

"Τα λευκά του 2012 ήταν πολύ φρουτώδη, αρωματικά και ευχάριστα, ενώ είχαμε κόκκινα με πολύ ωραία φαινολική ωρίμανση, επιδεκτικά παλαίωσης. Τα οινοποιεία ευωδίαζαν από τα αρώματα κατά τη ζύμωση. Και φέτος μέχρι στιγμής ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά σε ό,τι αφορά και τον τρύγο. Είχαμε πολύ ομαλό βλαστικό κύκλο, με βροχές τον χειμώνα και την άνοιξη, αλλά όχι το καλοκαίρι. Επίσης, δεν είχαμε καύσωνες, που θα μας 'έκαιγαν' τα αρώματα, αλλά είχαμε αρκετά μελτεμάκια που έπαιρναν την υγρασία και δεν επέτρεπαν τον σχηματισμό μικροοργανισμών, οπότε είχαμε πολύ υγιή σταφύλια», σημείωσε ο κ.Κεχρής και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή είναι αυξημένη κατά 5%-10% μέσο όρο, ενώ σε ορισμένες περιοχές η αύξηση ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Αμερικανικά εύσημα στα βορειοελλαδικά κρασιά

Άλλωστε, τα βορειοελλαδικά κρασιά έχουν ήδη «κλέψει την καρδιά» 10 Αμερικανών δημοσιογράφων, κάποιοι από τους οποίους έχουν παράλληλα την ιδιότητα του sommelier και του διακινητή. Οι ξένοι δημοσιογράφοι επισκέπτονται -για τέταρτη ημέρα σήμερα- τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, προσκεκλημένοι της “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”.

"Δηλώνουν εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι από την εικόνα των ελληνικών οινοποιείων και την ποιότητα των κρασιών», σημείωσε ο κ.Κεχρής, σύμφωνα με τον οποίο το ελληνικό κρασί ανταγωνίζεται πλέον με αξιώσεις τα ξένα σε ευρωπαϊκό και σταδιακά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αποσπά ολοένα υψηλότερες διακρίσεις σε διαγωνισμούς, χάρη στα ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά που τού δίνει το κλίμα της Ελλάδας, αλλά και στις διάφορες προωθητικές ενέργειες.

Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι θα βρίσκονται το Σάββατο και στα ΒορΟινά, που θα διαρκέσουν από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ, με τη συμμετοχή 33 οινοπαραγωγών-μελών της Οίνοι Βορείου Ελλάδος. Οι επισκέπτες των ΒορΟινών, που θα κληθούν να καταβάλλουν τίμημα εισόδου της τάξης των 5 ευρώ, λαμβάνοντας ώς δώρο και ένα ποτήρι γευσιγνωσίας, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πληθώρα επιμέρους εκδηλώσεων.

Εντρυφώντας στις ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας

Μεταξύ άλλων, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, θα μπορούν να επισκεφτούν το περίπτερο «Οινογνωσία και γευσιγνωσία» και να δοκιμάσουν κρασιά ποικιλιών της Βόρειας Ελλάδας, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν τα ιδιαίτερα αρώματα καθενός από αυτά. Επίσης, σε άλλο σταντ, θα μπορούν να δοκιμάσουν τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας.

Γευσιγνωσία με κλειστά μάτια

Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών κρασιών για το κοινό. Με κλειστά τα μάτια, οι διαγωνιζόμενοι θα «τεστάρουν» τη δυνατότητά τους να ξεχωρίσουν τις διάφορες ποικιλίες κρασιών, με έπαθλο για τους νικητές, τι άλλο; Εκλεκτούς οίνους του βορειοελλαδικού αμπελώνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΒορΟινά είναι ένα θεσμοθετημένο οινικό γεγονός, που διεξάγεται από το 2004 στη Θεσσαλονίκη.

Σέρρες: Προβλήματα στην άρδευση λόγω κλοπών μετάλλων

Μεγάλο το κόστος αποκατάστασης


«Το αρδευτικό σύστημα της περιοχής των Σερρών κινδυνεύει να μην μπορεί να λειτουργήσει γιατί κατακλέβεται από οργανωμένες ομάδες που δρουν εντός και εκτός συνόρων με σκοπό τη συγκέντρωση μετάλλων από κάθε είδους πηγή», αποκάλυψε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, την Πέμπτη, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα δαπάνησε 40.000 ευρώ για την αποκατάσταση υλικών που εκλάπησαν από αντλιοστάσιο στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.

«Η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί και πραγματοποιεί έρευνες στα σημεία όπου είναι πιθανόν να συγκεντρώνονται αυτά τα υλικά. Άλλοτε τα εντοπίζει, άλλοτε όχι» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πολλές φορές, προτού οι κλοπές γίνουν αντιληπτές, τα μέταλλα έχουν ήδη μεταφερθεί πολύ μακρύτερα από το σημείο από όπου αφαιρέθηκαν. «Οι ΤΟΕΒ βρίσκονται σε συναγερμό για σπασμένους και χαλασμένους μετασχηματιστές» είπε και σχολίασε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γίνονται περιπολίες για τη φύλαξη τουλάχιστον των σημείων όπου υπάρχουν ακριβά υλικά.

Προς το παρόν το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ για την αντικατάσταση καλωδίων και λοιπών υλικών υφιστάμενων εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού από το οδικό δίκτυο ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση διαφόρων σημείων σε βάρδιες, σε συνεργασία με την αστυνομία, τους δήμους και την περιφέρεια, την παράδοση ανακυκλώσιμων υλικών με παραστατικά που θα αναγράφουν την προέλευσή τους αλλά και την υιοθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων εντοπισμού των βλαβών και των δολιοφθορών.

newsroom enet

Β. Αποστόλου: Αδιαφορία του ΕΛΓΑ για την εξωγενή προσβολή της καλλιέργειας ντομάτας στην Εύβοια

Ο Β.Αποστόλου επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από το Ν.Στουπή, περιφερειακό σύμβουλο, και Β. Ντόβολη, Δημοτικό Σύμβουλο Αλιβερίου Κύμης, επισκέφτηκε την περιοχή του Δύστου και συναντήθηκε με καλλιεργητές ντομάτας. 


Στη συνάντηση μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε: «Η εξωγενής φυτοπαθολογική προσβολή που εμφανίστηκε στην καλλιέργεια ντομάτας στην Εύβοια, εξαπλώνεται δυστυχώς με τη μορφή επιδημίας. Την εντοπίσαμε στους Στρόπωνες πριν λίγες μέρες και σήμερα στο Δύστο. Είναι μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι καλλιεργητές ντομάτας την έχουν υποστεί. Η πολιτεία παίζοντας με το γράμμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ αρνείται την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων.»

Οι αγρότες επεσήμαναν ότι οι απώλειες μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει στο 50-60% της παραγωγής της καλλιέργούμενης έκτασης στην περιοχή, που είναι 2.500 στρεμ. με μέση παραγωγή 5,5 tn ανά στρέμμα, αφού οι ψεκασμοί δεν προσφέρουν καμμία προστασία και πολλά μποστάνια έχουν εγκαταλειφθεί. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται εάν γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άμεσα θα θέσουν το θέμα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο- για να κηρυχθεί πληγείσα η περιοχή, όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο.

Μητρόπολη «μοιράζει» γη στους πολίτες


Σε μια δύσκολη περίοδο για πολλούς πολίτες, η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, κατόπιν αποφάσεως του μητροπολίτη κ. Ανδρέα Νανάκη και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη και τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να παραχωρηθούν στην περιοχή της Βιάννου συνολικά 400 στρέμματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θέλουν να καλλιεργήσουν τη γη.

«Αρχικά είναι αξιοποιήσιμα τα πρώτα 150 στρέμματα και στη συνέχεια θα δοθούν και τα άλλα. Έχουμε ήδη βρει ανθρώπους που θέλουν χωράφια και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα» τόνισε ο κ.Μπαριτάκης που εξήρε την απόφαση του μητροπολίτη και της Εκκλησίας να δώσει τις εκτάσεις.

Πηγή: cretalive.gr

Η ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο καθεστώς της Ενιαίας Συνδεδεμένης Ενίσχυσης


Διευκρινήσεις από Τσαυτάρη σε Αυγενάκη

Για την ένταξη των θερμοκηπίων στο καθεστώς της Ενιαίας Συνδεδεμένης Ενίσχυσης στα πλαίσια κατάρτισης της νέας ΚΑΠ 2014-2020, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης σε...
παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.


Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ παρέχει ένα αξιόλογο επίπεδο στήριξης στον Έλληνα γεωργό μέσω των εισροών ευρωπαϊκών κονδυλίων που προσεγγίζουν τα 2,7 περίπου δις ευρώ κατ’ έτος. Η ΚΑΠ, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες, στηρίζει την παραμονή των γεωργών στην ύπαιθρο μέσω των άμεσων ενισχύσεων (με περίπου 15 δις € στην επταετία) και παρέχει αναπτυξιακά κίνητρα μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (με περίπου 3,7 δις στην επόμενη προγραμματική περίοδο). Τα εν λόγω ποσά αποτελούν μια σταθερή βάση στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας του πρωτογενούς τομέα.

Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ έχουν βοηθήσει τους γεωργούς να απαγκιστρωθούν από τα παλαιά μοντέλα δραστηριότητας και να προσανατολιστούν περισσότερο σε προϊόντα που μεγιστοποιούν την πρόσοδό τους, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης: «στο πλαίσιο της νέα ΚΑΠ 2014-2020, το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων απομακρύνεται σταδιακά από τις ιστορικές αναφορές, ως βάσης υπολογισμού της ενίσχυσης, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή της στήριξης μεταξύ των γεωργών και μεταξύ των περιφερειών του κάθε Κράτους-Μέλους.»


Όπως σημειώνει ο Υπουργός στο έγγραφό του προς τον Λευτέρη Αυγενάκη, «αναφορικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, είναι αναγκαίο να επισημανθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Τα κονδύλια για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αποτελούν μέρος του εθνικού φακέλου των ενισχύσεων και όχι διακριτό κονδύλιο και, συνεπώς, η ανάλωση ποσών για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις μειώνει, στην πραγματικότητα, τη βασική στρεμματική ενίσχυση των γεωργών.

- Κανονιστικά, δεν είναι δυνατόν να ενισχυθούν όλοι οι τομείς. Εξαιρούνται τα προϊόντα που δεν έχουν ποτέ λάβει στήριξη (ορνιθοπαραγωγή, θερμοκηπιακές καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και τομείς που δεν συμβάλλουν στην παροχή δημόσιων αγαθών (χοίρειο κρέας, καπνός). Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ, αν και δεν κατέστη δυνατό, προσπάθησε να αρθούν οι περιορισμοί.

- Προβλέπεται περιορισμός του ποσοστού του εθνικού φακέλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνδεδεμένες ενισχύσεις, που για τη χώρα μας ανέρχεται στο 8%, ενώ πετύχαμε την επιπλέον ενίσχυση 2% για τους πρωτεϊνούχους σπόρους.

- Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι μονάδες ζωικής παραγωγής που δεν διαθέτουν βοσκότοπους και ήταν δικαιούχοι ειδικών δικαιωμάτων.

- Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, στρατηγικά, οφείλουν να χρησιμοποιηθούν από τα Κράτη Μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, η βιωσιμότητα της μεταποιητικής βιομηχανίας που προσφέρει εργασία πέραν του πρωτογενούς τομέα, αλλά εξαρτάται από την παροχή πρώτης ύλης, η επάρκεια σε βασικά αγαθά στην εσωτερική αγορά.

- Για κάθε είδος συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα προβλεφθεί, θα απαιτηθεί επιπρόσθετος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος είναι απαραίτητο να λειτουργήσει για την υποστήριξη των ενισχύσεων, γεγονός που προκαλεί επιπλέον κόστος.

- Για κάθε συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει να υπάρχει ένα στόχος θεμιτός και μετρήσιμος, ο οποίος θα είναι εφικτός μέσω της παρέμβασης αυτής.»

Τέλος, όπως σημειώνεται «οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένες ανά τομέα και να πληρούν κριτήρια όπως τα προαναφερθέντα, προκειμένου η συγκεκριμένη ενίσχυση να μην λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή εισοδήματος αλλά να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά συγκεκριμένα προβλήματα βιωσιμότητας τομέων.»

Βιομηχανική τομάτα: Αύξηση παραγωγής 10% στην Ηλεία.

Σε 10 περίπου ημέρες ολοκληρώνει και η Λάρισα 


Για μια χρονιά που κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κάνουν λόγο εκπρόσωποι Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών που ασχολούνται με τη βιομηχανική τομάτα. 

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ μας σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει τις παραλαβές στην Ηλεία το εργοστάσιο του Κύκνου και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και αυτό της Unilever.

Στον απολογισμό τους οι παραγωγοί του νομού φέτος θα βάλουν θετικό πρόσημο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας η παραγωγή κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 10% και οι τιμές επίσης αύξηση σε ποσοστό 4%. Στη Λάρισα η συγκομιδή ολοκληρώνεται το επόμενο 10ήμερο με τους παραγωγούς όμως να αναφέρουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες.

Ηλεία

Για την φετινή χρονιά που μόλις ολοκληρώνεται στην Ηλεία, μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η χρονιά για τη βιομηχανική τομάτα πήγε καλά. Σήμερα κλείνει το εργοστάσιο Κύκνος και μέχρι τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνει τις παραλαβές του και το εργοστάσιο της Unilever. Η συγκομισθείσα ποσότητα βιομηχανικής τομάτας έφθανε τους 73.500 τόνους πέρσι. Φέτος φθάνουμε περίπου τους 81.000 τόνους που σημαίνει ότι σημειώνεται αύξηση της τάξεως του 10%».

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την τιμή έχουμε φέτος κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξεως του 4% βάση των τιμολογίων. Πέρσι είχαμε πληρωθεί κατά μέσο όρο 81,37 ευρώ/τόνο. Φέτος βάση των τιμολογίων πληρωνόμαστε περίπου 84 ευρώ/τόνο».
Παράλληλα, υπήρξε και μια μείωση της εισφοράς των μελών μας προς την οργάνωση, η οποία από 2,3% επί της αξίας της πρώτης ύλης που ήταν το 2011, κατέβηκε σε 0,9% πέρσι και φέτος».

Θεσσαλία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Αστέριος Σαπουνάς μας κάνει γνωστό ότι: «η συγκομιδή στην περιοχή μας ολοκληρώνεται σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα. Έχει συγκομιστεί το 80% περίπου της παραγωγής και απομένουν οι καλλιέργειες όψιμης σποράς καθώς και κάποιες χαλαζοχτυπημένες τομάτες. Ο Συνεταιρισμός μας έχει συγκομίζει μέχρι τώρα 135.000 τόνους και απομένουν στα χωράφια ακόμα 10.000 τόνοι περίπου».

Και καταλήγει: «Σε γενικές γραμμές η χρονιά κύλησε χωρίς προβλήματα αλλά η τιμή δεν ήταν αυτή που θα επιθυμούσαμε με βάση μάλιστα και τις διεθνείς ενδείξεις. Η μέση παραγωγή φέτος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρσι δηλαδή περίπου 9 τόνους το στρέμμα».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...